Medicul Virgil Musta: Suntem din nou în al 12-lea ceas. Cele două motive care ne-au adus aici / Cum recunoaștem simptomele COVID cu tulpina Delta

de Redactia     HotNews.ro
Marţi, 28 septembrie 2021, 11:03 Actualitate | Coronavirus


Virgil Musta
Foto: Arhiva personala
Medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecţioase "Victor Babeş" din Timişoara spune că suntem, din nou, în al 12-lea ceas, iar din cauza tulpinii Delta, care este mult mai contagioasă, secţiile COVID şi secţiile ATI s-au umplut în mai puţin de o lună. El atrage atenţia că pacienţii nevaccinaţi fac forme severe de boală care necesită debite mari de oxigen, iar aceştia nu se vindecă suficient de repede pentru a elibera locurile din spital în ritmul în care vin noi pacienţi. Medicul explică și cum recunoaștem simptomele COVID cu tulpina Delta.

Într-un mesaj postat marți pe Facebook, medicul Musta spune că ceea ce poate să urmeze ne va afecta deja pe toţi, dacă nu contribuie fiecare, în perioada imediat următoare, la scăderea transmiterii virusului, astfel încât să diminuăm cât mai mult numărul celor care se infectează şi automat si numărul celor care ajung la spitalizare: "Mulţi dintre d-voastră nu realizează încă în ce situaţie reală ne aflăm şi faptul că suntem, din nou, în al 12-lea ceas”.

"Nu putem externa pacienţii atât de repede pe cât ne vin alte noi cazuri"


Medicul spune că, din cauza contagiozităţii mari a tulpinii Delta, creşterea numărului de cazuri de COVID-19 este mult mai rapidă faţă de celelalte trei valuri ale pandemiei:
 • ”În decurs de mai puţin de o lună de zile, secţiile de terapie intensivă şi secţiile Covid din spitale s-au umplut.
 • Din observaţiile noastre concrete de până acum, persoanele vaccinate fac foarte rar forme severe sau critice de boală, care să necesite internare în secţiile de terapie intensivă şi mai ales în situaţia unei patologii importante asociate. Persoanele nevaccinate fac mult mai frecvent forme severe de boală.
 • Din cauza ritmului mult mai mare de infectare decât în celelalte valuri pandemice şi a formelor mai grave, nu putem externa pacienţii atât de repede pe cât ne vin alte noi cazuri”.
În Spitalul de Boli Infecţioase Victor Babeş Timişoara, la terapie intensivă sunt internaţi numai pacienţi nevaccinaţi, iar în sectii 95% sunt pacienţi nevaccinaţi.

El avertizează că în Italia, în urmă cu un an şi jumătate, în momentul când sistemul sanitar a fost copleşit şi nu au mai avut capacitate de internare, mortalitatea prin această boală a crescut de la 3-4% cât era, în medie, în acea perioadă, la peste 13%.

Conform statisticilor internaţionale, din ţările cu rata mică de vaccinare - cum este România - , se poate ajunge ca 10% din cazuri să evolueze sever şi peste 3% să decedeze.
 • "Aceasta înseamnă că, la un număr zilnic de peste 7.000 de cazuri la nivel naţional, putem avea zilnic un număr de 700 cazuri care pot evolua sever şi care ar necesita internare în secţii specializate.
 • Dacă nu facem ceva concret, pe ritmul actual de creştere, evaluările specialiştilor epidemiologi arată că putem atinge destul de repede 15.000 de noi cazuri pe zi.
 • Unde vor intra toţi acei pacienţi cu forme severe şi critice?”, afirmă medicul timișorean, care atrage atenția că, oricât se încearcă creșterea numărului de paturi, se vor epuiza şi acestea foarte repede.

Motivele pentru care s-a ajuns aici


Medicul explică motivele pentru care s-a ajuns aici:
 • 1. Rata de vaccinare
Din toate statisticile internaţionale, în ţările cu un procent mare de vaccinare (peste 60%), în special în rândul persoanelor vulnerabile, chiar dacă numărul de cazuri noi a fost (sau încă este) în creştere şi acolo din cauza tupinii Delta, numărul de pacienţi cu forme severe sau critice este mult mai mic comparativ cu valurile anterioare, cât şi numărul de persoane decedate.
 • 2. Măsurile de protecţie
Faptul că avem încă mult prea puţine persoane protejate (prin vaccin sau boală şi vaccin), în special în rândul bătrânilor sau al persoanelor cu factori de risc, suprapus cu renunţarea la aproape orice măsură de protecţie peste vară (distanţare, mască, dezinfectare etc) a reprezentat un teren mai mult decât favorabil pentru circulaţia foarte rapidă a variantei Delta la noi, cu un număr din ce în ce mai mare de cazuri, spune medicul.
 • ”Din datele de până acum, cei mai protejaţi sau dovedit a fi pacienţii trecuţi prin boală şi vaccinaţi, cât şi cei netrecuţi prin boală, dar vaccinaţi cu schemă completă, în sensul în care foarte rar fac forme severe şi au risc foarte mic de deces.
 • În aceste cazuri menţionate mai sus, vă spun clar şi răspicat: aveţi RISC FOARTE MIC SĂ FACEŢI FORMĂ SEVERĂ DE BOALĂ sau DE DECES. Acesta este marele avantaj si cheia în această boală, poate fi diferenţa între viaţă şi moarte!
 • Nu înseamnă că persoanele vaccinate sau trecute prin boală nu mai pot contracta din nou virusul sau că nu pot transmite virusul (chiar dacă în măsură mai redusă).
 • În acest caz, aşa cum explicam, pentru ei riscul unei forme grave este foarte mic, dar să nu uităm că dacă au în preajmă persoane nevaccinate (familie, prieteni, colegi de serviciu etc) cărora le transmit boala, pentru acestea riscul poate fi major”, a mai scris Virgil Musta.
El spune că inclusiv persoanele trecute prin boală şi/sau vaccinate trebuie să respecte măsurile de protecţie (distanţare, mască) pentru a diminua circulaţia virusului şi transmiterea lui, în special către cei nevaccinaţi.

O listă de măsuri pentru reducerea răspândirii virusului:

 • evitaţi întâlnirile care nu sunt neapărat necesare, evitaţi locurile aglomerate de interior sau de exterior
 • purtaţi mască în toate locurile închise (aerisiţi-le frecvent), cât şi în cele deschise mai aglomerate şi păstraţi o distanţă de cca 2 metri faţă de alte persoane
 • spălaţi-vă pe mâini şi dezinfectaţi suprafeţele la care au avut acces şi alte persoane
 • dacă aveţi simptome, cu atât mai important este să nu mergeţi în comunitate, să vă testaţi, iar dacă testul este pozitiv pentru covid-19, să luaţi imediat legătura cu medicul d-voastră de familie
 • vaccinaţi-vă, dacă nu aţi făcut-o până acum, este cea mai puternică armă pe care deja o avem la dispoziţie, chiar dacă obţinerea imunităţii după vaccinare începe să se formeze după 14 zile de la prima doza şi devine protectoare după 1-2 săptămâni de la a doua doză. Cu cât mai repede, cu atât mai important pentru evitarea unor posibile forme grave ulterioare.

Recunoașterea simptomelor COVID


De asemenea, medicul afirmă că este important să se recunoască simptomele, iar cei care le au să se testeze:
 • Durere în gât la înghiţire, dureri de cap, de muşchi, de torace, febră sau subfebrilităţi,
 • Oboseală, tuse seacă, scaune diareice, vărsături.
Boala evoluează în două faze:
 • în prima săptămână cu semne uşoare, perioadă în care virusul se multiplică şi se declanşează mecanismele imune. La cca. 50% dintre persoanele infectate, boala se opreşte în această fază, dar la ceilalţi 50% trece în faza inflamatorie, în care se declanşează mecanisme patologice ce afectează plămânii şi apoi poate evolua spre formele moderate, severe sau critice.
El atrage atenția că dacă simptomatologia persistă peste 7 zile sau dacă, începând cu a 7-a zi de la apariţia primelor semne (nu de la testare) apar simptome noi ca febră mare, dureri mai mari de gât, cap, torace, tuse intensă, stare de oboseală marcată, atunci trebuie mers la medic: "Nu aşteptaţi ca saturaţia de oxigen să scadă sub 93%”.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

16164 vizualizari

 • -15 (27 voturi)    
  Fugi tare! (Marţi, 28 septembrie 2021, 11:13)

  Un cititor [utilizator]

  „Medicii" își pun un stetoscop la gât ca semn al „medicinei” lor atunci când se pozează. Să nu confunde lumea cu vreun comediant.. În n-au habar cum să trateze o pneumonie atipică.
  Dacă le-ai lua la ăștia medicamentele și vaccinurile n-ar mai știi ce să facă:
  Cam la asta se reduce „medicina” lor.

  P.S. În cazul acesta particular , avem de-a face cu un politruc plătit să vorbească ceea ce i se dictează.
  • +11 (17 voturi)    
   Dar cine esti tu... (Marţi, 28 septembrie 2021, 13:18)

   Valtran [utilizator] i-a raspuns lui Un cititor

   ... sa emiti judecati de valoare despre medici ?
   Da' tu stii cum se trateaza o pneumonie severa ?
  • +6 (12 voturi)    
   adevar graiesti (Marţi, 28 septembrie 2021, 14:36)

   KronosTM [utilizator] i-a raspuns lui Un cititor

   Intr-adevar observam un politruc platit sa vorbeasca ceea ce i se dicteaza. HAHAHHAHAHHAAA!!!!
   "Un cititor", ia zi, te plateste ciolacu in ruble? Sau cum functioneaza?
 • -11 (23 voturi)    
  cum atragi oile ? (Marţi, 28 septembrie 2021, 11:43)

  nick1587873340950 [utilizator]

  cu niste ovaz , apa si fan. Ne lasi cu vrajelile ?
  • +6 (12 voturi)    
   Da' de unde stii cum ... (Marţi, 28 septembrie 2021, 13:19)

   Valtran [utilizator] i-a raspuns lui nick1587873340950

   .....se atrag oile ? Tie-e foame, ti-e sete ?
   Cine crezi tu, despre tine, ca ai fi ?
 • +9 (17 voturi)    
  din pacate a crescut saturatia de informatie.. (Marţi, 28 septembrie 2021, 12:45)

  richter [utilizator]

  Oamenii s-au obisnuit cu ideea de boala/pandemie, altii neaga, unii sunt indiferenti, pana li se intampla lor sau unora din familie sau prieteni; acum cand stim multe despre boala/virus e o chestiune de responsabilitate, sau de alterarea sau nealterarea instinctului de conservare; indiferenta sau negarea devin fatale !!!
 • -1 (13 voturi)    
  astept parerea (Marţi, 28 septembrie 2021, 13:58)

  wweesstt [utilizator]

  vad ca pe pacientii obisnuiti ii tot crticati ca nu fac aia, ca nu fac cealalta, dar de congresul pnl nu spuneti nimic?! nu criticati ce s-a intamplat acolo?! e ok?! vezi, de aia n-are ursul coada!...
  Sa nu va mirati de ce, pe voi 'eroii', va uraste tot mai multa lume... Te-ai umplut de bani in ‘pandemie’, eroul spagar! intelegem conform dividentelor incasate oficiale conform anaf, ca este cea mai fructuasa perioada pt clinica privata a familiei Musta! nu va mai saturati de dividente, spagi, sponsorizari, sporuri de covid! castigati regeste pt o tara ca romania! in aroganta voastra va credeti superiori celor care muncesc din greu in privat sa va sustina voua salarile si sporurile!
 • -5 (9 voturi)    
  pana cand?! (Marţi, 28 septembrie 2021, 13:59)

  wweesstt [utilizator]

  vad ca pe pacientii obisnuiti ii tot crticati ca nu fac aia, ca nu fac cealalta, dar de congresul pnl nu spuneti nimic?! nu criticati ce s-a intamplat acolo?! e ok?! vezi, de aia n-are ursul coada!...
  Sa nu va mirati de ce, pe voi 'eroii', va uraste tot mai multa lume... Te-ai umplut de bani in ‘pandemie’, eroul spagar! intelegem conform dividentelor incasate oficiale conform anaf, ca este cea mai fructuasa perioada pt clinica privata a familiei Musta! nu va mai saturati de dividente, spagi, sponsorizari, sporuri de covid! castigati regeste pt o tara ca romania! in aroganta voastra va credeti superiori celor care muncesc din greu in privat sa va sustina voua salarile si sporurile!
 • +1 (1 vot)    
  Acum un an (Miercuri, 29 septembrie 2021, 11:14)

  catalin_f [utilizator]

  In Italia s-a intamplat acum un an ...stiu ca timpul zboara ,dar totusi ,a trecut un an ,i-a luat valul de care vorbeau inca din iunie ,prin surprindere ?!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by