Cea de-a VIII-a ediţie a Festivalului Internaţional Shakespeare prezintă la Bucureşti, în perioada 30 aprilie - 2 mai, spectacolele - 'Hamlet', 'Romeo şi Julieta' şi 'Oro De Otelo' - trei viziuni moderne ale pieselor Marelui Will, puse in scena de trei mari regizori contemporani.

Potrivit ArCuB, festivalul debutează la Teatrul Odeon, Sala Majestic, cu 'Hamlet' după W. Shakespeare, în regia lui Nikolay Kolyada, spectacol prezentat de Kolyada-Theatre din Ekaterinburg (Rusia). Piesa, care va începe la ora 19,00, va beneficia de subtitrare în limba română.

Nikolay Kolyada este unul dintre cei mai controversaţi regizori ai momentului. Teatrul său îşi propune să atingă inima spectatorului prin alăturarea comicului cu tragicul. Născute din pasiune şi rigoare, spectacolele lui Kolyada se definesc ca fiind naive şi sentimentale, un soi de lubok (gravură în lemn specifică artei populare ce ilustrează imagini care se află la intersecţia magicului cu esteticul). Kolyada-Theatre este cunoscut şi premiat în toată lumea, participă la festivaluri naţionale şi internaţionale şi este pregătit să îşi surprindă publicul cu noi spectacole şi proiecte.

Cea de-a doua zi a festivalului va aduce pe scena Teatrului Bulandra, sala Liviu Ciulei, piesa 'Romeo şi Julieta' după W. Shakespeare, în regia lui Oskaras Korsunovas, în prezentarea actorilor Teatrului Municipal Vilnius (Lituania).

Seara va continua la Sala ArCuB cu o demonstraţie de lucru prezentată de Odin Teatret din Holstebro (Danemarca), pe texte din 'Othello' şi 'Romeo şi Julieta' de William Shakespeare, cu Tage Larsen şi Julia Varley. Spectacolul, care va începe la ora 18,00, va beneficia de traducere în limba română.

În ultima zi a festivalului de la Bucureşti, sala ArCuB va găzdui lansarea cărţii 'Casa în flăcări - despre regie şi dramaturgie' de Eugenio Barba, apărută în Colecţia Yorick la Editura Nemira.

Orô De Otelo sub forma unui ceremonial dansat, în care povestea lui Shakespeare şi muzica operei lui Verdi se combină cu ritmurile afro-braziliene, este propunerea lui Eugenio Barba. Regizor pentru care teatrul este expresia simbolică a unei comunităţi. Creator de şcoală teatrală, Barba va susţine împreună cu actorii săi şi o demonstraţie la Sala ArCuB, cu tema Text, Acţiune, Relaţii, deschisă publicului larg. Spectacolul va fi prezentat de prezentat de Odin Teatret din Holstebro (Danemarca).

Cea de-a VIII-a ediţie a prestigiosului Festival Internaţional Shakespeare, al cărui preşedinte de onoare este maestrul Radu Beligan, va debuta în acest an, la Craiova, pe 23 aprilie, cu 'Shakespeare's Sonnets', prezentat de Berliner Ensemble din Berlin, spectacol realizat de Robert Wilson şi Rufus Wainwright. Ediţia de la Craiova se va derula până pe 1 mai, într-un regal de spectacole străine şi româneşti, în timp ce în Capitala spectacolele vor fi prezentate în perioada 30 aprilie-12 iulie.