Orchestra Nationala Radio Romania concerteaza, in premiera, la Chisinau

de D.S.     HotNews.ro
Marţi, 26 februarie 2013, 18:55 Actualitate | Cultură


Orchestra Nationala Radio -foto Virgil Oprina
Foto: Orchestrele si Corurile Radio
Pentru prima oara in istoria sa Orchestra Naţională Radio România va sustine un concert la Chisinau, duminică, 3 martie, la Palatul Naţional. Manifestarea are loc in cadrul evenimentelor ce marchează împlinirea a 85 de ani de la înfiinţarea radioului public din România si va fi transmis în direct pe Teleradio Moldova - postul public de la Chişinău - şi preluat de Radio România Cultural şi Radio România Muzical, informeaza comunicatul remis Hotnews.ro.

Adevărată seară de sărbătoare, concertul se va desfăşura sub bagheta dirijorului Yuri Botnari, care susţine o bogată activitate artistică alături de Orchestra Filarmonicii din Moscova şi este membru votant al Academiei Grammy. Cariera sa are la bază studiile urmate la Conservatorul din Sankt-Petersburg şi perfecţionate apoi la Conservatorul de Stat din Moscova, Yuri Botnari aflându-se de-a lungul anilor la pupitrul marilor orchestre simfonice europene. Legătura dintre Yuri Botnari şi acest proiect este şi ea una simbolică : născut la Chişinău, dirijorul s-a format într-o familie mixtă româno-rusă, fiind actualmente cetăţean român, dar cu o bogată activitate artistică de tărâm rus.

Programul serii reuneşte trei lucrări celebre, care trasează o frumoasă punte artistică între creaţia muzicală românească şi cea rusă: Ceaikovski – Simfonia a V-a, Rahmaninov – Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră şi Enescu – Rapsodia Română nr. 1.

O prezenţă specială este cea a pianistului Vladimir Ovchinnikov, invitat special la Londra sa cânte în faţa Maiestăţii Sale Regina Elisabeta şi premiat de Vladimir Putin cu cea mai înaltă distincţie de Stat în domeniul muzicii (Artist al Poporului din Rusia). Pianistul evoluează alături de cele mai mari orchestre din lume, printre care Orchestra Filarmonică Regală şi Orchestra simfonică a BBC (Marea Britanie), Orchestra Regală din Scoţia, Orchestra Filarmonică din Sankt Petersburg, Orchestra Simfonica Naţională şi Orchestra Filarmonică de Stat a Rusiei ş.a.
         
Evenimentul vine să sublinieze şi o frumoasă aniversare istorică: în 2013 se împlinesc 85 de ani de la înfiinţarea Radio România şi de la naşterea Orchestrei Naţionale Radio, prilej de evocare a postului regional Radio Chişinău, partener media principal al concertului. Singura filială a radioului public din afara României, Radio Chişinău a fost inaugurat în octombrie 1939 (sub numele de Radio Basarabia), iar după o întrerupere îndelungată, la 1 decembrie 2011 Societatea Română de Radiodifuziune a relansat postul de radio sub numele de Radio Chişinău.

Concertul Orchestrei Naţionale Radio din data de 3 martie se desfăşoară în cadrul Festivalului Internaţional de Muzică “Mărţişor”, ediţia cu numărul 47, organizat de Ministerul Culturii de la Chişinău, eveniment internaţional de tradiţie în cadrul căruia sunt invitaţi anual importanţi artişti din Europa şi din Asia. 

Născut la Chişinău,Yuri Botnari şi-a început formarea muzicală studiind vioara. Dovedind însă  talent componistic a colaborat cu diverse orchestre, iar în anul 1982 a primit un premiu pentru compoziţie şi astfel a fost invitat în calitate de dirijor şi orchestrator al Orchestrei de Stat din Sankt-Petersburg.
A studiat dirijatul la Conservatorul din Sankt-Petersburg cu profesorul Ilia Musin, s-a perfecţionat cu profesorul Yuri Simonov, la Conservatorul de Stat din Moscova, formarea sa artistică mai fiind desăvârşită şi de colaborarea cu Gennady Rozhdestvensky, al cărui asistent a fost.
Dirijorul desfăşoară o intensă activitate artistică, colaborând de atunci cu numeroase orchestre simfonice din Rusia şi Europa. A ocupat de asemenea poziţia de director artistic şi dirijor şef al Teatrului Naţional Muzical din Moldova.
Yuri Botnari este cel căruia se datorează restaurarea cunoscutei Russian Music Society, fiind ales vice-preşedinte al acesteia. Este fondator şi din anul 1995 dirijor principal la Moscow Great Hall Symphony din cadrul Conservatorului de Stat din Moscova, discografia ansamblului îmbogăţindu-se cu numeroase discuri în perioada colaborării cu Yuri Botnari. Orchestra a fost decorată cu medalia Mozart la Paris şi cu medalia Enescu la Bucureşti (1998).
În prezent desfăşoară o bogată activitate artistică şi alături de Orchestra Filarmonicii din Moscova, împreună cu acest celebru ansamblu având concerte în toată lumea.
Dintre distincţiile obţinute de-a lungul timpului amintim Gold Medal for Symphony Conducting, fiind numit totodată O minte strălucită a secolului al 21-lea (2005).
Yuri Botnari este membru votant al Academiei Grammy.

Vladimir Ovchinnikov a absolvit Școala centrală specială de muzică şi Conservatorul din Moscova. Este laureat al Concursului Internaţional de pian din Montreal (Canada, Premiul II, 1980), Concursului Internaţional de muzică de la Vercelli (Italia, Premiul I, 1984). Deosebit de remarcabile sunt premiile pe care le-a obţinut la Concursul internaţional P.I.Ceaikovski din Moscova (Rusia, 1982) şi la Concursul internaţional de pian din Leeds (Marea Britanie,1987), după care a avut loc debutul triumfător al lui Ovchinnikov la Londra, unde a fost invitat special sa cânte în faţa Maiestăţii Sale Regina Elisabeta.
Pianistul concertează cu cele mai renumite orchestre din lume, printre care Orchestra Filarmonică Regală şi Orchestra simfonică a BBC (Marea Britanie), Orchestra Regală din Scoţia, Orchestra Filarmonică din Petersburg, Orchestra Simfonica Naţională şi Orchestra Filarmonică de Stat a Rusiei, orchestrele simfonice din Chicago, Montreal, Zurich, Tokyo.
Având un repertoriu vast, Vladimir Ovchinnikov evoluează pe scenele marilor oraşe ale lumii, în cele mai prestigioase săli de concert precum Sala Mare a Conservatorului din Moscova, Sala Mare a Filarmonicii din St. Petersburg, Carnegie Hall şi Centrul Lincoln din New York, unde a primit o înaltă apreciere din partea publicului.
Printre apariţiile sale în cadrul festivalurilor muzicale se numără: Carnegie Hall şi Hollywood Bowl (SUA), Edinburgh şi Cheltenham (Marea Britanie), Schleswig Holstein (Germania), Sintra (Portugalia), Stresa (Italia), Festivalul din Singapore, Proms BBC din Londra, Festivalul Concert V. Cliburn (SUA).
În anul 2005 Vladimir Ovchinnikov a primit cea mai înaltă distincţie de Stat în domeniul muzicii – Artist al Poporului din Rusia, acordată de către Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

458 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by