Combinarea vaccinului anti-Covid AstraZeneca cu o a doua doză fie de la Pfizer, fie de la Moderna asigură o ”bună protecție”, a spus luni Institutul național al Danemarcei Serum, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Un număr din ce în ce mai mare de state analizează să administreze o a doua doză de la un vaccin pe bază de ARN mesager, o măsură necesară în Danemarca după ce autoritățile sanitare de aici au oprit inoculările cu vaccinul AstraZeneca în aprilie din cauza îngrijorărilor privind efectele secundare.

Peste 144.000 de danezi, majoritatea personal din prima linie a sectorului de sănătate și vârstnici, au primit prima lor doză de vaccin AstraZeneca, dar au fost imunizați ulterior (la a doua doză) ori cu Pfizer, ori cu Moderna.

”Studiul arată că la 14 zile de la finalizarea schemei de combinare a vaccinurilor, riscul de infectare cu SARS-CoV-2 este redus cu 88% comparativ cu indivizii nevaccinați”, a spus Institutul Serum.

Acest procent înseamnă "o eficacitate ridicată", au adăugat ei, comparabilă cu rata de eficacitate de 90% furnizată de cele două doze ale vaccinului Pfizer-BioNTech, confirmată într-un alt studiu realizat în Danemarca.

Studiul, publicat săptămâna trecută, a acoperit un interval de peste cinci luni, între februarie 2021 şi iunie 2021, o perioadă în care varianta Alfa a noului coronavirus era predominantă în Danemarca.

Noua cercetare nu a putut să stabilească dacă protecţia oferită de schema de vaccinare combinată se aplică şi în cazul variantei Delta, care este în prezent cea mai răspândită variantă a virusului SARS-CoV-2 în această ţară.

De asemenea, studiul nu a furnizat date de eficacitate în privinţa numărului de decese sau de spitalizări asociate COVID-19, întrucât niciun astfel de caz nu a fost înregistrat după finalizarea schemei de vaccinare bazată pe combinarea serurilor.