Lansare de carte: Memoria frunzelor moarte, de  Marie-Helene Fabra Bratianu

de D.S.     HotNews.ro
Luni, 2 aprilie 2012, 14:05 Actualitate | Cultură


Memoria frunzelor moarte, de Marie-Helene Fabra Bratianu
Foto: Humanitas
Marţi, 3 aprilie, ora 18, la librăria Humanitas Kretzulescu (Calea Victoriei nr. 45) va avea loc lansarea volumului Memoria frunzelor moarte, de  Marie-Hélène Fabra Brătianu.

Pentru Marie-Hélène Fabra Brătianu, România a fost o vreme doar ecoul unor poveşti auzite,  în Franţa, de la mama şi de la bunica ei, poveşti despre o lume dispărută, despre locuri niciodată văzute şi despre oameni care nu mai existau. Şi ar fi putut rămâne aşa, dacă moartea mamei sale, revenită după Revoluţie pentru lungi perioade în ţara de origine, n-ar fi silit-o să vină aici pe urmele ei şi să descopere cu uimire patria strămoşilor ei şi povestea vieţii lor. Din aceste călătorii în timp şi spaţiu, din această adevărată coborâre la origini, s-a născut o urgentă nevoie de a spune, care a luat chipul cărţii de faţă. O carte despre realităţile deconcertante din România de azi; despre amintirea unei alte Românii, păstrată în revelatoarele memorii ale bunicii sale, Elena Brătianu, născută Sturdza, transcrise de nepoată cu înfiorare; despre statura impunătoare a bunicului ei, istoricul şi omul politic Gheorghe Brătianu. O carte în care umorul şi nostalgia îşi dau permanent replica, ajutându-ne poate să ne cunoaştem mai bine pe noi înşine.

La evenimentul de lansare vor fi alaturi de autoare Neagu Djuvara, Andrei Pippide, Lidia Bodea, Vlad Russo.

MARIE-HÉLÈNE FABRA, fiică a Ilenei (Ioana, pentru familie) Brătianu şi nepoată a lui Gheorghe Brătianu, s-a născut la Paris, oraş pe care nu l-a părăsit niciodată. A studiat pictura la École des Beaux Arts şi la École du Louvre. A participat la nenumărate expoziţii de grup şi a avut câ teva expoziţii personale, printre care Paysages: Café culturel Saint-Denis (2000), Peinture et psychanalyse: Collectif 125 (Paris, 2005), Copyright projekt: Mythologies mélancoliques (Berlin, 2008). În paralel, a fost o vreme ghid la Paris, a predat istoria artei şi a ţinut cursuri de pictură şi desen la diferite centre culturale, în închisori şi spitale. A realizat două filme de autor: Oedipe au pouvoir (2005) şi Oedipe, mon frère (2007), psihodrame turnate cu deţinuţi - pacienţi ai unităţii psihiatrice a închisorii din Fresnes. Este căsătorită cu Marc Lebiez şi are două fiice, Judith şi Pauline.


Citeste mai multe despre   
560 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    carte (Miercuri, 22 februarie 2017, 19:54)

    toma elisoara-narcissa [anonim]

    Am citit cartea dar la un moment dat autoarea face precizarea ca Regele Ferdinand a fost nepotul lui Carol I, ceea ce bu este adevarat . Regele Ferdinand a fost nepotul Regelui Carol I. Cartea este destul de buna te captiveaza si te face sa o citesti rapid. Autoarea apartine unei familii care a scris istorie si a pus bazele a ceea ce se chiama Romania. Urmasii au fost nevoiti sa paraseasca tara si sa isi caute un nou drum in lume. Din pacate istoria se pierde incet-incet inlocuita cu personaje care mai de care mai lipsite de valori morale de un caragialesc total.


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version