Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA) spune că tot încă are nevoie de mai multe date privind vaccinul rusesc Sputnik V înainte de a-l autoriza în UE, potrivit Moscow Times.

Vaccinul rusesc Sputnik VFoto: Ascannio / Alamy / Profimedia Images

Reglementatorul european a transmis că încă discută cu Rusia privind datele înaintate în vederea autorizării, precizând că momentul în care vaccinul contra Covid-19 ar putea primi autorizarea este ”incert”.

Rusia a trimis cererea sa către EMA în februarie, după publicarea datelor în revista medicală Lancet, studiul arătând o eficacitate de 91,6% a vaccinului.

”Se pare că este nevoie de trimiterea a mai multe date înainte de a progresa cu analiza”, a declarat Marco Cavaleri, șeful pentru strategia vaccinării din cadrul EMA, într-o conferință de presă.

”Așa că este puțin incert calendarul pentru procedura de evaluare a acestor vaccinuri”, a adăugat el, făcând referire și la vaccinul chinezesc Sinovac ce a cerut și el autorizarea.

Ungaria și Slovacia, țări membre ale Uniunii, au aprobat independent de UE Sputnik V și au început deja administrarea lui. Folosirea vaccinului rusesc în Slovacia a declanșat un scandal politic în țară, folosirea lui fiind ulterior oprită din cauza cererii scăzute a populației pentru Sputnik V.

Acest vaccin a fost prezentat drept sigur și foarte eficient, fiind administrate 85 de milioane de doze doar în Rusia. Totuși, în lumea științifică încă există îngrijorări în privința modului în care s-au desfășurat testele clinice și a numeroaselor ”inconsistențe” identificate în cercetările publicate.