Cât de tare se enervează un istoric de profesie când vede un film istoric și de ce? Ce ar vedea un filosof medieval într-un film polițist? Ce nu-ar pricepe un antic dacă ar intra la cinema? Și cât de tare deformează Hollywood-ul realitatea ca să încapă în așteptările noastre și sa ne producă plăcere?

Bogdan Minca Foto: Medievalia.ro

CineIdeea este o rubrică nouă pe Medievalia.ro prin care încercăm să ne amuzăm un pic. Ca într-un joc în care luminăm detalii și comentăm contraste. Discutăm cu istorici, specialiști în istoria ideilor, istoria mentalităților, filosofi, cercetători umaniști care pot stoarce filmele de semnificațiile lor necinematografice.

Inaugurăm CineIdeea cu filmul ”Troy”, produs in 2004 de Wolgang Petersen. Filmul e celebru pentru că Brad Pitt joaca rolul lui Ahile. Bănuim că nu ați avut crampe mentale când ați ieșit din sala de cinematograf. L-am chemat pe Bogdan Mincă, lector dr. al Facultății de Filosofie, Universitatea București, pentru a discuta cu el despre film. Lucrurile s-au complicat imediat. Povestea din film este o interpretare modernă, axată pe trăire, pe experiență și pe valorile noastre. Din film lipsesc zeii, excelența acțiunii, atingerea divinității. Ahile este un scrimer agil. Dar nu ai zice că este atins de zei. Ni se vorbește despre năzuința vechilor greci către nemurire. Nimic, însă, despre cum credeau ei că poate fi ea obținută. Aproape nimic în comun cu omul antic. E un film care spune mai multe despre noi decât despre antici. Dar, în mod sigur nu am fi aflat asta doar uitându-ne la film. Este nevoie de o altă fațetă, de o altă privire ca să înțelegi ce gândești și ce ești. Contrastele ne prind bine. Pentru că ne evidențiază profilul.

L-am invitat pe Bogdan Mincă datorită isprăvilor sale. A studiat mai bine de șase ani greaca veche în Germania si probabil citea si la micul dejun Homer. În greacă veche, evident. Ultima carte publicată de el este ”Scufundătorii din Delos – Heidegger și primii filosofi”, Editura Humanitas, București, 2011. Am apelat la el. L-am invitat și, grație bunăvoinței sale, am realizat primul interviu al rubricii CineIdeea. Sperăm să vă seducă. Cu noi a reușit.

Vezi interviul video cu Bogdan Minca pe Medievalia.ro si comenteaza si tu