Teatrul Masca si Vlad Mirita ajung pentru prima data la romanii din Voivodina, luni, 7 iulie 2014. Teatrul Masca va sustine, la Casa de Cultura din localitatea Petrovasala (Vladimirovac), o reprezentatie cu piesa Parcul in regia lui Mihai Malaimare, iar Vlad Mirita va interpreta piese de pe albumul Iubesc femeia – povestea barbatului interbelic.

Teatrul Masca si Vlad Mirita in SerbiaFoto: Afis spectacol

Spectacolul Parcul este interpretat in stilul statuilor vivante. Miscarea sacadata si in ralanti a actorilor care dau viata istoriilor din piesa trimite la perioada de inceput a filmului mut. „(…) spectacolul acesta este de fapt despre noi, despre societatea romaneasca asa cum s-a transformat ea pe parcursul unui secol. Parcul este o privire lucida asupra ultimului veac romanesc si, fiind lucida, nu avea cum sa nu fie si comica si tragica in aceeasi masura in care radem pana simtim gustul sarat al lacrimilor, pentru ca asa este de fapt, romanul: zeflemitor pana la obrazul lui Dumnezeu si plapand ca un sarut inchipuit. Parcul nu este altceva decat o oglinda. Din pacate, sau din fericire, este una netrucata!“ – Mihai Malaimare

Albumul lui Vlad Mirita cuprinde zece piese interpretate de-a lungul timpului de Zavaidoc, Cristian Vasile, Gica Petrescu si altii. Vlad Mirita va fi acompaniat la pian de Alexandru Burca, iar intre cantece vor fi intercalate momente de proza si versuri.

In Voivodina traiesc aproximativ 35 000 de romani. Comunitatea romaneasca beneficiaza de invatamant public, emisiuni tv si radio in limba romana, iar in 2001 aici a fost infiintata si o episcopie ortodoxa romana, care a fost recunoscuta de Ministerul Cultelor din Serbia in aprilie 2009 si care are sub jurisdictia sa parohiile romanesti din Voivodina si Timoc. Comunitatea Romanilor din Serbia este principala asociatie romaneasca din regiune care promoveaza limba, cultura si identitatea romaneasca in randul acestei comunitati.

Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Roman, prin Directia Romani din Afara Granitelor Tarii si Limba Romana, in parteneriat cu Comunitatea Romanilor din Serbia.