Expresivitatea portretului si boema peisajului in pictura - tema licitatiei Casei GOLDART-Ghildush

de D.S.     HotNews.ro
Vineri, 16 ianuarie 2015, 15:07 Actualitate | Cultură


Stefan Luchian - Doamna cu palarie
Foto: Galeria GOLDART
Licitația Casei GOLDART-Ghildush de luni 26 ianuarie 2015, iși propune să prezinte colecționarilor o serie de portrete și peisaje realizate în stiluri și tehnici diferite, aparținând celei mai importante perioade din creația artistică românească. Începând cu un minunat portret de femeie de Ștefan Luchian, realizat în ulei și guașă și terminând cu un „Studiu de nud” de Corneliu Baba, această expoziție este plină de surprize pentru vizitatori.

Femeia începutului de secol este văzută de pictori fie misterioasă, ca „Doamna cu voaletă” de Constantin Artachino, fie semi-sfioasa ca „Nud vazut din spate” de Nicolae Mogoș, fie în toată splendoarea ei carnală ca „Studiu de Nud” de Corneliu Baba sau „Nud” de Ion Stătescu. Acestora li se alătură diverse portrete în creion, tuș și acuarelă realizate de Constantin Piliuță, Corneliu Baba, Tia Peltz,
Constantin Artachino - Doamn cu voaleta
Foto: Galeria GOLDART
Gheorghe Vânătoru sau portretele mai recente de țărani și țărănci realizate în ulei de Eugen Crăciun și Sever Burada. Femeia contemporană se regăsește în două lucrări de excepție ale Almei Redlinger, în care aceasta este surprinsă în timpul lecturii, într-o atitudine de visare sau în reprezentarea redusă la esențial a maestrului Guguianu, imortalizată in bronz, al cărei titlu este atât de semnificativ „Ciocârlia”.

Peisajul, sursă veșnică de inspirație pentru artiști, este și el amplu reprezentat în această licitație. Peisaje cu case de Theodor Pallady si Lucian Grigorescu, peisaj cu moară de vânt sau peisaj la țară de Rudolf Schweitzer Cumpană, peisaj cu străzi vechi, cu golful Balcicului ca cel al lui Henri Visconte, sau peisaj cu case din Balcic de Alexandru Szathmary, peisaj citadin de Florența Pretorian, peisaj pe Bistrița de Petre Iorgulescu Yor sau plaja la Movila de Pan Ioanid, peisaje de iarnă, peisaje marine ca cel de Stavru Tarasov, toate reflectă sensibilitatea artiștilor în fața frumuseții naturii și dorința lor de a împărtăși aceasta stare cu privitorii.

Această licitație nu putea să nu se adreseze și iubitorilor de artă decorativă. Pentru aceștia, Casa GOLDART-Ghildush a pregătit delicate bijuterii de argint, obiecte de porțelan, sticlă și argint Art Nouveau, porțelanuri franțuzești și alte obiecte ce amintesc de boema începutului de secol 20.
Theodor Pallady Peisaj cu case
Foto: Galeria GOLDART

Licitația are loc la sediul Casei GOLDART-Ghildush, din Intrarea I.L. Caragiale nr. 1, luni 26 ianuarie, începând cu ora 19.00. Expoziția este deschisă publicului începând de luni 19 ianuarie, între orele 09.00-19.00, sâmbătă 24 ianuarie între orele 11.00-15.00 și luni 26 ianuarie între orele 09.00-19.00.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1187 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by