Opereta în trei acte Silvia, se va juca joi, în data de 5 februarie 2015 de la ora 18.00 la Opera Maghiară Cluj. Celebra opereta de Emmerich Kálmán a avut premiera pe 17 noiembrie 1915, la „Teatrul Johann Strauss" din Viena. Titlul inițial al operetei "Silvia" a fost "Trăiască dragostea" și ea aduce pe scena voioșia unei epoci frumoase, cunoscută la noi sub numele de "La belle époque".

Opereta SilviaFoto: Opera Maghiara Cluj-Napoca

Putem aprecia cu adevărat frumusețea acestei operete, doar dacă ținem cont şi de perioada tulbure în care s-a născut lucrarea. În timp ce în Europa, primul război mondial se extindea cu repeziciune, compozitorul Kálmán Imre lucra într-o stațiune retrasă din Austria, la acea operetă ce avea să devină capodopera sa, și a întregului repertoriu al operetelor maghiare, Silvia. Succesul acesteia a fost şi este garantat până în zilele noastre, unul din motive fiind graţia și umorul cu care abordează probleme ce acum o sută de ani ruinau viețile oamenilor: despărțirile cauzate de diferențele sociale (Kálmán şi iubitele sale) – din fericire, aceste despărţiri durează doar până în ultimul act.

În distribuţie publicul ii va putea vedea pe Szabó József, Marton Melinda, Szabó Levente, Barabás Zsuzsa, Madarász Lóránt, Pataki Enikő, Szeibert István, Ádám János, Molnár János, Sipos László, Veress László, Mányoki László, Dula Gyöngyi, Fülöp Tímea, Sipos László, Veress László, Mányoki László, Berciu Samu şi Kovács Ferenc. Scenografia este semnat de Vencyel Attila, costumele de Szakács Ágnes, iar coregrafia de Mîndruţiu Mihail.

Opereta regizată de Selmeczi György va fi dirijat de Kulcsár Szabolcs.