Orașul va vaccina satul în campania de vaccinare. Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei, a anunțat marți că echipe medicale din centre de vaccinare din mediul urban se vor deplasa în localități arondate fiecărui oraș și vor vaccina, o dată sau de două ori pe săptămână, pentru a reduce decalajul la vaccinare dintre urban și rural. Mai ales că, spune Valeriu Gheorghiță, în mediul rural sunt doritori, dar nu au avut cum să ajungă să se vaccineze, iar în multe sate nu există nici măcar medic de familie. În plus, pentru persoanele care au rețineri să meargă într-un spital să se vaccineze, vaccinarea se va muta, vara aceasta, în locații inedite: muzee, gări, aeroporturi, stadioane, localități turistice sau chiar în puncte de vaccinare organizate între blocuri.

Valeriu GheorghitaFoto: Agerpres

Coordonatorul campaniei de vaccinare spune că, odată ce campania de vaccinare va fi "spartă" în mai multe puncte mici unde se va vaccina, ne putem aștepta să nu mai avem zilnic zeci de mii de români vaccinați, însă este o modificare necesară, pentru a se ajunge și la persoanele care nu s-au vaccinat până acum.

Până acum campania de vaccinare "s-a bazat pe cele peste 1.000 de centre fixe, acum ne vom orienta spre zona rurală, unde există doritori", spune coordonatorul campaniei de vaccinare. Unul dintre conceptele identificate: orașul vaccinează satul. "Echipe medicale din centre de vaccinare din mediul urban se vor deplasa în localități arondate fiecărui oraș și vor vaccina, o dată sau de două ori pe săptămână. Vor fi organizate puncte de vaccinare sau mini-maratoane.", spune coordonatorul campaniei de vaccinare.

4.159.340 de români s-au vaccinat până în acest moment, de la debutul campaniei de vaccinare, cu una sau două doze de vaccin, a anunțat Valeriu Gheorghiță. Dintre aceștia, 3.226.831 de persoane s-au vaccinat cu ambele doze.

Cea mai mare acoperire vaccinală este la grupa de vârstă 60-69 de ani - 33,6%, urmată de grupa de vârstă 70-79 de ani - 31,7% și 50-59 de ani - 30,3%.

Din totalul persoanelor vaccinate de la debutul campaniei de vaccinare, 54,3% sunt persoane cu vârsta de peste 50 de ani, care se suprapun, de multe ori, cu persoanele din categoriile vulnerabile, atât prin vârstă, cât și prin bolile cronice asociate, spune Valeriu Gheorghiță.

Peste 185.000 de angajați din sistemul de educație - peste 58% din total - s-au vaccinat cu cel puțin o doză de vaccin.

825.260 de persoane mai sunt programate, în acest moment, în platforma de vaccinare, dintre care puțin peste 16.700 pentru doza 1, însă vaccinarea este posibilă acum fără programare în orice centru din țară.

15.778 de cazuri de reacții adverse au fost raportate de la debtul campaniei de vaccinare, ceea ce reprezintă o rată de raportare de 2,2 cazuri la 1.000 de doze administrate. Nu au fost raportate reacții adverse severe, ci doar reacții comune.

Pe data de 1 iunie va fi organizat un Maraton pentru vaccinarea adolescenților între 16 și 18 ani (vaccinarea tinerilor sub 16 ani nu este deocamdată aprobată în Uniunea Europeană - n.red.).

Unde s-au vaccinat cei mai mulți oameni - cea mai mare rată de acoperire vaccinală:

  • București - 43,48% din populația eligibilă - persoane cu vârsta peste 16 ani
  • Județul Cluj - 39,95% din populația eligibilă
  • Județul Sibiu - 33,65%
  • Județul Brașov - 31,97%
  • Județul Constanța - 30,7%
  • Județul Timiș - 30,5%

Unde s-au vaccinat cei mai puțini oameni - cea mai scăzută rată de acoperire vaccinală:

  • Județul Covasna - 17,3%
  • Județul Bacău - 16,5%
  • Județul Giurgiu - 15,8%
  • Județul Botoșani - 15,8%
  • Județul Suceava - 15%