Daca practicarea sportului aduce o serie de beneficii in ce priveste starea de sanatate a corpului, creierul are si el nevoie de antrenament pentru a putea impiedica uzura cerebrala timpurie - este concluzia la care a ajuns psihiatrul francez Nicolas Franck. In Antrenati-va si protejati-va creierul (2014, editura Trei), o carte bazata pe date stiintifice recente, ne sunt dezvaluite cheile unei bune sanatati cerebrale de catre Nicolas Franck.

Modul de viata ne influenteaza performantele creierului? Zeci de studii de specialitate citate in aceasta carte o demonstreaza: impletirea activitatilor intelectuale, fizice si sociale este cea mai buna arma impotriva uzurii cerebrale normale. Nu suntem lipsiti de resurse in fata inaintarii in varsta si a bolilor. Da: memoria, atentia, functiile executive, emotiile, performantele cognitive pot fi imbunatatite prin alimentatie, sport, muzica si cultivarea relatiilor sociale. Muzica amelioreaza judecata, ne face mai altruisti si diminueaza durerea. Unele activitati individuale, precum lectura sau cautarea activa de informatii pe internet pot fi foarte stimulante. Iar o alimentatie echilibrata, bogata in vitamina E, care are o importanta actiune antioxidanta, este indispensabila. Nu uitati: si creierul are nevoie sa fie antrenat!

Nicolas Franck este medic psihiatru la Spitalul Universitar din Lyon si preda psihiatria la Universitatea Claude Bernard Lyon 1. Este seful serviciului universitar de recuperare de la spitalul Vinatier din Bron si presedintele Asociatiei Francofone de Remediere Cognitiva, realizand in paralel o activitate de cercetare la Institutul de Stiinte Cognitive. A publicat lucrari despre schizofrenie si remediere cognitiva.