Spectacolul de teatru Marea iubire a lui Sebastian cu actorii Rodica Mandache si Marius Manole, Ana-Ioana Macaria si Istvan Teglas, se joaca joi, 12 decembrie, la ora 19:00, la Godot Cafe Teatru (strada Blanari nr. 14). Accesul in sala de spectacol se face in baza rezervarilor la numerele de telefon 021 31 61 682 si 0736 414 244 zilnic intre orele 12:00 si 19:00. Marea iubire a lui Sebastian a vut premiera intr-un spatiu neconventional in 2010, acesta fiind singurul spectacol al actritei Rodica Mandache din mediul teatrului independent.

Marea iubire a lui SebastianFoto: Anca Robu

"Daca ma intrebati pe mine, nici nu mi-as putea imagina cum ar arata acest spectacol cu miscari scenice ample in locul asezarii pe scaun sau fara Rodica Mandache si Marius Manole in rolurile principale. Si asta pentru ca, in varianta in care l-am vazut, este de neegalat, iar prin cei doi actori extrem de talentati, de expresivi, de seriosi sau tandri, jucausi (in functie de schimbarea de perspectiva), personajele Leny si Mihail chiar prind viata.

Asta-noapte l-am visat pe Mihai. Pe Mihai Sebastian. Tanar cum era. Uite-l! Ce tanar e! Eu nu mai sunt. Eu sunt batr... Eu nu mai sunt tanara. Eu m-am incapatanat sa traiesc mult.

Cu fragmentul de mai sus debuteaza piesa de teatru, rostit de Leny (Rodica Mandache). Din amintirile ei se contruieste mare parte a spectacolului, amintiri nostalgice despre perioada traita alaturi de Mihail Sebastian, cel care o iubea nebuneste, cel care a scris pentru ea rolurile Corina (din "Jocul de-a vacanta") si Mona (din "Steaua fara nume"). Ajunsa la batranete, Leny Caler povesteste despre admiratia pe care o purta pentru scriitura tanarului cronicar Mihail Sebastian, pe care o gasea fascinanta, fermecatoare, incisiva. Apoi, gradat, ajunge la momentul in care i-a fost prezentat, scena in care marturiseste ca a fost dezamagita, ca infatisarea dramaturgului nu era pe masura scriiturii lui.

Totusi, din aceste secvente-cheie se naste marea iubire a lui Sebastian, marea pasiune pentru aceasta actrita adorata in epoca de foarte multi barbati: Camil Petrescu - se presupune ca personajele feminine din operele sale o au ca model; Tudor Musatescu; Tudor Arghezi - care i-a dedicat o "Inscriptie" in "Bilete de papagal"; Elly Roman - care a compus cantece de muzica usoara pentru vocea ei; regizorul Sica Alexandrescu si multi, multi altii.

In spectacol, se monologheaza - atat Leny, cat si Mihail, au momentele lor de aparteuri sau de monologuri in singuratate - si se dialogheaza - din cand in cand, paginile de memorii se intalnesc, amintirile se imbratiseaza si dialogheaza (cum ar fi momentele primei intalniri, plimbarea in Cismigiu, repetitiile pentru piesa "Jocul de-a vacanta" si discutiile in contradictoriu dintre cei doi sau scenele de marturisiri).

Toate acestea sunt intrerupte sau acompaniate de interventia Corinei (Ana-Ioana Macaria) si a lui Stefan Valeriu (Istvan Teglas), personaje din "Jocul de-a vacanta", care lectureaza fragmente relevante din piesa. Mi-au placut mult pasajele tocmai pentru ca iti dau senzatia de piesa in piesa: esti, la zeci de ani distanta, martorul conceperii unui spectacol minunat." (Eli Badica, Bookaholic)