O pictura considerata a fi prima replica dupa celebrul tablou al lui Leonardo Da Vinci a fost descoperita in Muzeul Prado din Madrid. Pictura se afla demult in muzeu, insa importanta acesteia nu a fost observata pana la restaurare, transmite BBC.

Replica dupa Mona Lisa din Muzeul PradoFoto: Agerpres/AP

Creatia prezinta chipul Giocondei, similar celui pictat de Leonardo da Vinci, insa fundalul a fost acoperit cu vopsea neagra si lac.

Se crede ca pictura a fost realizata de un discipol al lui Leonardo, aproape in acelasi timp cu originalul, in secolul 16.

Exista zeci de replici dupa Gioconda care dateaza din secolele 16-17. Publicatia "Art Newspaper", care a relatat despre descoperire, noteaza ca pictura va transforma modul in care intelegem cel mai celebru tablou din lume".

Indepartarea vopselei negre a dezvaluit "detaliile fine ale peisajului delicat toscan".

Pictura originala, aflata in Luvru, este acoperita de mai multe straturi de lac vechi si crapat, insa restaurarea acesteia este considerata prea riscanta din cauza starii fragile.

Dupa ce lucrarile de restaurare vor fi incheiate, pictura va fi expusa la Luvru in luna martie, permitand vizitatorilor sa compare cele doua lucrari.