Contestată de vecinii săi europeni, strategia de vaccinare a Regatului Unit împotriva coronavirusului este întărită miercuri de un studiu care arată eficacitatea vaccinului AstraZeneca / Oxford din prima doză pentru a proteja împotriva bolii, precum și pentru a reduce transmisia acesteia, potrivit AFP.

Vaccinul AstraZenecaFoto: Prabin Ranabhat/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Aceste concluzii sunt întâmpinate cu triumfalism în Regatul Unit, când țara foarte afectată de virus a anunțat că a injectat o primă doză la peste 10 milioane de oameni.

Potrivit acestui studiu de la Universitatea din Oxford, care nu a fost încă evaluat de către colegi înainte de publicare, o primă doză de vaccin AstraZeneca a redus rata testelor PCR pozitive cu 67%, proporția scăzând la 50 % după a doua.

"Chiar și o reducere de 50% (...) va avea un impact foarte semnificativ în ceea ce privește transmisia", a declarat Mene Pangalos, manager AstraZeneca, în timpul unei conferințe de presă virtuale.

„Suntem foarte încrezători că acest vaccin va avea un impact asupra noii variante principale” identificată în Anglia, a declarat liderul proiectului Andrew Pollard de la Oxford, subliniind în același timp că virusul va continua să se modifice și să se transmită în continuare, chiar și la persoanele vaccinate.

Analiza studiilor clinice pe mai mult de 17.000 de persoane arată o eficacitate de 76% după o primă doză, care se menține timp de trei luni. Eficacitatea urcă la 82% după a doua doză injectată trei luni mai târziu.

Pentru guvernul britanic, aceste elemente confirmă „categoric” strategia guvernului, care a decis să amâne injecția celei de-a doua doze cu până la douăsprezece săptămâni pentru a ajunge la cât mai mulți oameni posibil.