Este unul dintre cei mai cunoscuti si iubiti actori romani. A lucrat cu toti regizorii legenda ai Romaniei, de la Liviu Ciulei, la Radu Penciulescu, Lucian Pintilie, Stere Gulea, Andrei Serban si Silviu Purcarete. Coleg de generatie si de scena cu Amza Pellea, Gina Patrichi, George Constantin, a jucat in sute de spectacole de teatru. Cu un rol memorabil in filmul "Padurea spanzuratilor" (1964), Victor Rebengiuc s-a aruncat cu aceeasi forta peste mai bine de 40 de ani spre un rol principal care i-a adus numeroase premii, in filmul "Medalia de onoare" (2009), regizat de Calin Peter Netzer si unde l-a avut partener de platou pe Ion Iliescu.

Festivalul George EnescuFoto: www.festivalenescu.ro

Acum, Victor Renegiuc urca pe scena Salii Mari a Palatului pentru o noua provocare: povesteste o tumultoasa iubire dintr-o legenda a Danemarcei medievale, intr-una dintre lucrarile de avangarda ale muzicii clasice, cantata "Gurre-Lieder", de Arnold Schonberg.

Este pentru prima data cand publicul din Romania poate vedea "Gurre-Lieder", intr-o interpretare spectaculoasa: Festivalului International George Enescu aduce impreuna pe scena Salii Palatului artisti romani - actorul Victor Rebengiuc, Corul si Orchestra Filarmonicii "George Enescu" - si unii dintre cei mai importanti solisti internationali ai momentului - Nikolai Schukoff, Violeta Urmana, Janina Baechle, Thomas Meyer. Totul sub bagheta cunoscutului dirijor francez Betrand de Billy, care conduce Orchestra Simfonica Radio Viena si face parte din board-ul Academiei Europene de Teatru Muzical. Dirijorul Corului va fi romanul Iosif Ion Prunner, caruia in 1997 maestrul Cristian Mandeal i-a incredintat conducerea Corului Filarmonicii.

Victor Rebengiuc isi va folosi vocea inconfundabila, in postura de narator, pentru a spune povestea unei legaturi primejdioase: iubirea damnata dintre regele danez Waldemar si amanta sa, Tove - ucisa, in cele din urma, de regina.

"Iubesc toate genurile de muzica clasica, incepand de la preclasici si pana aproape de contemporaneitate si am devenit un exclusivist, adica ascult numai muzica simfonica", marturisea Victor Rebengiuc in cartea "Omul si actorul", de Simona Chitan si Mihaela Michailov, publicata la Editura Humanitas.

O cantata care l-ar face invidios si pe Sfantul Valentin, cum o descrie presa straina, "Gurre-Lieder" a starnit controverse la premiera dina nul 1913, caci vienezul Arnold Schonberg (1874-1951) - in perioada sa de inceput fan Wagner, Brahms si Mahler, pe care l-a si cunoscut - imbina cu indrazneala in aceasta creatie infuente romantice, de secol XIX si moderne. "Gurre-Lieder" dezvaluie inclusiv pasiunea lui Schonberg pentru Beethoven, primul compozitor care a avut curajul sa adauge vocea umana in structura unei simfonii.

Arnold Schonberg a compus "Gurre-Lieder" pornind de la varianta tradusa in limba germana a poemului danez omonim, de Jens Peter Jacobsen. Se spune ca personajele au la baza conducatori reali din Danemarca anilor 1500, chiar daca povestea celor doi amanti a intrat in legenda, devenind unul dintre miturile-marca ale Danemarcei, alaturi de "Cantecul Nibelungilor".

In perioada tarzie, Arnold Schonberg s-a aplecat mai ales asupra studiului relatiei matematice dintre note si a compus lucrari vizionare, a caror principala tinta era inovatia si mai putin muzicalitatea. Descoperirile lui au avut o influenta puternica asupra mai multor muzicieni contemporani, printre care chiar formatia de rock U2. "Muzica lui Schonberg ma impresioneaza de fiecare data si, in acelasi timp, imi face rau", glumea legendarul dirijor Leonard Bernstein referindu-se la o alta compozitie a lui Schonberg, "Pierrot Lunaire".

Actorul Marcel Iures nu a mai putut fi parte a acestui proiect, aflandu-se sub contract, la filmari, in Statele Unite ale Americii.

Coordonate:

"Gurre-Lieder", de Arnold Schonberg

7 septembrie 2013, ora 19 :30, Sala Mare a Palatului

Orchestra si Corul Filarmonicii "George Enescu"

Dirijor : Bertrand de Billy

Dirijorul Corului : Iosif Ion Pruner

Narator : Victor Rebengiuc

Solisti: Violeta Urmana (Tove), Nikolai Schukoff (Waldemar), John Daszak (Klaus), Janina Baechle (Waldtaube), Thomas Meyer.

Detalii pentru presa despre Festival: Oana Marinescu (oana.marinescu@omavision.ro; 0741278737); Ana-Maria Onisei (anamaria.onisei@omavision.ro; 0752220420).