Expozitie de pictura Tia Peltz, deschisa la Muzeul National Cotroceni

de D.S.     HotNews.ro
Joi, 18 aprilie 2013, 11:53 Actualitate | Cultură


Expoziţia 'Tia Peltz - linie şi culoare', eveniment dedicat împlinirii a 90 de ani de la naşterea artistei, s-a deschis, miercuri seară, în Spaţiile medievale ale Muzeului Naţional Cotroceni, informeaza Agerpres. Reunind aproximativ 134 de lucrări şi câteva dintre ilustraţiile de carte realizate de artistă, expoziţia readuce în atenţia publicului iubitor de artă, un crâmpei din universul unei pictoriţe şi graficiene cu talent remarcabil - Ernestina Peltz (Tia).

Lucrările semnate Tia Peltz, care se vor afla în perioada 18 aprilie - 2 iunie pe simeza Muzeului Cotroceni, evidenţiază în remarcabile desene în tuş şi cărbune, peniţă, cariocă, creion, acuarele, guaşe, ulei/pânză, ulei/carton, broderie/pânză, tehnică mixtă, întreaga tematică a creaţiei sale: tipuri umane, copilăria, cotidianul cu ipostazele sale, clovnii, natura, redându-le fie prin contururi ferme, fie prin linii abia desluşite.

Despre ea însăşi, Tia Peltz scria: 'Crezul meu este omul, conştiinţa de bine, lupta pentru sănătate, a mea, a celor dragi, o artă sinceră', în timp ce pictorul şi arhitectul Marcel Iancu aprecia că are, ca artistă, 'o linie bogată şi sensibilă, se exprimă cu uşurinţă datorită talentului ... însoţit de un surâs ironic', iar criticul de artă Octavian Barbosa a scris că 'opera o prezintă ca pe o desenatoare redutabilă şi prolifică...'.

Directorul general al Muzeului Cotroceni, dr. Adina Renţea, a apreciat, în deschiderea evenimentului, că Tia Peltz rămâne o artistă de origine română dar cu un suflet evreiesc şi un talent remarcabil.

Preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România (FCER), Aurel Vainer, a elogiat personalitatea complexă a artistei, pictor, grafician şi scriitor. 'Ceea ce face azi muzeul este o operă de revalorizare a unei opere remarcabile a unei artiste şi scriitoare importante a culturii române', a spus Vainer, care a menţionat că, împreună cu Primăria Capitalei, are în vedere rememorarea cartierelor evreieşti ale Bucureştiului - Dudeşti şi Văcăreşti.

Prof. dr. Rodica Lăzărescu, un apropiat al artistei în ultimii ei ani de viaţă, care a mărturisit că îi deschidea uşa casei din Vatra Luminoasă, a apreciat că opera acesteia reprezintă o ilustrare, un corespondent plastic al operei româneşti a tatălui său.

'Era o mână de om, mărunţică, cu o voce firavă, dar pregnantă', a spus dr. Lăzărescu, care a amintit eforturile organizării centenarului naşterii tatălui său, printr-un eveniment găzduit de Muzeul Literaturii Române, care i-a fost fatal, artista stingându-se după o lună, în salvarea ce o ducea către spital.

Criticul de artă, scriitorul şi colecţionarul Pavel Şuşară a reamintit că patru expoziţii succesive au avut loc, în anii din urmă, la Muzeul Naţional al Literaturii Române, evenimente care au reunit toate etapele de creaţie ale artistei.

'În fapt, Tia Peltz este un personaj plin de tensiuni interioare, rămânând nu numai un observator al lumii, ci un artist care surprinde dinamica şi efervescenţa lumii pe care o prelucrează, propunând tipologii.', a spus Şuşară, caracterizând-o drept 'o conştiinţă profundă a modernităţii'.

Expoziţia este organizată în colaborare cu prestigioase instituţii din Bucureşti şi din ţară, alături de colecţionari particulari: Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România, Muzeul Naţional de Artă al României, Institutul de Cercetări Eco - Muzeale Tulcea - Muzeul de Artă, Muzeul de Artă Constanţa, Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Municipiului Bucureşti, Biblioteca Centrală Universitară 'Carol I', Colecţia Pavel Şuşară, Colecţia dr. Rodica Lăzărescu, Colecţia prof. univ. dr. Silviu Angelescu.

La eveniment a fost prezentă, alături de reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditaţi la Bucureşti, Maria Băsescu, soţia preşedintelui României, Traian Băsescu.

Tia Peltz s-a născut la 30 ianuarie 1923, în Bucureşti, în familia scriitorului Isac Peltz.

A urmat primele studii la şcoala de maici 'Sf. Maria' din Pitar Moş, apoi la Institutul de domnişoare 'Moteanu' şi la Conservatorul particular de Muzică şi Artă Dramatică 'M.H.Maxy' din Bucureşti.

Şi-a dedicat o parte din activitate graficii ilustrând cărţile tatălui său, dar şi ale altor autori, participând constant din 1953 la Anualele de Grafică. A participat la Expoziţia Internaţională de Grafică de la Berlin (1965), Expoziţia de Artă Românească de la Köln (1968), şi a avut numeroase expoziţii în ţară. Tia Peltz a fost membră a Academiei de Arte Frumoase de la Roma (1976), membră fondatoare a Uniunii Artiştilor Plastici din România, dar şi membră a Academiei 'San Sal Maggiore' din Parma.

De-a lungul carierei, artista a publicat albumul de proverbe ilustrate şi comentate 'De la lume adunate' (1973), 'Miniaturi' (1982), 'Descântece' (1991), 'O lacrimă într-un minialbum'(1993), 'Crochiuri din inima mea: cartierele Văcăreşti - Dudeşti' (1995).

A obţinut Premiul pentru ilustraţie şi grafică de carte al Salonului Naţional de Carte şi Publicaţii Culturale (1995), Premiul pentru ilustraţie de carte la Cluj Napoca (1997).

Multe din tablourile sale se regăsesc în colecţiile particulare din ţară, Israel, SUA, Italia, Franţa, Japonia.

La 5 martie 1999 pictoriţa Tia Peltz s-a stins din viaţă.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


977 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by