O demonstrație împotriva restricțiilor antiCovid programată sâmbătă la Amsterdam a fost anulată după ce o revoltă violentă a izbucnit la Rotterdam vineri seară, a anunțat organizația, potrivit AFP.

Proteste violente in OlandaFoto: YouTube

„Ieri seară, s-a dezlănțuit tot iadul la Rotterdam”, a declarat pe Facebook organizația care contestă restricțiile, United We Stand Europe, referindu-se la haosul care a izbucnit în centrul orașului-port vineri seară, care s-a soldat cu cel puțin șapte răniți, potrivit rapoartelor poliției.

O demonstrație împotriva izolării parțiale pentru combaterea pandemiei de Covid-19 s-a transformat vineri seara într-o „revoltă” în centrul Rotterdamului, iar câteva zeci de persoane au fost arestate.

Protestatarii manifestau împotriva restricțiilor de sănătate și a planului guvernului de a restricționa accesul persoanelor nevaccinate la anumite locuri.

Menținerea demonstrației de la Amsterdam „nu ni s-a părut corectă”, a subliniat organizația United We Stand Europe, deplângând rănirea a doi manifestanți.

„Revoltele și violența extremă împotriva poliției și pompierilor de noaptea trecută la Rotterdam sunt îngrozitoare de văzut”, a declarat sâmbătă ministrul olandez al Securității și Justiției, Ferd Grapperhaus, deplângând distrugerea „considerabilă” făcută.

„Bărbații și femeile care ies în stradă în fiecare zi pentru siguranța noastră au fost bombardați cu pietre și artificii”, a spus el într-un comunicat.

„Poliția și procuratura fac totul pentru a-i urmări și pedepsi pe acești revoltați”, a spus el.

"După mari tulburări de ieri (...) acum se face bilanțul. Sunt multe pagube, oamenii au fost răniți și sunt persoane reținute", a spus pe Twitter poliția locală sâmbătă dimineață.

"În momentul de față se întocmește tabloul complet. Începe ancheta asupra manifestanților", a spus ea.

O demonstrație planificată sâmbătă în orașul Breda din sud este în desfășurare între timp, potrivit presei locale.

Mai multe persoane au susținut pe rețelele de socializare că cineva a murit în revolta de la Rotterdam. „Acest lucru nu a fost raportat nici de partea noastră, nici de către Direcția Națională de Investigații Criminale”, a replicat poliția din Rotterdam.