Cancelarul federal german Angela Merkel, succesorul său Olaf Scholz şi liderii landurilor germane vor discuta marţi despre o eventuală înăsprire a restricţiilor menite să stăvilească resurgenţa virulentă a Covid-19, informează luni agenția France Presse, citând o sursă guvernamentală.

Olaf Scholz si Angela MerkelFoto: Action Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Aceste consultări prin videoconferinţă, ce au loc după apeluri presante ale unor responsabili politici, intervin în condiţiile în care prima economie europeană înregistrează în fiecare zi noi recorduri de contaminări, notează Agerpres.

Incidenţa pe şapte zile a urcat luni în Germania la 452,4 la 100.000 de locuitori, cel mai mare nivel de la începutul pandemiei.

Angela Merkel şi aliaţii săi conservatori, dar şi numeroşi virusologi au apreciat în mod public drept „insuficiente” măsurile în vigoare pentru contracararea celui de-al patrulea val al epidemiei.

„Fiecare zi contează”, a adeclarat joi Angela Merkel, atenţionându-l pe succesorul său Scholz, care va prelua în decembrie conducerea unei inedite coaliţii tripartite, că sunt necesare restricţii suplimentare.

Noul guvern german, acuzat de inacţiune înainte chiar să intre în funcţiune

Criza sanitară pune în dificultate viitorul guvern german, format din social-democraţi, verzi şi liberali, guvern acuzat de inacţiune înainte chiar să intre în funcţiune.

În acest stadiu, landurile germane au putere de decizie şi multe dintre ele au restabilit restricţii severe după o reuniune de criză în urmă cu două săptămâni.

În cea mai mare parte a Germaniei, persoanele nevaccinate nu pot intra, nici măcar cu un test negativ, la spectacole, în restaurante, săli de sport şi nici la frizerii sau saloane de înfrumuseţare.

Chiar dacă numeroase târguri de Crăciun au rămas închise în landurile cele mai afectate, în altele mai au încă loc evenimente de amploare.

E aşteptată și decizia Curţii Constituţionale privind mecanismul „frână de urgenţă”

Potrivit cotidianului Die Welt, liderii de landuri, cu competenţe în materie sanitară în virtutea federalismului german, îşi vor începe consultările marţi la începutul după-amiezii şi le vor continua apoi, cu Merkel şi Scholz, în cadrul celulei de criză înfiinţată de viitorul guvern.

Responsabilii vor de asemenea să evalueze decizia aşteptată marţi a Curţii Constituţionale asupra validării mecanismului de „frână de urgenţă”, pus în aplicare în primăvară şi care impune închiderea automată a vieţii publice, inclusiv interdicţii de circulaţie, începând de la un anumit prag de incidenţă.