Licitaţiei Romania Regală, unul dintre cele mai aşteptate evenimente organizate de Artmark în această toamnă va avea loc in data de 22 octombrie 2013, ora 19.00 la Athenee Palace Hilton din Bucuresti. În perioada premergătoare, colecţionarii şi pasionaţii de istorie au posibilitatea de a admira obiecte unice de colecţie, ce poartă amprenta Monarhiei, în cadrul expoziţiei deschise la Palatul Cesianu-Racoviţă până luni, 21 octombrie.

Potrivit comunicatului Casei de licitatie Artmark, vizitatorii Expoziţiei România Regală au acces la confesiunile Reginei Elisabeta a României, transpuse scriptic în exemplarul unic al Jurnalului 'Confessions de Salon' (preţ de pornire: 3.000 de euro). Albumul, exemplar de lux ce a aparţinut fără îndoială unei doamne din protipendadă, ilustrează practica jurnalului intim care se împletea strâns în epocă cu aceea a confesiunilor de salon - gânduri legate de teme date, consemnate la solicitarea proprietarului.

Suferinţa şi deznădejdea Principesei Ileana, prilejuite de ruperea logodnei, sunt surprinse în licitaţia Artmark printr-o scrisoare olografă trimisă de tânăra fiică a Regelui Ferdinand şi Reginei Maria către prietenul său, ambasadorul şi diplomatul Radu Cuţarida (preţ de pornire: 350 de euro). Prietenia dintre Principesa Ileana, născută în 1909, şi diplomatul Radu Cuţarida este cunoscută şi documentată. Aflat la post la Berna, diplomatul era pus în temă cu ruperea logodnei dintre Ileana şi Alexander (Lexel) de Hochberg, conte german şi aventurier fără scrupule. Avertizată de mediile diplomatice, familia regală a intervenit şi a trimis-o pe Ileana într-o călătorie în Egipt. De la Assuan, aceasta îi scria lui Radu Cuţarida la 5 martie 1930.

Festivitatea de încoronare a Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria drept primii regi ai României Mari, în anul 1922, este reînviată la Artmark printr-un exemplar foarte rar al unei role de film Pathé-Baby pe celuloid, 'Fetes du couronement en Roumanie' (preţ de pornire: € 300). Pe 16 octombrie 1922, a doua zi după încoronarea de la Alba Iulia, ceremoniile continuă la Bucureşti, unde se organizează o paradă în cinstea Marii Uniri. Sunt prezentate secvenţe din drumul parcurs de cortegiul regal, alături de imagini cu mulţimea venită să asiste la spectacol şi să îi întâmpine pe regi.

La două zile după revenirea în România, cu ocazia reinstalării sale pe tron, Regele Carol al II-lea rostea pe 8 iunie 1930 o proclamaţie către ţară, înregistrată la Castelul Foişor din Sinaia şi difuzată la radio. Placa de gramofon marca His Master Voice, mărturie a acelor vremuri prezentă în licitaţia Artmark (preţ de pornire: € 600), cuprinde atât 'Proclamaţia adresată ţărei', cât şi imnul regal.

Artmark este o casă de licitaţii de artă înfiinţată în 2008 care selectează, evaluează şi pune în circuitul pieţei de artă opere cu autenticitate garantată, susţinând în paralel activitatea Centrului Cultural ArtSociety, care organizează expoziţii de artă de anvergură naţională.