Poetul suedez Tomas Transtromer, laureatul premiului Nobel pentru literatura pe anul 2011, a murit la varsta de 83 de ani, anunta Mediafax. Informatia a fost data publicitatii vineri de cotidianul suedez Svenska Dagbladet, care citeaza un membru al Academiei Suedeze. Tomas Transtromer a castigat prestigiosul trofeu in 2011, generand un val de entuziasm in tara sa natala, care nu a mai avut un laureat Nobel pentru literatura de la victoria repurtata de Eyvind Johnson, premiat alaturi de Harry Martinson, in 1974.

Premiul Nobel pentru literatura pe anul 2011 a fost atribuit scriitorului suedez Tomas Transtromer, "deoarece, prin imaginile sale condensate si translucide, ne-a oferit o perspectiva proaspata asupra realitatii", potrivit comunicatului comitetului Nobel.

Tomas Transtromer, nascut pe 15 aprilie 1931 la Stockholm, este unul dintre cei mai cunoscuti poeti scandinavi contemporani, opera lui explorand relatia dintre intimitatea personala si lumea care ne inconjoara. Inca din timpul studentiei publica prima culegere de versuri - "17 poeme" - la cea mai renumita editura suedeza, Bonnier. In 1966 este recompensat cu premiu Bellman, dupa care primeste alte numeroase distinctii, printre care premiul Petrarca (Germania, 1981) si Neustadt International Prize (Statele Unite, 1990). Pana in 1990 publica peste zece culegeri de poeme, urmatorul volum de poezii - "Gondola durere" (1996) - aparand in urma unui atac de apoplexie suferit in 1990. Cel mai recent volum publicat este o culegere de poeme haiku - "Marea enigma -, aparut in 2004. Versurile sale au fost traduse in peste 50 de limbi, potrivit site-ului editurii Polirom.

In colectia "Biblioteca Polirom" a editurii Polirom au aparut: "Pagini din cartea noptii" (2003) si "Taina cea mare" (2005).