Autoritățile își mențin prognoza că România va înregistra 1.000 de cazuri noi de COVID-19 pe zi, la sfârșitul lunii august, și de 1.500 de îmbolnăviri zilnice la jumătatea lunii septembrie, spune secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu.

Varianta Delta a coronavirusuluiFoto: freepik.com
  • "Cresc cazurile şi cresc mai repede decât au crescut în celelalte valuri. Acum situaţiile sunt diferite, primul val faţă de ceea ce se întâmplă acum, însă pe proiecţiile şi pe schemele pe care le aveam desenate şi analizate de către experţi, suntem pe ceea ce au prognozat a fi scenariul 4, scenariul care descrie o tulpină, un virus cu astfel de rată de contagiozitate specifică acestei tulpini Delta, care este mult mai contagioasă decât tulpina iniţială”, a declarat Andrei Baciu, miercuri seară, la Digi 24, conform News.ro.

El a spus că pentru sfârșitul lunii august - începutul lui septembrie estimările sunt că vor fi 1.000 de cazuri de COVID-19 pe zi, iar pentru jumătatea lunii septembrie prognoza este de 1.500 de îmbolnăviri pe zi.

Oficialul din Ministerul Sănătăţii a reafirmat că "mare parte dintre cei care ajung să fie infectaţi” şi care ajung în spital cu infecţia cu SARS-CoV-2 nu au fost vaccinaţi.

El a atras atenţia că cei nevaccinaţi nu trebuie să amâne administrarea serului: "Dacă vrem să fim protejaţi în septembrie trebuie să ne vaccinăm acum”.

Alte 541 de cazuri noi de COVID-19 au fost raportate miercuri, conform datelor oficiale, fiind pentru a doua zi la rând în care sunt raportate peste 540 de îmbolnăviri. În total, de la debutul pandemiei, au fost raportate 1.088.594 de cazuri. S-au înregistrat 6 decese, iar la terapie intensivă cu o zi în urmă erau internați 146 de pacienți, față de 126 marți.

47 de teste de secvențiere (pentru determinarea tulpinii de virus) la persoane infectate cu SARS-CoV2 au fost efectuate în ultima săptămână în România, în cazul a 46 dintre acestea fiind confirmată infectarea cu tulpina indiană Delta - ceea ce înseamnă o rată de confirmare de 97,8% - a anunțat marți medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19.

Testele de secvențiere sunt preselectate în funcție de criteriile pe care pacientul le prezintă, a precizat Valeriu Gheorghiță.

În total, în România au fost confirmate până acum, prin secvențiere, 359 de cazuri de infectare cu varianta Delta, tulpina dominantă în valul 4 al pandemiei.

"Proporția cazurilor cu variante virale de îngrijorare este de 17,2% dacă ne uităm la varianta Delta", mai spune Valeriu Gheorghiță.

80% dintre cazurile confirmate în România în ultima săptămână sunt la persoane complet nevaccinate, cu nicio doză de vaccin, iar dintre cele 21 de decese, peste 90% sunt la persoane nevaccinate, a subliniat coordonatorul campaniei de vaccinare.