Intalnire cu poeta Marta Petreu la Bistrot de Venise

de D.S.     HotNews.ro
Marţi, 12 martie 2013, 11:53 Actualitate | Cultură


Marta Petreu
Foto: IRCCU Venetia
Recunoscut pentru evenimentele culturale organizate, Bistrot de Venise va gazdui intalnirea poetei romane Marta Petreu cu publicul italian, joi 14 martie 2013. Evenimentul se inscrie in strategia IRCCU Veneţia, iniţiata înca din 2008, privind promovarea constantă a literaturii române şi a traducerii acesteia în limba italiană.

Prin elegantul său ambient şi prin temele de actualitate artistică, culturală şi socială abordate în cadrul evenimentelor organizate cu regularitate, Bistrot de Venise (Calle dei Fabbri, San Marco 4685, Veneţia) s-­a impus ca fiind unul din punctele predilecte de întâlnire a elitei artistice veneţiene. Din 2009, în luna martie a fiecărui an, selectul local veneţian găzduieşte întâlnirea cu un poet român, ales şi promovat de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia.

Evenimentul din 14 martie, care o are ca invitată pe poeta Marta Petreu, reprezintă cea de-a cincea întâlnire de acest fel, după serile de poezie cu Nina Cassian din 17 martie 2009, Mircea Dinescu din 9 martie 2010, Ileana Mălăncioiu din 12 martie 2011 şi Matei Vişniec din 20 martie 2012.

Marta Petreu este pseudonimul literar al Rodicăi Marta Vartic, scriitoare, profesor de istoria filosofiei româneşti la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj şi redactor-şef (din 1990) al revistei Apostrof.
Pe plan literar, este autoarea a nouă volume personale de poezie. Profunzimea poeziei sale, dramatismul ideilor şi stilul său energic şi decis nu au trecut neobservate, obţinând numeroase premii. Amintim doar: Premiul Uniunii Scriitorilor din România (1981, 1997), Premiul Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor (2003, 2005, 2006), premiul „Nichita Stănescu” (1997) şi marele premiu „Lucian Blaga” (2002). De asemenea, este autoarea romanului Acasă, pe Câmpia Armaghedonului care s-a bucurat de un real succes: premiul “Cartea anului” (2011), premiul pentru proză „Liviu Rebreanu” (2011), premiul pentru proză al revistei Poesis (2011) etc.
Poezia sa a fost foarte apreciată de regretatul profesor Marco Cugno, care a inclus câteva poeme în traducere italiană în antologia La poesia romena del Novecento (Alessandria, Edizioni dell'Orso, 1996).
Ca un omagiu adus profesorului Marco Cugno (1939-2012), Roberto Merlo, discipolul şi urmaşul acestuia la catedra de română a Universităţii din Torino, la rândul lui, traducător cu experienţă, a tradus zece poeme din opera Martei Petreu şi va purta un dialog pe marginea creaţiei literare a poetei.

Roberto Merlo este profesor de limba şi literatura română la Universitatea din Torino. A publicat numeroase studii de literatură şi cultură română în reviste de specialitate din România şi Italia. În ultimii anii a devenit un colaborator constant al IRCCU Veneţia în activitatea de promovare a literaturii române în Italia. Volume traduse din limba română: Doina Ruşti, Zogru, Bonanno editore, 2011; Doina Ruşti, L’omino rosso, Nikita editore, 2012; Gabriela Adameşteanu, Una mattinata persa,  Atmosphere libri, 2012.

Întâlnirea anuală de la Bistrot de Venise cu un poet român este sprijinită financiar de Institutul Cultural Român.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

380 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by