Noi demonstrații au avut loc sâmbătă în Olanda împotriva măsurilor restrictive anti Covid, a doua zi după protestele violente care au lovit Rotterdam-ul unde 51 de persoane au fost arestate și două rănite de împușcături, potrivit AFP.

Proteste violente in OlandaFoto: YouTube

În Breda (sud), în apropiere de granița cu Belgia, în jur de 300 de persoane au mărșăluit pe străzile orașului, purtând pancarte pe care scriau „Nu izolarii” și opunându-se planului guvernului de a restricționa accesul persoanelor nevaccinate în unele locuri, inclusiv în baruri si restaurante.

Câteva sute de manifestanți s-au adunat și în Piața Dam din centrul capitalei Amsterdam, înconjurați de o prezență masivă a poliției, potrivit imaginilor din presa olandeză și rețelele de socializare.

Organizația care conduce protestele antirestricții, United We Stand Europe, a anulat însă demonstrația pe care o plănuia la Amsterdam, explicând că menținerea acesteia „nu părea corectă” după haosul care a lovit vineri seara centrul celui de-al doilea oraș al țării, Rotterdam.

Acolo, o demonstrație s-a transformat într-o revoltă, cu zeci de oameni arestați și cel puțin șapte răniți, dintre care doi împușcați.

„Doi protestatari au fost răniți când au fost loviți de un glonț. Ei sunt încă în spital”, a spus poliția olandeză, adăugând că va fi efectuată o anchetă pentru a stabili „dacă rănile au fost cauzate de gloanțe ale poliției”.

"S-au tras de mai multe ori focuri de avertizare. La un moment dat, situația a devenit atât de periculoasă încât ofițerii s-au simțit obligați să tragă în ținte", a spus poliția.

Un polițist a fost transportat și el la spital cu răni la picioare, iar mai mulți polițiști au suferit leziuni ale auzului din cauza petardelor aruncate de protestatarii violenți.

Primarul Rotterdam Ahmed Aboutaleb a numit incidentele o „orgie de violență”.

„Revoltele și violența extremă împotriva poliției și pompierilor de noaptea trecută la Rotterdam sunt îngrozitoare de văzut”, a declarat sâmbătă ministrul olandez al Securității și Justiției, Ferd Grapperhaus, deplângând distrugerea „considerabilă”.

„Bărbații și femeile care ies în stradă în fiecare zi pentru siguranța noastră au fost bombardați cu pietre și artificii”, a deplâns el într-un comunicat, adăugând că „poliția și procuratura depun toate eforturile pentru a-i urmări și pedepsi pe cei vinovați”.