Din pricina problemelor de aprovizionare (locuri înguste în producție și distribuție), Uniunea Europeană rămâne tot mai în urmă în cursa pentru imunizarea populației. Ritmul este de patru ori mai lent decât în Regatul Unit și SUA, unde 14% și 9,4% din populație a primit cel puțin prima doză de vaccin, în comparație cu un maxim de 5% în economiile UE (Danemarca), spune compania de servicii financiare Allianz.

Vaccinare anti-CovidFoto: David Talukdar / Shutterstock Editorial / Profimedia

După ce a încheiat 2020 într-o notă de optimism cu luminița vaccinurilor la capătul tunelului, Europa este acum în fața unui moment al adevărului: o întârziere de cinci săptămâni pe frontul vaccinării, care nerecuperată ar putea costa aproape 90 de miliarde de euro în 2021. Au fost necesare câteva luni, dar în cele din urmă Europa a strâns rândurile spre finalul lui 2020 – mulțumită Băncii Centrale Europene care a ținut piept între timp - și a avansat un răspuns fiscal comun la șocul Covid-19 prin fondul de 750 de miliarde de euro.

Dar implicațiile negative asociate cu vaccinarea lentă depășesc costurile imediate pe termen scurt ale unei recesiuni economice de două cifre la începutul lui 2021. În cele din urmă, în termeni economici ai vaccinării sunt doar două variante: alb sau negru.

Economiile care vor termina primele vor fi răsplătite cu puternice efecte pozitive de multiplicare prin stimularea consumului și a investițiilor în a doua jumătate a anului, în timp ce codașele vor rămâne în modul de criză și vor suporta costuri substanțiale – economice, dar și politice.

Comisia UE și-a anunțat recent obiectivul de a vaccina 70% din populația adultă până la vară. Dar îndeplinirea lui necesită un ritm de vaccinare de șase ori mai mare decât în prezent. De fapt, calculele noastre arată că țările UE sunt cu cinci săptămâni în urma graficului.

Cum fiecare săptămână de restricții sanitare prelungite reduce creșterea trimestrială a PIB cu 0,4pp, întârzierea curentă reprezintă echivalentul a 2pp sau aproape 90 de miliarde de euro. Această valoare este de patru ori mai mare decât valoarea contractelor semnate de Comisie cu producătorii de vaccinuri pentru cele 2,5 miliarde de doze.

La viteza actuală de vaccinare, imunitatea de masă se va atinge spre sfârșitul lui 2022. Pentru a permite o revenire economică sustenabilă în a doua jumătate a lui 2021, țările UE trebuie să adopte un ritm de vaccinare care să permită inocularea populației celei mai vulnerabile (20% - 30% din total, în funcție de datele demografice) spre mijlocul anului, care să permită o relaxare a restricțiilor sanitare fără să pună în pericol sistemele de sănătate.

Iar imunizarea populației vulnerabile cere cel puțin o dublare a numărului de vaccinuri administrate zilnic. Chiar și în această variantă mai puțin ambițioasă, întârzierea în vaccinare s-ar menține la trei săptămâni, aducând costul la 63 de miliarde de euro.

Trebuie remarcat că aceste costuri vor continua să crească câtă vreme rata vaccinării va rămâne sub nivelul optim. Dar înseamnă și că întârzierea poate fi redusă repede dacă rata vaccinării va crește semnificativ peste nivelul optim. Este posibil, dacă locurile înguste în producție vor dispărea la sfârșitul primului trimestru.

De exemplu, prin aprobarea unui nou vaccin (care în cel mai bun caz va însemna o singură inoculare) sau prin dezvoltarea de noi capacități de producție. Dacă se va atinge un ritm de 1% din populație (ceea ce corespunde obiectivului guvernului german de a vaccina 5 milioane pe săptămână), atunci rămânerea în urmă va fi recuperată la începutul trimestrului al treilea.