Pfizer a livrat Uniunii Europene cu 30% mai puține vaccinuri decât în planul convenit (Reuters)
Aceste întârzieri sunt o nouă lovitură pentru UE, care se confruntă de asemenea cu întârzieri în livrările de vaccinuri COVID-19 dezvoltate de grupul farmaceutic anglo-suedez AstraZeneca şi compania americană Moderna.
În plus, aceste întârzieri ridică semne de întrebare cu privire la logica schemei de control a exporturilor de vaccinuri, introdusă de UE la finele lunii ianuarie, pentru a se asigura că vaccinurile vor fi livrate la timp, dar care până acum nu a fost activată în pofida întârzierilor apărute în aprovizionare.
Potrivit unui oficial de la UE care este direct implicat în discuţiile cu compania americană, până la mijlocul săptămânii trecute, Pfizer a livrat către UE un număr de 23 de milioane de doze din vaccinul COVID-19 pe care l-a dezvoltat împreună cu firma germană BioNTech.
Este vorba de un număr cu aproximativ 10 milioane mai mic decât a promis Pfizer că va livra până la mijlocul lunii februarie, a declarat un al doilea oficial european.
Pfizer nu a dorit să comenteze, precizând doar că livrările sale se desfăşoară conform unui calendar confidenţial.
Oficialii europeni, citaţi de Reuters, au precizat că Pfizer s-a angajat să livreze 3,5 milioane de doze de vaccin în fiecare săptămână, începând din ianuarie, pentru a ajunge la un total de 21 milioane doze la mijlocul lunii februarie.
La mijlocul lunii ianuarie au apărut unele probleme temporare în livrările de vaccinuri Pfizer, care au fost resimţite inclusiv în România, dar oficialii europeni susţin că acestea au fost în mare parte rezolvate luna trecută.
Există însă în continuare unele doze care trebuiau livrate în decembrie şi nu au ajuns nici acum, susţin sursele citate de Reuters.
Vaccinul Pfizer/BioNTech a fost aprobat pentru utilizare în UE în data de 21 decembrie 2020. Ziua următoare, BioNTech anunţa că cele două companii vor livra Uniunii Europene 12,5 milioane doze de vaccin până la finele lunii decembrie.
Însă potrivit calculelor Reuters, în realitate doar două milioane de doze de vaccin au fost livrate în luna decembrie a anului trecut. Deficitul este echivalent cu aproximativ 30% din livrările totale promise în perioada cuprinsă între finele lunii decembrie şi mijlocul lunii februarie.
Un oficial UE a spus că grupul farmaceutic s-a angajat să livreze dozele restante până la finele lunii martie 2021. Uniunea Europeană a încheiat două contracte de livrări de vaccinuri COVID-19 dezvoltate de Pfizer/BioNTech pentru un număr total de 600 de milioane de doze.
În paralel, deşi livrările de vaccinuri către UE au fost sub nivelul convenit, Comisia Europeană a aprobat toate cererile de export de vaccinuri COVID-19, venite în principal de la Pfizer/BioNTech, după ce a introdus un mecanism de monitorizare a exporturilor.
Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a spus miercuri că în perioada 30 ianuarie-16 februarie, Uniunea Europeană a aprobat 57 de cereri pentru exportul de vaccinuri către 24 de ţări, inclusiv Marea Britanie şi Emiratele Arabe Unite.
Înainte de introducerea schemei de monitorizare, blocul comunitar exportase deja milioane de vaccinuri către Israel, Marea Britanie şi Canada, printre altele, fiind vorba mai ales de vaccinuri dezvoltate de Pfizer/BioNTech, arată datele vamale consultate de Reuters.
Citește și:

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
Dubioasa afacerea ruseasca, dar comisia coanei Ursula de ce apropba exporturile, cand populatia UE nu a fost vaccinata intr-o proportie suficienta?
Vezi dilema coanei Ursula in articolul:
https://www.hotnews.ro/stiri-international-24612945-ursula-von-der-leyen-vedem-numar-crestere-fraude-tentative-frauda-legate-vaccinuri-anticovid-spune-despre-rusia.htm
Nimic mai firesc - livrare prioritara catre UE pana la acoperirea livrarilor stabilite.
Așa zisele „exporturi” sunt de fapt reepexporturi. Sigur că UE la poate bloca, dar atunci primește mai puțină substanță ativă deci numărul de vaccinuri din UE scade și mai mult.
Scăderea a fost determinată de creșterea cererii pe piața americană. Încă din primăvara 2020 industria medicală și de echipamente de protecție e supusă așa numitei legislații a producției de război. Executivii ce nu respectă calendarele de livrare sau parametrii de calitate riscă arestarea pe loc.
Gândește-te la ce e în capul uniui șef de la Pfizer: Guvernul american i-a cerut să crească livrările de vaccin cu 25%. Dacă nu se execută riscă pușcăria pe loc. Cum nu poate produce atât de mult în plus peste noapte atunci taie din exporturile spre UE. Acolo riscă doar niște smiorcăilei furioase.
Prin urmare, presupun ca diferenta o face abordarea celor doua guverne. Daca e adevarat ca in SUA nerespectarea cerintelor guvernului duce la puscarie, Comisia Europeana nu a mers atat de departe. Probabil ca trebuia sa ia exemplu americanilor. Dar inainte de a solicita cresterea livraririlor, UE ar putea aplica sanctiuni pentru nerespectarea contractelor. In definitiv s-a platit in avans un anumit numar de doze. Nerespectarea contractului poate fi supusa penalizarii. IAr aici nu ma refer doar la Pfizer, ci si la Aztra Zeneca. Chiar daca nu a fost aprobat vaccinul decat in ianuarie (daca nu ma insel), producatorul avea obligatia sa livreze conform planului. Daca UE nu vrea sau nu poate sa vaccineze populatia, nu are decat sa stocheze vaccinul sau sa faca orice doreste cu el, insa contractul trebuia respectat.
A fost vorba de fenomenul invers: Cantitatea de subsatanța activă trimisă în Europa a fost mai scăzută cu aproximativ cantitatea cu care au crescut livrările în SUA. E foarte simplu.
UE nu are o legislaței similară celei americane de mobilizare a economiei în regim de război. Oricum și dacă o avea nu prea avea ce le face șefilor Pfizer, Moderna sau Astra Zeneca ce sunt toți în afara UE
Legat de substanta activa, nu am absolut nici un fel de cunostinte, e posibil sa ai dreptate. Ca UE putea si trebuia sa actioneze mai ferm (si, in plus. in mod unitar) e foarte clar pt mine. Cred ca aveau si mijloacele necesare, puteau aplica sanctiuni majore pentru nerespectarea contractelor. Cred ca ar fi avut efecte, caci indiferent unde se afla, celor din managementul companiilor nu le cade bine sa vada ca o filiala este supusa unor sanctiuni. Nu sunt insa de acord cu opinia ca UE nu are niciun rol, ori unul miniscul. Probabil insa ca nu are cele mai puternice argumente (exmplu dat de tine cu substanta activa ar putea fi unul valid), ori nu stie sa le foloseasca. Oricum, ceea ce cred eu este irelevant. Rezultatul e ca, indiferent de tara, in UE ritmul vaccinarii este sub cel sperat.
Firma americana a folosit in SUA ceea ce a experimentat la ferma state of the art din UE si acum, cu suportul statului, a construit o ferma cu 3000 de astfel de vaci.
In UE este criza acuta de lapte. Ti se pare ca necesarul de lapte va fi asigurat din UE sau din SUA? Problema e ca si in SUA e criza acuta de lapte iar firma aceea nu are nici timp nici resurse acum sa construiasca o ferma cu 3000 de vani in UE. In plus, doar asa, ca detaliu, nu are nici interesul.