Hotnews utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care Hotnews.ro prelucreaza datele cu caracte personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele Dumneavoastra pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document.
Câțiva urangutani și mai multe maimuțe bonobo de la Grădina zoo din San Diego au primit un vaccin experimental anti-Covid special creat pentru animale. Potrivit CBS News, din câte se știe, ele au fost primele primate non-umane care au primit acest vaccin.
Un urangutan pe nume Karen, care a făcut istorie în 1994 ca prima maimuță din lume care a suferit o intervenție chirurgicală pe cord deschis, a fost printre primatele care au primit vaccinul, potrivit National Geographic.
Luna trecută, Karen, împreună cu alți trei urangutani și cinci maimuțe bonobo de la grădina zoologică au primit câte două doze de vaccin, care a fost dezvoltat de compania farmaceutică veterinară Zoetis.
”Nu este aceasta norma. În cariera mea, nu am avut acces la un vaccin experimental într-un stadiu atât de timpuriu al procesului și nu am avut o dorință atât de copleșitoare să vreau să folosesc unul”, a spus Nadine Lamberski, ofițer de sănătate la San Diego Zoo Wildlife Alliance, pentru National Geograpfic.
În ianuarie, opt gorile de la grădina zoologică au devenit primele maimuțe din lume care au fost testate pozitiv pentru coronavirus. Acum se recuperează.
Infecțiile au fost confirmate și la câini, pisici, nurci, tigri, lei și la alte câteva animale din întreaga lume. Cu toate acestea, maimuțele mari reprezintă o preocupare specială în rândul oamenilor care se ocupă de conservarea animalelor sălbatice.
Toate speciile de gorile sunt listate ca fiind pe cale de dispariție sau care se află în risc pe Lista Roșie IUCN, cu „susceptibilitatea la boli” ca fiind una dintre principalele amenințări. Infecțiile se răspândesc rapid printre animale, care trăiesc în grupuri familiale apropiate.
COVID-19 are potențialul de a distruge populațiile de gorile, cimpanzei, urangutani și bonobo dacă oamenii nu iau măsuri pentru a preveni răspândirea acestuia, au avertizat experții.
Zoetis a început dezvoltarea unui vaccin COVID-19 pentru câini și pisici după ce primul câine a testat pozitiv la virus în Hong Kong în urmă cu peste un an. A fost considerat sigur și eficient în octombrie - dar testarea a fost făcută doar la câini și pisici.
Totuși, Lamberski a decis că vaccinarea marilor maimuțe merită riscul. Ea a declarat pentru National Geographic că nu au suferit reacții adverse și că în curând vor fi testați anticorpii pentru a determina dacă vaccinurile au avut succes.
"Nu este ca și cum am lua în mod aleatoriu un vaccin și l-am da unei specii noi", a spus ea.
Lamberski a spus că, deoarece vaccinurile sunt făcute pentru un agent patogen specific și nu pentru o anumită specie, este obișnuit să se administreze un vaccin destinat unei specii altora. Maimuțele din grădina zoologică primesc vaccinuri împotriva gripei și rujeolei dezvoltate pentru oameni.
Un purtător de cuvânt al Zoetis a declarat pentru National Geographic că și alte grădini zoologice din SUA au solicitat doze de vaccin pentru propriile lor maimuțe. Compania se așteaptă să fie disponibile mai multe doze în iunie.
În plus, compania desfășoară în prezent studii privind eficacitatea vaccinului la nurci.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.
Pai nu o meritam? (Joi, 4 martie 2021, 23:08) JoshuaTree [utilizator]
Sunt tari in Africa fără nici o șansa sa vadă un vaccin și aia își vaccinează maimuțele ? ... de-fapt după un președinte care a jignit de-fapt comunitatea ...
După înscrierea pe site-ul HotNews.ro, poţi deschide secţiunea MyHotNews ca să completezi sau să schimbi profilul de utilizator.
Atenţie! Logarea pe site se face cu adresa de email, nu cu nickname-ul. Adresa ta de email va rămâne confidenţiala şi nu va fi niciodată dată unor terţe persoane sau instituţii.
Înainte de a te înscrie pe site te rugăm să parcurgi „termenii şi condiţiile” ataşate unui cont HotNews.ro.
Primeşti pe email, în fiecare dimineaţă, o sinteză a ştirilor din ziua precedentă
Daca doriti sa va personalizati newsletter-ul si sa primiti alerta pe mail pentru aparitia acelor articole care va intereseaza sau doriti sa va dezabonati de la newsletter intrati dupa logare pe MyHotnews.