Intalnire cu Livius Ciocarlie la Libraria Bizantina

de     HotNews.ro
Marţi, 17 februarie 2015, 11:13 Actualitate | Cultură

Afisul evenimentului
Foto: Hotnews
Astazi, marti, 17 februarie va puteti intalni cu scriitorul Livius Ciocarlie si criticul literar Daniel Cristea-Enache, de la ora 19 00, la Libraria Bizantina. In fiecare luna, la Libraria Bizantina, un autor roman va fi invitatul lui Daniel Cristea-Enache, intr-un eveniment incluzind un dialog cu criticul literar, o lectura publica, o sesiune de Q & A si una de autografe.

Literatura de azi la Librăria Bizantină este un program gîndit pe termen lung care va oferi scriitorilor români expunerea publică și vizibilitatea pe care o merită. Datoriile noastre față de scriitorii români sînt mari – fără ei și cărțile lor, cultura română ar fi o sintagmă vidată de conținut.

Parteneri: Uniunea Scriitorilor din România, Facultatea de Litere a Universității din București, România literară, LiterNet, HotNews, Contributors, Dinu Lazăr/ fotografu.ro, DocuArt.

Invitatul lunii februarie (ediția a opta) este Livius Ciocârlie.Autorul despre el însuși:

„Livius Ciocârlie, născut în 1935 la Timişoara, din mama casnică şi tată onest funcţionar, îşi revendică drept spaţiu de origine pe acela cuprins între dealurile Orșovei şi munţii Mehadiei. Sub formă de teme pentru acasă, a început să scrie jurnal la 9 ani şi proză memorialistică la 11. A luat iniţiativa de a scrie versuri proaste în clasa a IX-a de liceu. A ţinut după aceea un jurnal patetic în care îşi deplîngea incapacitatea de a îngurgita cursul de lingvistică romanică al academicianului Iorgu Iordan şi, ulterior, pe aceea de a-şi stăpîni elevii în calitatea lui efemeră de profesor de limba franceză la diverse şcoli timişorene. Jurnalul a atins nivelul de publicabilitate – numai prozastic, conţinutul fiind în bună parte „reacţionar“ – cît timp autorul a vegetat într-un muzeu. Părăsindu-l în folosul carierei universitare, a ratat şansa vieţii: aceea de a vegeta pînă la sfîrşit. A practicat din obligaţie de serviciu exegeza literară pînă cînd a obţinut statutul de distins cărturar; înspăimîntat de impostură, s-a lepădat de critică şi a reînnoit pactul autobiografic, sub jurisdicţia căruia s-a aflat pînă de curînd. Pensionar, a părăsit şi Timişoara, instalîndu-se – împreună cu cea căreia de aproape cinci decenii îi spune T – în cartierul armenesc, la Bucureşti. Acolo îmbătrîneşte şi se deprinde – pe îndelete – cu ideea ultimului abandon.”

***

Bibliografie: Realism şi devenire poetică (Ed. Facla, 1974, premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor); Negru şi alb (Ed. Cartea Românească, 1979, premiul Uniunii Scriitorilor); Mari corespondențe (Ed. Cartea Românească, 1981); Eseuri critice (Ed. Facla, 1983, premiul Uniunii Scriitorilor); Un Burgtheater provincial (Ed. Cartea Românească, 1985); Clopotul scufundat (Ed. Cartea Românească, 1988); Fragmente despre vid (Ed. Cartea Românească, 1992); Paradisul derizoriu (Ed. Humanitas, 1993); Viața în paranteză (Ed. Amarcord, 1995, premiul Fundaţiei pentru o Societate deschisă şi premiul Salonului de carte de la Cluj); Cap şi pajură (Ed. Albatros, 1997); Trei într-o galeră (Ed. Echinox, 1998, premiul ASPRO); Caietele lui Cioran (Ed. Scrisul Românesc, 2000; Ed. Humanitas, 2007); De la Sancho Panza la Cavalerul Tristei Figuri (Ed. Polirom, 2001, premiul Uniunii Scriitorilor); & comp. (Ed. Polirom, 2003); …pe mine să nu contaţi. Convorbiri cu Mircea Bentea (Ed. Paralela 45, 2003), Bătrîneţe şi moarte în mileniul trei (Ed. Humanitas, 2005), Pornind de la Valéry (Ed. Humanitas, 2006),  Cu dinții de lînă. Jurnal 1978-1983 (Ed. Humanitas, 2008) pentru care a obţinut Premiul Naţional pentru Literatură decernat de Uniunea Scriitorilor,  Cartea cu fleacuri (Editura Paralela 45, 2010).

    ***
   
„Livius Ciocârlie n-a scris decît despre ce a considerat el important. Nici un drum bătut. Numai poteci de folosinţă proprie. Chiar cînd autorul sau cartea sînt celebre, unghiul din care sînt privite de comentator este unul excepţional.” (Nicolae Manolescu)

 „Livius Ciocârlie scrie ca pentru a-şi dovedi că lumea există şi că lucrurile nu sînt pînă la urmă fără rost, fără pondere, fără necesitate. În direcţia asta atinge, ce să mai vorbim, cote înalte, de mare scriitor, şi nu numai român.” (Lucian Raicu)

„Jurnalul – ca şi unele proze – îl trădează pe acest neliniştit disimulat sub masca unei false seninătăţi. «Aristocratul» detaşat-ironic şi înşelător indiferent ascunde o intimitate agitată şi deloc împăcată.” (Mircea Zaciu)

„Livius Ciocârlie se aplică şi se «lipeşte» pe un autor, pe o carte, un stil, o problemă, pe episoadele trăite, pe mentalităţile româneşti sau occidentale dezvăluite de aceste episoade - cu o excepţională adecvare la obiectul observaţiei şi reflecţiei sale.”  (Daniel Cristea-Enache)

Literatura de azi @ Librăria Bizantină
Librăria Bizantină, str. Bibescu Vodă nr. 20, sector 4, București

 
Coordonator program: Cristina Adomniței/ Librăria Bizantină
Coordonator editorial: Odilia Roșianu/ Literatura de azi
Director artistic: Laurențiu Midvichi
Material sustinut de Julius Meinl

Lori din Onești. Ador la Ploiești. Reportaj din culisele concertului Loredanei Groza

Care-i ideea? Ce se întâmplă cu artistul, nu orice artist, adevărat. Cum este Loredana Groza înaintea unui spectacol. Cum stăpânește necunoscutele? Inspirația pentru un nou concert în rutina unui turneu lung. Ore furate de somn, mereu cu valiza făcută. Vocea? Răcise. Și abia începuse “Ador”. Instalațiile video? Erau blocate între Constanța și Ploiești. Drumul era plin de răul vremii. Reportaj din turneul Ador, 11-25 martie 2018. Mâine veți citi un interviu cu Loredana Groza, luat în condiții de turneu.


606 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri