Prima editie a Festivalului Internațional al Școlilor de Teatru (FIST) se defășoară între 5 și 12 iulie, la Suceava avand ca obiewctiv colaborarea scolilor de teatru din Romania cu cele din strainatate.

Evenimentul se doreste un laborator de creație și cercetare teatrală, în cadrul căruia sunt reunite spectacole reprezentative ale unor școli de teatru din țară și din străinătate. Obiectivul organizatorilor este de a oferi tinerilor absolvenţi ai școlilor de teatru, oportunitatea de a se cunoaște ca membrii ai aceleiași generații, în contextul în care metodele de predare şi abordările sunt diferite.

„Festivalul are misiunea de a promova și stimula învățământul superior teatral, prin prezentarea de spectacole si ateliere. Totodată ne propunem să creăm o rețea de parteneriate naționale și internaționale, care să asigure o colaborare pe termen lung între școlile de teatru din România și din străinătate. De asemenea, Fesivalul reprezintă o oportunitate pentru dezvoltarea culturii teatrale locale si pentru formarea publicului tânăr”, a declarat Directorul FIST, conf. univ. dr. Paul Chiribuță, Decanul Facultății de Teatru, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale”.

Festivalul are trei secțiuni: Spectacole, Ateliere și Întâlniri cu publicul. Școlile care prezintă cele mai bune spectacole vor fi premiate. Se vor acorda și premii speciale ale jurului pentru interpretare – cel mai bun actor și cea mai buna actriță.

În secțiunea Spectacole, sunt prezentate producții ale școlilor de teatru din România, Marea Britanie, Republica Moldova, Ungaria și Polonia. Din România vor participa cu producții Facultatea de Teatru - UNATC ”I. L. Caragiale” București, Facultatea de Teatru și Televiziune – Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, Universitatea de Arte ”George Enescu”, Secția de Artă Teatrală a Fcultății de Litere, Istorie și Jurnalism la Universitatea ”Lucian Blaga” Sibiu.

Reprezentant al Marii Britanie este Drama Centre London, iar din Polonia participă Școala Poloneză de Film, Televiziune și Teatru din Lodz. Republica Moldova va fi prezentă prin Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, iar Ungaria de Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică din Budapesta.

Pe data de 10 iulie, festivalul ajunge la Fălticeni cu spectacolul ”Stele în lumina dimineții” (București) și la Câmpulung Moldovenesc, cu spectacolul ”No exit” (Chișinău).

Festivalul va începe pe 5 iulie, de la orele 18.30, la Casa de Cultură a Sindicatelor, cu spectacolul “Stele în lumina dimineții”, realizat de masteranzii de la UNATC ”I. L. Caragiale.

Accesul la toate spectacolele este gratuit.

Evenimentul este organizat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” din Bucureşti cu susținerea Consiliului Județean Suceava prin Muzeul Bucovinei, a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava și a Institutului Cultural Român. Partenerii festivalului sunt Ministerul Afacerilor Externe - Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni și Teatrul ”George Ciprian” din Buzău.