Scriitorul rus Boris Strugatki, co-autor, impreuna cu fratele sau, de romane science-fiction, cenzurate in epoca sovietica, a murit luni la varsta de 79 de ani, a anuntat fundatia sa, citata de AFP.

Nascut in 1933 la Leningrad (Sankt Petersburg), Boris Strugatki a facut studii de matematica si a lucrat la observatorul astronomic din Pulkovo inainte de a scrie opere science-fiction cu fratele sau.

Fratii Strugatki au inceput sa publice romane in anii 1960, punand accent pe aspectele cele mai negre ale modernitatii, cu o doza de satira la adresa sistemului sovietic.

Una dintre operele lor cele mai cunoscute, "Picnic la marginea drumului", a fost cenzurata de regim. Adaptata ulterior de regizorul Andrei Tarkovski ("Stalker"), acest roman a fost considerat profetic dupa catastrofa nucleara de la Cernobil, survenita la 15 ani dupa publicarea cartii.

Romanele fratilor Strugatki au inspirat generatii de autori de SF si au cucerit numerosi cititori sensibili la dimensiunea filosofica a operelor lor.

Dupa decesul lui Arkadi, in 1991, Boris a publicat doua romane care nu s-au bucurat insa de mare succes. A devenit in schimb interesat de politica, criticandu-l adeseori pe presedintele Vladimir Putin.

In 2009, a inceput o lunga corespondenta cu magnatul petrolului Mihail Hodorkoski, aflat in inchisoare, evocand in special provocarile cu care se va confrunta umanitatea dupa epuizarea resurselor petroliere. Aceasta corespondenta a fost publicata.

Recent, el a semnat petitii prin care se solicita eliberarea membrelor grupului Pussy Riot.

Scriitorul suferea de tulburari cardiace si se afla la un spital, pentru o dializa, potrivit agentiei RIA Novosti, care citeaza un prieten apropiat.