Între 21 şi 22 octombrie va avea loc conferinţa Rereading Faces. Matei Călinescu and the Fates of Comparative Literature (Matei Călinescu şi destinele literaturii comparate) la Universitatea Western Ontario din London, Canada. Conferinţa organizată de ICR New York îl sărbătoreşte pe Matei Călinescu, una dintre figurile fundamentale ale gândirii critice şi literaturii comparate româneşti din ultimele decenii.

Potrivit comunicatului ICR NY, zece cunoscuţi specialişti în domeniul literaturii comparate din Statele Unite, Canada şi Europa vor celebra relevanţa operei acestuia în teoria critică literară. Evenimentul este iniţiat şi coordonat de Călin-Andrei Mihăilescu, scriitor şi profesor de literatură comparată, teorie critică şi literatură spaniolă la Universitatea Western Ontario.

Lucrările prezentate vor aborda importanta contribuţie a lui Matei Călinescu la disciplina literaturii comparate (Five Faces of Modernity/Cinci Feţe ale Modernităţii (1987) şi Rereading/A citi, a reciti. Către o poetică a (re)lecturii (1993)), precum şi lucrările sale publicate în România despre romanticism, clasicism şi modernism, fie ele memorialistice (Portretul lui M., 2003) sau nu (Viaţa şi opiniile lui Zacharias Lichter, 1969).

Şcoala românească de literatură comparată a exportat în America un număr de personalităţi a căror celebritate a crescut exponenţial în ultimele decenii. Printre ei – Virgil Nemoianu, Thomas G. Pavel, Sanda Golopenţia, Marcel Cornis-Pope, Angela Cozea şi Andreea Deciu-Ritivoi. O bună parte dintre aceştia se vor reîntâlni la Universitatea Western Ontario ca să reevalueze opera lui Matei Călinescu, scriitor şi erudit care i-a influenţat (şi mentorat) pe mulţi dintre ei în cariera academică din Statele Unite.

Printre participanţii şi temele abordate se numără Sanda Golopenţia (Brown University) - Rereading Rereading/Recitind A citi, a reciti; Andreea Deciu-Ritivoi (Carnegie Mellon University) cu Identitatea în opera târzie a lui Matei Călinescu; Breon Mitchell (Indiana University) cu Enigma lui Matei sau Liviu Papadima (Universitatea Bucureşti) cu Iov citindu-l pe Iov. Călin-Andrei Mihăilescu va susţine o dizertaţie numită From Split Hairs to Split Seconds/Fire în patru şi instantanee.

Conferinţa va fi filmată şi, în curând, accesibilă pe internet. Lucrările, împreună cu alte contribuţii suplimentare ale conferenţiarilor, vor fi publicate în volum.

Matei Călinescu (15 iunie 1934, Bucureşti – 24 iunie 2009, Bloomington, Indiana, SUA) a fost un critic şi teoretician literar român, profesor de literatură comparată la Indiana University din Bloomington. Declarat profesor emerit al acestei universităţi, el a condus singurul centru de Studii Româneşti din Statele Unite. Licenţiat al Facultăţii de Filologie, secţia engleză, de la Universitatea din Bucureşti (1957), a fost asistent, apoi lector la Catedra de literatură universală şi comparată a Universităţii din Bucureşti. Plecat din ţară în anul 1973, cu o bursă Fulbright, a decis să rămână în SUA. A publicat în Statele Unite numeroase eseuri şi studii de literatură comparată, în reviste ca Partisan Review, World Literature Today, Salmagundi, The Journal of Religion, TheDenver Quarterly, Southeastern Europe, History of European Ideas, Cadmos, Comparative Literature Studies, East European Politics and Societies. A fost autorul unei serii de studii în limba engleză, considerate de referinţă în domeniu, printre care Five Faces of Modernity/Cinci feţe ale modernităţii (Duke University Press, 1987) şi Rereading/A citi, a reciti. Către o poetică a (re)lecturii (Yale University Press, 1993). Matei Călinescu a editat mai multe volume în limba engleză ale unor autori români, printre care – cel mai recent – Tinereţe fără tinereţe/Youth without Youth de Mircea Eliade, a cărei ediţie din 2007 a fost publicată de editura Universităţii din Chicago, cu o prefaţă de Francis Ford Coppola. Five Faces of Modernity/Cinci feţe ale modernităţii a fost tradusă în numeroase limbi şi este considerată una dintre cele mai importante lucrări ale sale din perioada americană, bucurându-se de o amplă recunoaştere internaţională. În anul 2003 a publicat la editura Polirom Portretul lui M, un portret biografic al fiului său, Matthew, suferind de autism, scris imediat după moartea acestuia, la numai 25 de ani. Tradusă de Angela Jianu şi publicată de Editura Universităţii Indiana în ianuarie 2009, Matthew's Enigma – A Father’s Portrait of His Autistic Son a fost ultima sa operă publicată în engleză, în timpul vieţii. În anul 2000, Matei Călinescu a primit medalia Pentru Merit acordată de preşedintele Emil Constantinescu, ca recunoaştere pentru contribuţia în promovarea culturii române în străinătate. În 2008 i-a fost acordat titlul de Doctor Honoris Causa de către Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj. ​