Cinci polițiști au fost răniți în Olanda și cel puțin 40 de persoane au fost reținute în trei provincii, în timp ce protestele violente împotriva restricțiilor COVID-19 au continuat și în noaptea de sâmbătă spre duminică, transmite Reuters.

Revolta violenta in Olanda contra masurilor guvernuluiFoto: Robin Utrecht / Shutterstock Editorial / Profimedia

Autoritățile olandeze au folosit tunuri de apă, câini și polițiști călare pentru a opri tinerii revoltați care au dat foc și au aruncat cu artificii, în cele mai grave tulburări de după lockdownul din ianuarie ce a provocat peste 500 de arestări.

Cele mai recente tulburări au început vineri seară la Rotterdam, unde poliția a deschis focul asupra unei mulțimi care ajunsese la sute de persoane în timpul unui protest despre care primarul orașului a spus că s-a transformat într-o "orgie de violență".

Trei persoane despre care se crede că au fost lovite de gloanțele poliției erau încă în spital duminică, potrivit unui comunicat al autorităților.

Protestele au fost declanșate de opoziția față de planurile guvernului de a restricționa utilizarea certidicatului național Corona doar la persoanele care fie s-au vindecat de COVID-19, fie au fost vaccinate, excluzându-i pe cei care au un test negativ.

Olanda a reintrodus la sfârșitul săptămânii trecute unele măsuri de izolare a celor 17,5 milioane de locuitori pentru o perioadă inițială de trei săptămâni, în încercarea de a încetini reapariția virusului, însă infecțiile zilnice au rămas la cel mai ridicat nivel de la începutul pandemiei.

Tinerii au fost, de asemenea, iritați de interzicerea focurilor de artificii în noaptea de Anul Nou pentru a evita o presiune suplimentară asupra spitalelor care au fost deja nevoite să reducă asistența medicală din cauza creșterii numărului de pacienți cu COVID-19.

Unele dintre cele mai grave confruntări din noaptea de sâmbătă spre duminică au avut loc la Haga, unde cinci ofițeri au fost răniți, dintre care unul grav, potrivit unui comunicat al poliției.

Poliția a efectuat raiduri călare și a arestat 19 persoane, una dintre ele pentru că a aruncat o piatră în geamul unei ambulanțe care trecea prin zonă.

Două meciuri de fotbal din Eredivisie, care au fost închise publicului în conformitate cu restricțiile mai dure ale COVID-19, au fost întrerupte pentru scurt timp sâmbătă seară, deoarece grupuri mici de fani au forțat intrarea pe stadioane și au aruncat cu artificii.

Alte 13 arestări au fost raportate de poliție în două orașe din provincia sudică Limburg, în timp ce tulburări au fost raportate, de asemenea, în provincia nordică Flevoland. Opt persoane au fost reținute în orașul Urk.

Referințe: