Pe măsură ce Europa se regăsește „din nou epicentrul pandemiei”, Germania, Austria și Slovacia au reintrodus restricții pe fondul creșterii infecțiilor și apropiindu-se de iarnă, a spus Sky News.

Harta coronavirus EuropaFoto: John Hopkins University

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Europa a fost „singura regiune din lume în care decesele legate de Covid au crescut săptămâna trecută”, deoarece continentul a înregistrat o creștere de 5%.

Ce măsuri de precauție ia Europa?

Milioane de oameni nevaccinați din Austria au fost trimiși în izolare săptămâna trecută, deoarece țara „se confruntă cu una dintre cele mai mari rate de infecție din Europa”, a spus The Independent.

Tuturor celor cu vârsta peste 12 ani care nu au fost vaccinați împotriva virusului sau care au contractat recent boala li se interzice acum să-și părăsească locuința decât dacă este pentru a merge la muncă, la cumpărături sau pentru a merge la plimbare.

În Germania, au existat restricții similare ale vieții publice, cancelarul german Angela Merkel avertizând că al patrulea val de Covid-19 lovește țara cu „în plină forță”, a informat Euronews.

Joi s-a anunțat că accesul la evenimente culturale și sportive, precum și la restaurante, va fi restricționat și celor care au fost vaccinați trecuți prin boală în locurile în care există rate mari de spitalizare legate de Covid.

Restricții similare au fost instituite și în Grecia, în timp ce o blocare parțială a intrat în vigoare în Olanda în weekend, determinând un val de proteste.

Slovacia a impus de luni restricții de mobilitate persoanelor nevaccinate împotriva SARS-CoV-2, care nu vor mai putea intra în restaurante, magazine care comercializează bunuri neesențiale și centre comerciale sau asista la evenimente sportive.

Proteste violente în Olanda

Comisia Europeană a transmis luni că ''înţelege'' starea de saturaţie a cetăţenilor după aproape doi ani de pandemie şi respectă dreptul la proteste paşnice, dar ”într-o situaţie de urgenţă publică unele drepturi pot fi restrânse”.Restricţiile decise de statele UE confruntate cu o înmulţire a cazurilor de COVID-19 împreună cu vaccinarea sunt ”calea de ieşire” din această pandemie, mai transmite CE, relatează agenţia EFE.

Ce a generat virulența valului patru

Potrivit experților, există o serie de factori, inclusiv „asumarea scăzută a vaccinurilor, scăderea imunității în rândul persoanelor inoculate devreme și renunțarea crescândă la măști și distanțare după ce guvernele au relaxat restricțiile în timpul verii”, a spus The Guardian.

„Mesajul a fost întotdeauna: fă totul”, a spus Hans Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa, săptămâna trecută. „Vaccinurile fac ceea ce s-a promis: prevenirea formelor severe de boală și în special a mortalității. Dar ele sunt cel mai puternic activ al nostru numai dacă sunt utilizate împreună cu măsurile preventive.”

Cel de-al patrulea val al Europei a început în septembrie în Europa de Est, „unde ratele de vaccinare în multe țări sunt foarte scăzute și sunt puține restricții în vigoare”, a spusThe Telegraph.

Scepticismul privind vaccinurile din regiune își are rădăcinile în „moștenirea comunismului”, care a „erodat încrederea în stat”, se arată în ziar.

În țările germanice, totuși, influența pe scară largă a fenomenului „lebensreform”, care propune o cale „naturală” de vindecare a organismului, se crede că a „încetinit vaccinarea în unele zone”.

Și rezistența la vaccinare poate avea și un element politic. Regiunile germane, cum ar fi Saxonia, un „bastion al partidului de extremă dreapta Alternative für Deutschland”, rămâne în urma restului țării în ceea ce privește adoptarea vaccinării, a spus The Guardian.

Partidul Libertăţii de extremă-dreapta din Austria „a susţinut, de asemenea, punctele de vedere anti-vaxxeri cu şi mai mult entuziasm”, a spus ziarul.

Foto Alamy/Profimedia Images

Va fi lovită Marea Britanie? „Nu suntem în spatele Europei în acest val: ei sunt în spatele nostru”

Rata de vaccinare de bază a Regatului Unit „nu este semnificativ mai mare decât cea din Austria și Germania”, spune The Times. Marea Britanie a imunizat complet „68% din populația sa, comparativ cu 68% în Germania și 65% în Austria, care are cea mai scăzută acoperire comună din vestul Europei, alături de Elveția”, scrie ziarul.

Dar există „două diferențe notabile” în abordarea Marii Britanii. În primul rând, lansarea în Marea Britanie a dozelor de rapel. Începând de miercuri, Marea Britanie administrase „20,4 doze de rapel pentru fiecare 100 de persoane”, care reprezintă „de două ori nivelul din Austria și de aproape patru ori mai mare decât în ​​Germania”.

Al doilea factor este viteza campaniei de vaccinare din Marea Britanie, care „a luat avânt mult mai devreme decât cele din Europa continentală”. Prin urmare, Marea Britanie a avut valul său de infecții „în circumstanțe relativ favorabile la sfârșitul verii, deoarece nivelul imunității a început să scadă în rândul persoanelor care fuseseră complet vaccinate cu cinci sau șase luni mai devreme”. Europa de Nord și Centrală intră în această fază abia acum, când vine iarna, „facilitând transmiterea virusului”.

Excepția România

„Nu suntem în spatele Europei în acest val: ei sunt în spatele nostru”, a declarat pentru The Observer profesorul Paul Hunter de la Universitatea din East Anglia.

„În prezent, nu asistăm la o creștere de aceeași amploare ca în Europa în prezent, în mare parte din cauza numărului mare de cazuri din ultimele luni. Excepția cheie este România, care tocmai a avut un vârf mare și care acum înregistrează un declin.”

Comportamentul virusului este „tipic unei infecții epidemice pe măsură ce devine endemic”, a spus profesorul.

„Pe măsură ce o boală se apropie de echilibrul ei endemic, obțineți oscilații în jurul echilibrului eventual. Deci, probabil, ne putem aștepta la oscilații în întreaga Europă timp de un an și ceva. Uneori, în Regatul Unit va fi mai rău decât Europa; alteori în Europa va fi mai rău decât la noi.”

Cei mai mulți experți par să fie de acord că Marea Britanie va putea împiedica un nou val semnificativ, a spus The Telegraph, iar acest lucru „se va schimba doar dacă o nouă variantă de Covid sau o epidemie de gripă ar începe brusc să copleșească spitalele”.