Ambasadorul Poloniei, Mareck Szczygiel, a trimis presedintelui ICR, Radu Boroianu, o scrisoare prin care protesteaza fata de afirmatia lui Nicolae Breban, conform careia "in Polonia, cineva poate fi impuscat pentru exprimarea unor pareri sau aprecieri privind subiecte istorice." Reamintim ca scriitorul Breban afirmat ca "Am facut o singura afirmatie la emisiunea lui Radu Tudor, pe 10 mai, la Antena 3, in care, vorbind de ICR si de afirmatiile scabroase ale lui Patapievici in cartea sa "Politice", am deplans lasitatea, moliciunea noastra romaneasca si am spus ca, daca baiatul asta era in Polonia si injura natiunea, cultura si limba poloneza, aia l-ar fi impuscat. Asa am zis."

Mareck SzczygielFoto: Ambasada Poloniei

Textul scrisorii:

Domnului Radu Boroianu,

Presedintele ICR

Stimate domnule Presedinte,

Am fost foarte neplacut surprins sa citesc declaratia domnului Nicolae Breban, presedintele Consiliului consultativ al ICR, preluata in masa de presa din Romania, conform careia in Polonia cineva poate fi impuscat pentru exprimarea unor pareri sau aprecieri privind subiecte istorice. Consider nepotrivit ca persoane de calibrul domnului Breban, care se bucura de autoritate si care reprezinta o institutie precum ICR, sa recurga in discutia purtata la niste argumente atat de absurde si evident neadevarate. Acest gen de acuzatii la adresa Poloniei nu fac onoare unui scriitor, membru al respectatei Academii Romane. Polonia reprezinta de multi ani un exemplu de tara in care domina libertatea nestingherita de exprimare, garantata direct prin constitutie. Acest lucru este demonstrat de insasi pozitia inalta tarii noastre in clasementele internationale referitoare la libertatea presei.

Domnii Gabriel Liiceanu si Horia-Roman Patapievici, pentru care am un enorm respect, se afla printre cei mai straluciti intelectuali romani, sunt persoane cunoscute si respectate si in Polonia. Va asigur domnule Boroianu ca in tara mea nu-i ameninta nici un pericol. Am totodata rugamintea ca pe viitor, in fervoarea dezbaterilor publice, reprezentantii ICR sa nu mai folosesca argumente care sa-mi puna tara, atat de apropiata Romaniei, intr-o lumina nefavorabila si falsa.

Cu respect,

Mareck Szczygiel

Ambasador

Comenteaza pe Contributors.ro