Mai mulți oameni au fost răniți de focuri de armă ale poliției vineri la Rotterdam (sud-vest), unde o demonstrație împotriva izolării parțiale pentru combaterea pandemiei de Covid-19 s-a transformat într-o „revoltă”, a declarat poliția locală, citată de AFP.

Proteste violente in OlandaFoto: YouTube

"O demonstrație care a început în această seară la ora 20.00 pe Coolsingel a dat naștere la revolte. Au fost declanșate incendii în mai multe locuri, iar poliția a tras mai multe focuri de avertizare", a declarat un purtător de cuvânt al poliției din Rotterdam.

„Există răni legate de împușcăturile trase”, se precizează în comunicat.

Prim-ministrul olandez Mark Rutte a anunțat în urmă cu o săptămână reintroducerea izolării parțiale cu o serie de restricții de sănătate, care afectează în special sectorul restaurantelor, pentru a face față unui număr record de cazuri de Covid-19.

Barurile și restaurantele trebuie să se închidă la 20:00 (19:00 GMT), cel puțin până pe 4 decembrie.

Poliția olandeză a folosit un tun cu apă pentru a dispersa manifestanții de la Haga în ziua în care au fost anunțate măsurile.

De asemenea, poliția a arestat cincisprezece persoane sâmbăta trecută într-un oraș din nordul țării, după ciocniri între forțele de ordine și sute de oameni nemulțumiți de închiderea anticipată a barurilor din cauza Covid-19.