Riscul de tulburări menstruale este ușor crescut pe parcursul celor trei luni de la administrarea unui vaccin anti-Covid cu ARN mesager, sugerează un studiu publicat miercuri de autoritățile sanitare franceze, în timp ce o astfel de legătură este încă dezbătută în comunitatea științifică, relatează AFP.

Vaccin BioNTech-PfizerFoto: Chepa Beltran/VWPics / Sciencephoto / Profimedia

Studiul „arată o creștere cu 20% a riscului de sângerare menstruală abundentă care necesită tratament spitalicesc în decurs de 1 până la 3 luni”, după ce o femeie a primit un vaccin Pfizer sau Moderna pentru prima dată, rezumă într-un comunicat organizația Epi-Phare, care reunește autoritatea pentru medicamente și securitatea socială, în special responsabilă cu protecția persoanelor în materie de sănătate.

De la începutul campaniilor de vaccinare anti-Covid, acum aproape doi ani și jumătate, multe femei au raportat tulburări ale ciclurilor menstruale.

Pe baza acestor afirmații, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a ajuns să includă prezența sângerărilor menstruale abundente ca posibil efect secundar al vaccinurilor cu ARN mesager, respectiv cele de la Pfizer/BioNTech și Moderna.

Cu toate acestea, studiile pe această temă rămân contradictorii.

Cercetătorii au identificat starea de vaccinare a câtorva mii de femei spitalizate pentru sângerare menstruală abundentă în 2021 și 2022. Au comparat situația lor cu un grup de control de femei care nu fuseseră tratate pe acest motiv.

În cele din urmă, ei au ajuns la concluzia că riscul unei astfel de tulburări menstruale este puțin mai mare la prima vaccinare, respectiv prima doză, cu Moderna sau Pfizer, fiecare administrat în două doze succesive. Riscul durează trei luni și apoi, chiar și după o doză de rapel, dispare.

Aceste rezultate contrastează cu cele ale unui studiu la scară largă realizat în Suedia și publicat în primăvara anului 2023.

Aceasta a estimat că nu există dovezi solide ale unei legături între vaccinarea Covid și tulburările menstruale.

Chestionați de AFP cu privire la aceste concluzii diferite, cercetătorii Epi-Phare au citat diferențe de metodologie.