Pfizer a redus la jumătate volumul vaccinurilor anti- Covid-19 livrate săptămâna aceasta în țările UE, printre care și România, spun oficialii guvernamentali, în timp ce frustrările cu privire la reducerea aprovizionării cresc, notează Reuters.

Vaccinul Pfizer-BioNTechFoto: IPA / SplashNews.com / Splash / Profimedia

România a primit doar 50% din volumul planificat pentru săptămâna aceasta, iar cealaltă jumătate va fi alocată gradual până la finalul lunii martie, în timp ce ritmul normal al livrările va fi reluat de săptămâna viitoare, a spus secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, pentru Reuters.

Cu o situație similară s-a confruntat și Polonia care a primit luni 176.000 de doze de vaccin, o scădere de aproximativ 50% față de cantitatea așteptată, potrivit autorităților.

Guvernul ceh se pregătește de asemenea pentru disfuncționalități față de ultimele săptămâni, încetinind ritmul campaniei de vaccinare, chiar când se pregătea să înceapă administrarea dozei de rapel.

”Trebuie să ne așteptăm ca va fi o reducere la numărul de programări pentru vaccinare în următoarele trei săptămâni”, a spus joi ministrul Sănătății Jan Blatny, în timp ce livrările de vaccin Pfizer au scăzut cu aproximativ 15% în această săptămână și vor scădea cu până la 30% în următoarele două săptămâni.

Pfizer și partenerul său german BioNTech au refuzat să facă noi declarații pe acest subiect, după ce săptămâna trecută cele două companii anunțaseră o reducere a livrărilor în perioada în care își întăresc capacitatea de producție în Europa.

Unele țări europene spun că pot gestiona situația. Norvegia are un stoc de urgență și va continua să administreze dozele de vaccin conform planificării, spun autoritățile sanitare.

Producătorul american a anunțat Bulgaria și Polonia că va înlocui dozele lipsă, potrivit unor oficiali de rang înalt.

Dar Institutul Serum din Danemarca a declarat că scăderea cu 50% a vaccinărilor în această săptămână va însemna cu 10% mai puține vaccinuri administrate în primul trimestru.

În timp ce guvernele din regiune încă se resimt din cauza reducerii livrărilor, oficialii spun că reducerile subminează eforturile lor de inoculare a cetățenilor și de a limita răspândirea virusului care a ucis peste 2 milioane de oameni.

În Ungaria, unde autoritățile au dat undă verde pentru AstraZeneca și Sputnik înainte ca Agenția Europeană a Medicamentului să o facă, un oficial a contactat Bruxelles-ul pentru a încerca să se asigure că livrările Pfizer și ale altor producători vor fi în conformitate cu programările.