Prof. dr. Ioan Lascar, renumitul fondator, organizator si conducator al Clinicii de varf "Chirurgie Plastica, Estetica si Microchirurgie Reconstructiva" din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta Bucuresti, va sustine o conferinta duminica, 23 martie, ora 11.00, la Sala Mica a Teatrului National din Bucuresti. "Trecut, prezent si viitor in Chirurgia plastica", tema conferintei ne va purta intr-un domeniu de larg interes, cu radacini adanci.

Prof. dr. Ioan LascarFoto: TNB

"Prezentand trecutul, incercam sa furnizam cateva informatii despre originile specialitatii noastre. Vom constata ca unele procedee chirurgicale sunt folosite de mii de ani, si sunt aplicate si astazi in practica de zi cu zi, ne incredinteaza reputatul chirurg. Cu toate ca, termenul "plastic" din denumirea de "Chirurgie Plastica" provine din grecescul "plastikos" care inseamna a modela, adevaratele origini ale Chirurgiei Plastice preced cu mult timp radacinile sale lingvistice. Originea specialitatii este documentata de vechi papirusuri egiptene si de texte sanscrite din India antica".

Dupa o scurta introducere privind istoricul Chirurgiei Plastice la nivel planetar si in Romania, conferinta ne va prezenta factorii care au determinat desprinderea specialitatii din trunchiul chirurgiei generale, apoi factorii care au determinat dezvoltarea rapida a tehnicilor specialitatii (conditionata de cele doua razboaie mondiale), dezvoltarea chirurgiei plastice in anii '70, respectiv momentul introducerii tehnicilor de microchirurgie reconstructiva. In incheierea conferintei vom afla detalii inedite despre doua dintre cazurile sale celebre, care au starnit un larg interes mediatic in tara si peste hotare.

  • Despre prof. dr. Ioan Lascar

Nascut la 1 ianuarie 1948, in Comanesti, judetul Bacau.

In 45 de ani de cariera incununata de realizari remarcabile, experienta profesionala si stiintifica se materializeaza in peste 40.000 de interventii chirurgicale (intre 800-1200 de operatii pe an), dintre acestea, 20 in premiera nationala, iar doua, prin ineditul cazurilor prezentate, dar mai ales prin metodele de solutionare i-au sporit faima peste granite si au fost mediatizate de Discovery Chanel in intreaga lume.

O carte de vizita impresionanta si o lista de programari care se-ntinde pe nu mai putin de 10 ani.

Este fondatorul, organizatorul si conducatorul Clinicii de varf in domeniul specialitatii Chirurgie Plastica, Estetica si Microchirurgie Reconstructiva, care functioneaza in cadrul Spitalului Clinic de Urgenta Bucuresti. Volumul activitatii si complexitatea interventiilor efectuate, adresabilitatea dublata de activitatea educationala stiinfica si de cercetare, dar si calitatea rezultatelor investesc aceasta Clinica cu titlul de continuator al Scolii romanesti de chirurgie plastica.

Este delegat permanent al Romaniei in Bordul European de Chirurgie Plastica, din 2005, reprezentant permanent al Romaniei la IPRAS, din 2003 si la UEMS, din 2005.

  • Detine numeroase alte functii pe plan national si international, intre care:

Presedintele Asociatiei Chirurgilor Plastici din Romania (2003-2010).

Presedintele Consiliului de Administratie al Institutului National de Gerontologie si Geriatrie "Ana Aslan", 2011.

Presedintele Societatii Academice Romane de Chirurgie Plastica-Microchirurgie Reconstructiva (2001-2005).

Presedintele Colegiului Medicilor Bucuresti, incepand din 2008.

Membru al Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare, din 2006.

Membru in Consiliul Stiintific al Agentiei Nationale de Transplant, 2005.

Membru fondator al Societatii Romane de Traumatologie, 2005.

Membru al Consiliul Mediteranean de Arsuri, 2006.

Membru in Consiliul National de Nutritie Clinica, 2006.

Membru fondator al Asociatiei Romane de Telemedicina si Aplicatii Spatiale pentru Sanatate, 2004.

Vicepresedinte al Uniunii Medicale balcanice (sectia nationala romana), 2003.

Vicepresedintele Societatii Romane de Senologie, 2003.

Membru fondator al Societatii Internationale de Transplant de mana si produse compozite, 2001.

Redactor sef al revistei Annals of plastic surgery & reconstructive microsurgery, 1998.

Membru al Asociatiei Europene de traumatologie si chirurgie de urgenta, 1997.

Membru al Asociatiei internationale a Chirurgilor (FICS), 1994.

Membru fondator al Fundatiei "Spitalul de Urgenta", 1993.

  • Competente, specializari

Experienta deosebita in traumatismele grave deschise ale gambei, precum si in tratamentul leziunilor de plex branhial; preocupare in domeniul microchirurgiei reconstructive, incepand cu 1979/

Vaste statistici de replantari si revascularizari ale extremitatilor amputate.

Preocupari in domeniul microchirurgiei experimentale.

Abordarea in premiera nationala a tehnicilor chirurgicale specifice transsexualitatii.

Experienta deosebit de bogata in domeniul chirurgiei estetice.

Reorganizarea retelei de ingrijire a bolnavilor arsi grav din Romania.

Supraspecializari: Chirurgie Estetica; Traumatologie; Microchirurgie Vasculara.

  • Activitate universitara

Este doctor in medicina, din 1991, cu lucrarea "Tratamentul chirugical de urgenta al traumatismelor grave ale gambei" si conducator de doctorate, din 2001.

Profesor universitar Chirurgie Plastica, Estetica si Microchirurgie Reconstructiva, din 2000.

Prorector stiintific UMF "Carol Davila" (2004-2012) si Pesedintele comisiei de avizare si receptie a lucrarilor de cercetare (2004-2011).

Presedintele Comisiei ARACIS pentru medicina (2005-2013).

Membru titular al Academiei de Stiinte Medicale, din 2009.

A pregatit rezidenti si cursanti din Romania, SUA, Ucraina, Albania, Grecia, Italia, Germania, China, Siria, Iran, Liban, Quatar, Iordania, Republica Moldova, Yemen, Maroc, Serbia, Insulele Mauritius.

Este organizatorul a numeroase congrese nationale si internationale, cursuri, conferinte, simpozioane nationale si internationale; peste 350 de lucrari stiintifice publicate sau comunicate, monografii si capitole de tratate.

A primit numeroase titluri de excelenta si premii ale unor organizatii guvernamentale, neguvernamentale, media, intre care: Doctor "Honoris Causa" al Universitatii "Ovidius" Constanta; Profesor de onoare al U.M.F Targu Mures; -Premiul de excelenta Medic.ro, in 2004, pentru "Cea mai importanta premiera medicala in Romania"; Ordinul "Meritul Sanitar" in grad de Mare Ofiter cu insemn pentru civili.

Bilete si mai multe informatii despre conferinta la Agentia de bilete a TNB: 021. 314.71.71.