Operă a coregrafului Marius Petipa, „Baiadera” este o poveste istorică impresionantă, care se leagă de parcursul artistic al celebrului balerin Rudolf Nureyev. Acesta a debutat în rolul personajului principal masculin Solor, la Paris, în 1961, şi, ulterior, a produs acest spectacol pe scena de la Palais Garnier, în 1992, cu puţin timp înainte de a muri. Ultima reprezentaţie din stagiune a acestui balet va putea fi urmărită la Opera Naţională Bucureşti în 30 aprilie de la ora 19.00.

Baletul BaiaderaFoto: Opera Nationala Bucuresti

“Baiadera este unul dintre cele mai frumoase și dificile balete clasice și merită din plin să figureze în repertoriul companiilor din zilele noastre, desigur, cu mici ajustări. Am încercat să scutur libretul de artificii și de lungimile inutile, respectând în mare parte coregrafia originală a lui Petipa.” - declara coregraful Mihai Babușka.

Rolurile principale vor fi interpretate de prim-balerinii Oana Popescu Babuşka (rolul Nikia) şi Ovidiu Matei Iancu (Solor), iar Marina Minoiu va debuta în rolul Gamzatti.

“Gamzatti este cel mai important rol al meu de până acum. Sunt nerăbdătoare să urc pe scenă, să dansez şi să transmit publicului emoţiile şi trăirile prinţesei indiene. Este un rol complex din punct de vedere tehnic şi artistic, un rol pe care l-am studiat cu atenţie şi care m-a provocat să îmi depăşesc propriile limite.” (Marina Minoiu – balerină)

Finalistă la Youth American Grand Prix în anul 2007, balerina Marina Minoiu a întreprins stagii de perfecționare la The Royal Ballet Covent Garden summer school, American Ballet Theater Summer Intensive Course (USA), cu maestrul Gilbert Meyer, cu maestrul Sergiu Ștefanski, la International Ballet Summer Workshop Hagen (Germania) etc. Marina Minoiu a avut colaborări cu Teatrul Național de Operă și Balet Oleg Danovski din Constanța și Ballet Classique de Paris.

Astăzi maestru de studii şi repetiţii la Opera Naţională Bucureşti, Mihai Babuşka este absolvent al Şcolii Academice a Teatrului Mare din Moscova în 1977 şi a devenit prim-solist al operei din Bucureşti în anul 1980. Mihai Babuşka este câştigătorul Premiul Teatrului Naţional Sârb din Novi Sad, Premiul I la Concursul Internaţional de Dans Iugoslav, Premiul de Excelenţă al Uniunii Criticilor Muzicali (în 2001), a fost bursier al Programului Guvernamental Lideri-Vizitatori internaţionali, pentru management artistic, SUA, 2005. În perioada 2001-2008, Mihai Babuşka a fost şef al Companiei de Balet din cadrul Operei Naţionale Bucureşti. A creat la Opera Naţională Bucureşti mai multe spectacole: Don Quijote de Ludwig Minkus (2000), Palladio de Karl Jenkins (2002), Cenuşăreasa de Serghei Prokofiev (2002), Baiadera de Ludwig Minkus (2005), Giselle de Adolphe Ch. Adam (2009).

BAIADERA

Balet în două acte de Ludwig Minkus

Libretul de Serghei Kudekov

Dirijor: Iurie Florea

Regia şi adaptarea coregrafică: Mihai Babuşka (după Marius Petipa)

Scenografia: Adriana Urmuzescu

Din distribuţia spectacolului fac parte:

Nikia - Oana Babuşka

Solor - Ovidiu Matei Iancu

Gamzatti - Marina Minoiu (debut)

Brahmanul - Tiberiu Almosnino

Fachirul - Cristian Preda

Idolul de Bronz - Shuhey Yoshida

Rajahul - Mihai Babuşka

Prietenul lui Solor - Cătălin Caracaş

Slujnica - Georgiana Stroe

Soliste d’jampé - Sena Hidaka, Rin Okuno

Patru baiadere mici - Megumi Koshi, Akane Ichii, Maki Shirase, Diana Tudor

Solo Tobe - Lăcrămioara Proca (debut), Raul Oprea

Pas d’action - Lorena Negrea, Bianca Stoicheciu, Sena Hidaka, Rin Okuno, Shohei Horiuchi, Barnaby Bishop (debut)

Trei umbre - Bianca Stoicheciu, Sena Hidaka, Lorena Negrea

Cu participarea elevilor Liceului de Coregrafie „Floria Capsali” din Bucureşti

Maeştri de balet solişti: Petruța Almosnino, Mihai Babuşka, Gabriel Opincaru

Maestru de balet ansamblu: Tiberiu Almosnino