Festivalul “Flamenco Clasic si noile genuri" editia a III-a – un eveniment dedicat traditiei si actualitatii artei flamenco – va avea loc în perioada 3 – 26 martie 2012, în mai multe spatii culturale ale Capitalei. Festivalul debuteaza in data de 3 martie, ora 20:00 - Sala Mare a Teatrului Naţional "I.L. Caragiale”, cu recitalul de dans flamenco oferit de compania Belén Maya.

Festival Flamenco la BucurestiFoto: Institutul Cervantes Bucuresti

"În Solos, Belén Maya reuneste câteva dintre creatiile sale recente, pentru a ne oferi o perspectivă complexă a felului în care simte dansul flamenco. Prin intermediul acestor propuneri, ies în evidentă trăsăturile care-o definesc: tehnica rafinată, echilibrul între traditie si avangardă, lirism, charismă scenică, forta de a reînnoi gramatica flamenco-ului; dar, mai ales, disponibilitatea de a face ca dansul să ne vorbească despre ea însăsi: despre fragilitatea, temerile, plăcerile si dorintele ei. Pentru că flamenco reprezinta o gramatică, un cod muzical, poetic si coregrafic cât se poate de clar; aflat în slujba unui tel mai înalt, cel al spectacolului. Ca-n orice artă. Nu pierdeti taranto-ul ei, pură biografie sublimată, nici romanta si seguiriya ei, avangardă si rafinament, nici soleá în ritm de bulerías, scurte si coplesitoare, nici alegría plină de lumină si culoare, pe care dansatoarea le interpretează într-o manieră unică, si nici caña ei, portret în sepia al unui mod de a dansa acum aproape dispărut. Dar, mai ales, priviti-o respirând si trăind pe scenă, în aceste solo-uri care ne-o confirmă drept una dintre marile dansatoare de flamenco ale momentului.”

Cel del -al doilea spectacol din cadrul Festivalului "Flamenco Clasic si noile genuri", este concertul trupei La Shica care va avea loc pe 4 martie la Sala Mare a Teatrului Naţional.

La Shica (Elsa Rovayo) - o artista carismatica si plina de forta care inunda scena cu aparitia si talentul ei cu totul deosebite. Propunerile ei originale si heterodoxe, se hranesc nu doar din “copla” si “flamenco”, ci si din rock, funk, rap… Toate aceste stiluri, combinate cu dansul flamenco, sunt prezente in modul in care evolueaza pe scena si au ca rezultat un spectacol inovativ si neobisnuit. În dorinţa lor de a-si găsi un sound propriu, trupa La Shica dezvoltă un limbaj atipic, atunci când vine vorba despre aparitiile scenice, pornind de la flamenco, relaxându-se cu metrica populară si făcând loc străzii prin intermediul hip-hop-ului. Şi nu numai sound-ul lor este diferit, ci si estetica lor, având în vedere că un alt element folosit de artistă este dansul flamenco. Formatia – este o altă particularitate a proiectului – reprezintă un trio acustic influenţat de rock, funk, jazz şi cuplet. Discuri: Trabajitos de chinos (2008) - nominalizat la Spanish Music Awards in 2009 pentru cel mai artist de debut si Supercop (2010) cu care a si castigat in 2011 la Spanish Music Awards premiile pentru cel mai bun spectacol si cel mai bun autor.

In data de 10 martie, la Sala Mare a Ateneului Roman si in data de 11 martie la Sala Radio, va avea loc un concert de chitara sustinut de Pablo Sáinz Villegas.

Fesrtivalul continua in 15 - 16 martie, la Sala ArCuB, cu concertul lui David Palomar. Sala Mare a Ateneului Român va gazdui recitalul de pian sustinut de Jorge Federico Osorio, programat in data de 24 martie.

In zilele de 25 si 26 martie, la Sala Radio, va avea loc spectacolul de jazz flamenco numit "Intre doua lumi" sustinut de duo Jorge Pardo & Isaac Turienzo.

Evenimentul este organizat de Institutul Cervantes din Bucureşti si Ambasada Spaniei în România .

Biletele s-au pus in vanzare la casele de bilete ale salilor partenere: TNB, Filarmonica George Enescu, Sala ArCuB, Sala Radio.