The Lancet: Vaccinul Oxford-AstraZeneca atinge potenţialul maxim cu a doua doză după 12 săptămâni

de V.M.     HotNews.ro
Sâmbătă, 6 martie 2021, 15:59 Actualitate | Coronavirus


Vaccinul AstraZeneca
Foto: Prabin Ranabhat/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia
Vaccinul anticoronavirus produs de Oxford-AstraZeneca atinge potenţialul maxim prin administrarea celei de-a doua doze după 12 săptămâni, conform noilor rezultate ale unor studii clinice, prezentate sâmbătă în revista The Lancet, potrivit Mediafax.

Vaccinurile pentru prevenirea infecţiilor Covid-19 sunt cruciale pentru o reacţie eficientă la pandemie. În revista The Lancet, Merryn Voysey şi colegii prezintă rezultatele unor noi studii referitoare la vaccinul Oxford-AstraZeneca. Sunt studii clinice efectuate pe grupuri selectate aleatoriu, în Marea Britanie, Brazilia şi Africa de Sud.

Vaccinul Oxford-AstraZeneca (ChAdOx1 nCoV-19) a primit autorizaţie pentru utilizarea de urgenţă în Marea Britanie în decembrie 2020. Un raport ulterior, bazat pe o analiză interimară a unor teste efectuate în Brazilia, Africa de Sud şi Marea Britanie, sugera o eficacitate generală de 70,4%, cu o eficacitate mai mare, de 90%, în cazul persoanelor care au primit o doză redusă, urmată de o doză standard, şi o eficacitate de 62,1% în cazul celor care au primit două doze standard (la distanţă de patru săptămâni).

Ca reacţie la acele date interimare, pentru a obţine cel mai mare beneficiu medical în mod rapid, Guvernul britanic a decis administrarea primei doze la cât mai multe persoane şi amânarea celei de-a doua doze până la 12 săptămâni. Deşi această politică a fost criticată, cele mai noi rezultate raportate de Merryn Voysey şi de colegi furnizează o justificare bazată pe dovezi în sprijinul acestei decizii.

Studiul se bazează pe o analiză actualizată a datelor primite de la 17.178 de participanţi la patru teste clinice (9.696 de femei [56,4%], 12.975 din rasa albă [75,5%], 14.413 [83,9%] persoane cu vârste între 18 şi 55 de ani, 1.792 [10,4%] cu vârste între 56 şi 69 de ani, 973 [5,7%] cu vârste de 70 de ani sau peste această vârstă).

„Rezultatele colectate de la aceste teste (inclusiv de la participanţii care au primit două doze standard şi de la cei care au primit o doză redusă urmată de o doză standard) au arătat o eficacitate a vaccinului în cazul persoanelor simptomatice la Covid-19, la 14 zile după a doua doză, de 66,7%”, conform revistei The Lancet.

„Eficacitatea vaccinului a fost de 63,1% la cei care au primit două doze standard şi de 80,7% la cei care au primit două doze reduse plus o doză standard. În analizele exploratorii, eficacitatea vaccinului după o singură doză standard era de 76,0% din ziua 22 până în ziua 90, iar nivelul anticorpilor s-a menţinut în această perioadă, fiind doar mici scăderi”, precizează autorii.

„Oferă dovezile necesare pentru politica Marii Britanii de extindere a intervalului între doze la 12 săptămâni”


„În sprijinul unei strategii de imunizare cu interval mai lung, eficacitatea vaccinului a fost semnificativ mai mare, de 81,3%, după administrarea a două doze standard la un interval de 12 săptămâni sau mai mare, comparativ cu eficacitatea de 55,1% în cazul administrării la un interval mai mic de şase săptămâni. Aceste concluzii au fost susţinute de studii privind imunogenicitatea făcute pe participanţi cu vârste sub 55 de ani, care arată reacţii ale anticorpilor IgG SARS-CoV-2 de peste două ori mai mari la cei cărora le-au fost administrate dozele la un interval de cel puţin 12 săptămâni, comparativ cu cei care au avut un interval de administrare sub şase săptămâni”, explică autorii.

„Analizele asupra modelului de vaccinare relevă o creştere a eficacităţii după două doze standard de la 55,1%, la intervalul sub şase săptămâni, până la 81,3%, cu intervalul de administrare de cel puţin 12 săptămâni”, subiniază autorii.

Administrarea unei singure doze standard are, conform testelor, o eficacitate de 76% în primele 90 de zile.

În privinţa limitelor studiilor, autorii precizează că acestea nu au fost concepute special pentru a stabili dacă eficacitatea ar fi diferită în funcţie de intervalul administrării dozelor. În acest context, concluziile ar putea fi viciate. Alte limitări se referă la faptul că participanţii nu au fost selectaţi aleatoriu în funcţie de intervalul dozelor.

„La nivel general, valoarea studiului este că oferă dovezi că o singură doză a vaccinului ChAdOx1 nCoV-19 are o eficacitate puternică 90 de zile după vaccinare; un interval mai lung de administrare a celei de a doua doze are o eficacitate mai mare; protecţia este menţinută în pofida unui interval mai lung de administrare a celei de-a doua doze. Oferă dovezile necesare pentru politica Marii Britanii de extindere a intervalului efectuării celei de-a doua doze la 12 săptămâni şi în sprijinul campaniilor de imunizare masivă din întreaga lume”, concluzionează autorii.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13031 vizualizari

 • -9 (21 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 6 martie 2021, 16:38)

  [anonim]

 • -9 (27 voturi)    
  Doar spuneti cum vreti sa fie descoperirea (Sâmbătă, 6 martie 2021, 16:40)

  newlook [utilizator]

  Doar spuneti cum vreti sa fie descoperirea...si cercetatorii englezi o vor descoperi!
 • -5 (11 voturi)    
  Studiu statistic pe analize intermediare nu clinic (Sâmbătă, 6 martie 2021, 16:43)

  xolv [utilizator]

  Funding: UK Research and Innovation, National Institutes of Health Research (NIHR), The Coalition for Epidemic Preparedness Innovations, the Bill & Melinda Gates Foundation, the Lemann Foundation, Rede D'Or, the Brava and Telles Foundation, NIHR Oxford Biomedical Research Centre, Thames Valley and South Midland's NIHR Clinical Research Network, and AstraZeneca.


  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33617777/
 • -7 (17 voturi)    
  Multa politica, putina eficienta medicala!! (Sâmbătă, 6 martie 2021, 16:45)

  Vigilentanonstop [utilizator]

  Oare de ce exista imixtiune politica in mediul medical?
  Poate din cauza ca au o indatorare catre ei? O fi lobby ul
  medical peste politicienii alesi de catre cetateni??
 • +4 (20 voturi)    
  //// (Sâmbătă, 6 martie 2021, 16:53)

  GemstonePig [utilizator]

  Varza-zevzeca. Au facut o varza din vaccinul asta! nu mai intelegi cat la % dupa nu stiu cate sapatamani dar daca erau doua se schimba perioada se mareste nu scade ,de scazut scade doar procentul dar daca faci rapelul la 12!!! saptamani creste imunitatea pana la 81% dar cu conditia sa fi stat inchis singur in casa fara contact cu exteriorul. Pun pariu ca asta este primul care dispare de pe piata
  • -2 (4 voturi)    
   Lol (Sâmbătă, 6 martie 2021, 20:32)

   mitg [utilizator] i-a raspuns lui GemstonePig

   Nu-i bun de nimic vaccinul asta.
 • +3 (33 voturi)    
  Se ascunde cu incrancenare adevarul (Sâmbătă, 6 martie 2021, 18:05)

  Zapateado [utilizator]

  Că vaccinul sus-mentionat isi atinge eficienta maxima abia dupa parastasul de 40 de zile.
  • -3 (3 voturi)    
   dupa nr de minus (Sâmbătă, 6 martie 2021, 20:46)

   The Special One [utilizator] i-a raspuns lui Zapateado

   putini au simt umorului pe site asta.
  • -4 (4 voturi)    
   Umor negru (Duminică, 7 martie 2021, 7:15)

   Observatore [utilizator] i-a raspuns lui Zapateado

   .... da' tot am rîs .
 • +6 (12 voturi)    
  Deja o dau in penibil (Sâmbătă, 6 martie 2021, 19:06)

  lazarus101 [utilizator]

  Ei stiu deja la ce concluzie trebuie sa ajunga si acum experimenteaza si re-experimenteaza pana cumva cumva se apropie de o eficienta cat de cat acceptabila.
  Niciodata un vaccin cu atatea necunoscute (unde eficienta de 90% a rezultat in urma unei ERORI DE ADMINISTRARE dupa cum reiese din studiul initial) nu ar fi trebuit aprobat!
 • +3 (3 voturi)    
  Asta e un vaccin ratat din start!!! (Sâmbătă, 6 martie 2021, 19:42)

  Parzivall [utilizator]

  Doar ca niste mahari au pompat bani grei in el si vor sa-si scoata macar banii inapoi!!!
 • -4 (10 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 6 martie 2021, 20:09)

  [anonim]

 • +2 (6 voturi)    
  Ziua si Studiul (Sâmbătă, 6 martie 2021, 22:27)

  mike123 [utilizator]

  Studiile de luni se bat cap in cap cu cele de marti, care contrazic studiile de miercuri, pe cind cele de joi aduc o noua perspectiva, invalisdata de studiile de vineri.
  Simbata si Dumineca specialistii se odihnesc, ca luni s-o ia de la capat cu noi studii!
  Un singur lucru e cert, pe baza studiilor de mai sus: Vaccinul functioneaza!
 • 0 (8 voturi)    
  Realitatea- batalia pentru bani (Sâmbătă, 6 martie 2021, 22:45)

  Venetic [utilizator]

  Vaccinul Oxford e pus la colt de marile Big Pharma (USA) prin media straina aservita (pe care canale de media le preiau prin copiere fara discernamant).
  pentru ca au produs un vaccin simplu de produs si transportat si depozitat ( o simpla plasa frigorifica cu gheata).

  Firmele mari USA vor sa isi vanda ei vaccinul la supra pret de 5-10 ori mai mare..... si pentru vreo 3 anisori cel putin. Nu mai zic si condiitile de pastrare la ultra frig la Pfizer si Moderna de unde ies alti bani !

  Na ca pana la urma in UK se vaccinara 31% din populatie (vreo 22 de milioane) si surpriza.....scazura cazurile de spitalizare si complicatii la greu...... cu 95% la cei de peste 60 de ani !
  In UK regina de 90 de ani s-a vaccinat, la noi nea Gicu de la sat nu se vaccineaza ca asa ii zice tanti de la televizor.
  • +1 (5 voturi)    
   Dar tu nu ai aflat ... (Duminică, 7 martie 2021, 7:06)

   Valtran [utilizator] i-a raspuns lui Venetic

   .... ca in Romania singurii care nu se pricep la medicina sunt doctorii ?
   In rest, toti, dar absolut toti : fochisti si actori, electricieni si IT-isti, istorici si buldozeristi, guristi si fierar-betonisti, coafeze si modiste, maseuze si manichiuriste, etc..... adica tot ce are Romania mai "inteligent", cunoaste medicina .
   Si, in special, ei stiu totul mai bine decat medicii englezi... barem, asta nici nu se mai discuta ! Ce conteaza ca doctorii britanici sunt apreciati la nivel mondial !

   Mondialu' asta se termina la Dunare. Punct !
  • -1 (1 vot)    
   Poate ca nu ar fi trebuit sa-l vanda asa de ieftin (Duminică, 7 martie 2021, 11:43)

   Denulu [utilizator] i-a raspuns lui Venetic

   AstraZeneca au zis de la inceput ca pe toata durata pandemiei, marja lor de profit de pe urma vaccinului va fi zero. La marja de profit 0 e greu sa iei decizia sa bagi zeci de milioane $ in plus in testele clinice, numai ca sa fie rezultatele mai clare si sa ai clienti mai multi.

   Sunt convins ca altfel ar fi investit in testele clinice daca era un profit de miliarde $ in joc, cum a fost la Pfizer si la Moderna. Si toata lumea ar fi fost mai castigata (in afara de UK, care asa n-ar mai fi fost singurul client timp de aproape doua luni).
 • +1 (1 vot)    
  Dupa (Duminică, 7 martie 2021, 12:10)

  POMPIERUL [utilizator]

  ..12 saptamani ... ti se pune de 40 de zile


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by