De ce nu crește capacitatea de testare a României? O întrebare aflată pe buzele multora dintre noi în ultimul an. Medicul Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a explicat, astăzi, într-o conferință de presă, că, teoretic, capacitatea de testare a României este nelimitată. Se pot face mult mai multe testări decât se fac, însă "sunt niște realități cu care ne confruntăm", spune Andreea Moldovan.

Andreea MoldovanFoto: Agerpres

"Noi putem să facem mai multe testări. Față de ceea ce facem în prezent, capacitatea noastră de testare aș spune că este nelimitată. Avem aparate PCR care pot să testeze mult mai mult decât testează în prezent, avem testele rapide care pe metodologia în curs, pot să fie folosite. Le-am distribuit spre școli, am făcut proceduri, am făcut animații, instructaje, le-am transmis. Există medici școlari, există asistente medicale, există asistente comunitare, există medici de familie care pot să ajute la testare. Doar că nu se face", afirmă secretarul de stat.

Andreea Moldovan a povestit și faptul că "Eu am un exemplu în familie: într-o școală unde erau absolut toate condițiile și exista medic școlar, nu asistentă, nu s-a făcut testarea într-un focar de 8 copii."

"Sunt niște realități cu care ne confruntăm, cu toate că am pus la dispoziție o procedură mai mult decât clară", este concluzia medicului Andreea Moldovan.