Manifest semnat de 21 de asociații civice către ministrul Voiculescu: „Onorați promisiunea de transparență și publicați deschis datele privind pandemia COVID-19 și campania de vaccinare!”

de C.V.     HotNews.ro
Miercuri, 20 ianuarie 2021, 12:45 Actualitate | Coronavirus


Platforma COVID-19 geo-spatial.org
Foto: geo-spatial.org
Asociația geo-spatial.org, graphs.ro și Casa Jurnalistului inițiază un nou demers prin care solicită transparență din partea Ministerului Sănătății privind evoluția pandemiei de COVID-19 și a campaniei de vaccinare în România, prin publicarea deschisă a datelor relevante. Într-o scrisoare deschisă adresată Ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, semnată de 21 de demersuri civice și organizații non-guvernamentale, este detaliată importanța comunicării oficiale "într-un mod clar, complet, structurat și constant pentru o informare corectă a populației" și este amintită o solicitare de transparență pe care chiar Voiculescu a făcut-o în debutul pandemiei în același sens.

UPDATE: Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, spune că a citit scrisoarea celor 21 de organizații și dă asigurări că "am pornit deja demersurile pentru transparentizarea datelor menționate în scrisoarea deschisă și în cel mai scurt timp vom reveni cu vești bune."

"Am citit scrisoarea semnată de cele 21 de organizații din societatea civilă, care cer transparență cu privire la datele despre evoluția pandemiei de COVID-19 și a campaniei de vaccinare. Pot doar să spun că organizațiile nonguvernamentale își doresc ceea ce îmi doresc și eu: transparență, date în format deschis, o comunicare reală între Ministerul Sănătății și oameni", arată ministrul Sănătății, într-o postare pe pagina sa de Facebook.


Redăm mai jos apelul scrisoarea deschisă adresată de către organizațiile non-guvernamentale către Ministrul Vlad Voiculescu:

"Stimate Domnule Ministru al Sănătății,

Onorați promisiunea de transparență și publicați deschis, actualizat în mod regulat și într-o manieră prietenoasă cu prelucrarea automată (JSON, XML, CSV, etc.), datele relevante privind pandemia COVID-19 și campania de vaccinare!

În curând, se face un an de când pandemia COVID-19 afectează și țara noastră. În aceste luni, nu credem să fi existat persoane care să nu fi fost interesate de modul în care această pandemie le-a amenințat sănătatea proprie și pe a celor dragi. Și, totuși, în tot acest timp, autoritățile au comunicat cu cetățenii într-o manieră cel puțin rudimentară, prin comunicate seci, cu cifre puține, prezentate într-o manieră neintuitivă. În lipsa informațiilor coerente și accesibil prezentate, în rândul populației s-a instalat confuzia, au înflorit teoriile conspiraționiste și a scăzut încrederea în autorități.

Chiar și în așa condiții, în acest peisaj, au apărut și o serie de platforme web, dezvoltate de voluntari, ce și-au propus să transforme puținele informații oficiale în reprezentări intuitive, ce pot fi înțelese ușor de către orice cetățean. Prin intermediul dashboard-urilor, al hărților și graficelor interactive, informația comunicată zilnic de către Grupul de Comunicare Strategică prin text și tabel a căpătat o altă formă, formă ce o face cu adevărat accesibilă fiecărui român ce dispune de un calculator, o tabletă sau un telefon mobil.

În zece luni de zile, trei din cele mai populare platforme au adunat peste 31 de milioane de vizualizări:

https://covid19.geo-spatial.org

https://www.graphs.ro

Astăzi, voluntarii care operează aceste platforme vă adresează această scrisoare deschisă. Am petrecut zilnic, de atâtea luni, ore bune pentru o mai bună informare a publicului (pe lângă comunicatul oficial, scanăm site-urile oficiale și paginile Facebook ale DSP-urilor, spitalelor, prefecturilor, consiliilor locale, primăriilor și ce se mai poate) și considerăm inacceptabil modul în care autoritățile oferă acces la informații ce sunt de interes public.

Suntem convinși că transparența este o componentă esențială în orice demers prin care statul dorește să obțină încrederea cetățenilor săi. Iar încrederea va fi esențială pentru a trece cu bine următoarea perioadă, dat fiind că, pe lângă sănătate, securitatea financiară a sute de mii de cetățeni ai țării noastre este în mare cumpănă. Știm că și dumneavoastră ne împărtășiți acest crez. Dovadă stă chiar petiția inițiată de dumneavoastră în luna martie 2020 cu privire la "transparența privind achizițiile directe și managementul crizei", petiție din care ne permitem să cităm:

"De aceea, cerem transparență și asumare în achiziții și în managementul crizei. Cerem adevăr. Oferim încredere. Avem nevoie să știm adevărul și acolo unde statul nu se descurcă să știm și să încercăm să ajutăm. Doar împreună rezistăm".

Astăzi, dumneavoastră ocupați scaunul ministerial către care adresați acest apel la transparență. Iar noi vă invităm să vă onorați promisiunea de transparență făcută la preluarea mandatului, publicând deschis, actualizat în mod regulat și într-o manieră prietenoasă cu prelucrarea automată (JSON, XML, CSV, etc.), cel puțin următoarele date:

 • Incidența la 14 zile la nivel de UAT;
 • Numărul de persoane externate vindecate/județ/zi;
 • Numărul de persoane externate/județ/zi;
 • Numărul de persoane decedate/județ/zi;
 • Numărul de persoane COVID-19 spitalizate în sectiile ATI/județ/zi și numărul total de pacienți ATI/județ/zi;
 • Numărul de cazuri active/județ/zi;
 • Numărul de persoane aflate în carantină institutionalizată/județ/zi;
 • Numărul de persoane aflate în autoizolare/județ/zi;
 • Numărul de persoane testate/județ/zi;
 • Tipul de teste utilizate (RT-PCR, teste rapide) - proportie din pacientii testati județ/zi;
 • Durata de timp între recoltarea de probe biologice-rezultat (zile) - exprimată ca mediană dacă nu se poate mai detaliat;
 • Proveniența persoanelor testate (autoizolare, carantină, testare voluntară, testare la prezentarea la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale, testare de rutină la locul de muncă) - exprimată în numere absolute, defalcate pe județ;
 • Raportul dintre numărul de persoane testate pozitiv/numărul de persoane testate/zi;
 • Numărul de pacienți confirmați dar asimptomatici sau cu forme foarte ușoare;
 • Proveniența persoanelor testate pozitiv (autoizolare, carantină, testare voluntară, testare la prezentarea la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale, testare de rutină la locul de muncă) - exprimată în numere absolute;
 • Perioada de timp între rezultatul pozitiv și spitalizare (ore) - exprimată ca mediană dacă nu se poate mai detaliat;
 • Numărul de persoane spitalizate/judet/zi(ideal pe spital);
 • Tipul de transmitere pentru fiecare caz (comunitar/instituțional/focar cunoscut sau nou/internațional/etc);
 • Caracteristici ale persoanelor spitalizate/decedate (grupa de vârstă/vârsta, sex, afecțiuni preexistente/tipul afecțiunilor - cu asigurarea faptului că pacienții nu pot fi identificați pe baza acestor informații)
 • Numărul de persoane reinfectate/județ/zi;
 • Informații cu privire la focare (județ, locație, tip focar, număr de persoane confirmate, numărul potențial de persoane ce pot fi afectate);
 • Informații cu privire la centrele rezidențiale (informații la nivel de centru: total rezidenți, infectați, vindecați, decedați);
 • Raportarea corecțiilor efectuate la nivel de număr de cazuri/decese pe județe/zi;
 • Numărul de persoane testate/județ/zi, defalcate pe persoane vaccinate/persoane vaccinate cu rapel și tip de vaccin;
 • Numărul de persoane programate pentru vaccinare și care nu se prezintă la centrul de vaccinare/județ/zi;
 • Numărul de persoane adăugate ad-hoc pentru că au mai rămas doze/județ/zi;
 • Numărul total de reacții adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare/județ/zi, defalcate pe pe reacții comune/minore și reacții majore;
 • Numărul de doze de vaccinuri livrate/județ, defalcate pe tip de vaccin;
 • Informații cu privire la materialele consumabile folosite la vaccinare/județ/zi;
 • Informații cu privire la profilul socio-demografic al persoanelor vaccinate/județ/zi (ex: grupa de vârstă, sex, mediu rural/urban, etc);
 • Procentul de vaccinare în rândul personalului sanitar/județ/zi;
 • Numărul de doze disponibile zilnic la nivelul fiecărui centru de vaccinare;
 • Numărul de genomuri secvențiate împreună cu metadatele necesare conform recomandărilor OMS - minimum: data și locația prelevării probei/ informațiile adiționale despre proba analizată și despre caracteristicile pacientului ar extinde aplicatiile datelor genomice, în limita normelor etice și criteriilor legislative (ex. tipul de probă, cum s-a obținut proba, istoricul de călătorii al pacientului, informații clinice și demografice);
 • Precizarea modului în care au fost selectate probele destinate secvențierii (contact-tracing/ risk-based, etc) precum și metoda folosită pentru secvențiere;
 • Durata până la obținerea rezultatelor secventierii, precizarea modului în care pot fi accesate rezultatele, precizarea momentului în care sunt publicate în baze de date internaționale (GISAID, Nextstrain, etc).
 • Precizăm că, la acest moment, aproximativ un sfert din prefecturile din România publică regulat majoritatea datelor solicitate de noi, de multe ori punând mențiunea că sunt extrase din aplicația Corona-Forms. Dacă se poate acolo, se poate la nivelul fiecărui județ și se poate face asta centralizat, să nu mai urmărim zilnic zeci și sute de surse de informație oficială.

Scrisoare deschisă redactată de către Asociația geo-spatial.org, graphs.ro, Casa Jurnalistului și susținută de către:

Funky Citizens
Expert Forum
Asociația Corupția Ucide
Centrul pentru Inovare Publică
ActiveWatch
Centrul pentru Jurnalism Independent
Geeks for Democracy
Asociația CivicNet
Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație
Centrul pentru Inovație în Medicină
Asociația Pentru Apărarea Drepturilor Omului în România - Comitetul Helsinki (APADOR-CH)
Asociația pentru Tehnologie și Internet - ApTI
Asociația Urbannect
CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică
#REZISTENȚA
Freedom House Romania
Rural Development Research Platform
Comunitatea Declic"
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


4107 vizualizari

 • -1 (3 voturi)    
  Vladut (Miercuri, 20 ianuarie 2021, 12:54)

  andr1stE [utilizator]

  rritu care ne spune povesti cum ca in japonia aia nu au vazut vaccinu si ca vai ce speciali suntem si privilegiati ca avem parte de el? :D
 • -1 (3 voturi)    
  visatori (Miercuri, 20 ianuarie 2021, 12:58)

  martel55 [utilizator]

  pai astia cer informatii sf de la un stat care pana de curand nu era in stare nici macar sa spuna daca o perosana era la primul test sau era retestat fiind deja confirmat...ca sa nu mai spun ca astfel de date atat de detaliate ar incurca rau de tot autoritatile in manipularea situatiei, atat in sensul prezentarii ca fiind mai grava decat in rrealitate, cat si invers, in functie de interesele de moment (acum se vrea deschiderea cu orice risc a scolilor chiar si cu 30-35 de elevi simultan in clase, deci manipularea e in sensul ascunderii datelor reale)....in plus, unele date cerute acolo ar arata clar ca dsp-urile, la 10 luni de la inceputul pandemiei, sunt la fel de ineficiente in a face anchete epidemiologice din cauza acelorasi angajati incompetenti ajunsi acolo pe criterii dubioase...e de bun simt ce se cere, insa nu se va primi niciodata de la niste autoritati unde domina incompetenta si interese financiare de grup din pacate
 • 0 (2 voturi)    
  si o altfel de transparenta mai importanta (Miercuri, 20 ianuarie 2021, 13:04)

  AltJ [utilizator]

  Romania este tara in care cetatenii si copii cand ajung cu o situatie medicala grava ajung sa 'cerseasca' bani pentru a incerca sa ramana in viata sau sanatosi.

  Domnule Voiculescu, stiu ca ati ajutat in cazuri de acest fel cat timp erati in societatea civila. Acum, trebuie sa dati dovada de transparenta:
  - ce boli grave pot si nu pot fi tratate in Romania
  - care sunt ratele de vindecare
  - nu ar trebui statul roman sa plateasca tratamentul acolo unde nu are capabilitatea de a trata?
  - ce investitii si Fonduri europene s-au lansat pentru a creste capacitatea de tratament in tara?
 • +3 (3 voturi)    
  sunt chiar curios (Miercuri, 20 ianuarie 2021, 13:10)

  c1 [utilizator]

  e usor sa "critici" cand esti in opozitie (cei de la putere sunt in general incompetenti si mincinosi si nici din greseala nu fac ceva cum trebuie)

  mult mai greu e sa faci ceva bun, sa indrepti lucrurile, sa pui in practica ceea ce cereai cand erai in opozitie

  transparenta are o mare problema: face usor vizibila incompetenta/dezorganizarea/prostia/lenea/cumetria guvernantilor
 • +2 (2 voturi)    
  Interesant (Miercuri, 20 ianuarie 2021, 13:11)

  bogdan1477 [utilizator]

  Chiar sunt curios ce va raspunde ministrul VV acum
  • -1 (1 vot)    
   Deloc (Miercuri, 20 ianuarie 2021, 18:58)

   Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

   Va răspunde ceva între nimic și bla, bla, bla, vom face și vom drege. Omul e bun la chibițat prin fundații. Și cam atât :)
   • 0 (0 voturi)    
    Daca eram interesat de parerea ta... (Miercuri, 20 ianuarie 2021, 20:13)

    bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

    ... formulam "Chiar sunt curios ce parere are Amerlocu despre ce va raspunde VV"

    Nush daca sesizezi nuanta...
 • +1 (5 voturi)    
  Nu ar dori cumva (Miercuri, 20 ianuarie 2021, 13:22)

  Harald2 [utilizator]

  si dosarele medicale ale tuturor romanilor?

  Unele dintre organizatiile de mai sus s-au mai remarcat si in trecut prin luari de pozitie ostile intereselor Romaniei si romanilor. Altele, desi manate poate de bune intentii, s-au inscris in aceeasi linie de hipertransparentizare, fara sa inteleaga prea bine demersul.

  Pe de alta parte, practic vorbind, numai sa treci in revista lista de cerinte si iti ia ceva timp. E comod sa stai in fata unui calculator si sa dictezi in timp ce situatia din teren presupune actiune (si statistica are rolul ei, chiar foarte important, dar cea care iti poate servi scopului - in cazul de fata buna gestionare a pandemiei).
  • 0 (2 voturi)    
   După faptă și răspaltă (Miercuri, 20 ianuarie 2021, 19:05)

   Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui Harald2

   Jupân Voiculescu era de al lor cu guițul până la ceruri. Nu e deloc anormal să-i ceară lui ceea ce cerea și el cu furie până nu demult altora.

   Și apoi să privim treburile în mod realist. Ca ministru are și va avea și în viitor realizări undeva spre 0. Măcar nicai statistică să facă ca să nu se poate spune că a ars curentul chiar degeaba la minister.
   • 0 (0 voturi)    
    lege pauza, (Miercuri, 20 ianuarie 2021, 20:54)

    nick1587873340950 [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

    Misisterul Sanatatii e institutie publica nu privata. Conform Constitutiei e obligata sa spuna Adevarul, in caz contrar risca penal. Orgatizatia lui Voiculescu e privata si nu are ce expune public ce fac ei in ograda
 • +1 (5 voturi)    
  ha, ha, ha (Miercuri, 20 ianuarie 2021, 15:57)

  csan [utilizator]

  tot ministerul sanatatii sa lucreze un an de zile sa raspunda unor organizatii care mai de care mai de "folos" romanilor . Pana acum au avut rezultate zero si acum tipa sa le faca cineva treaba.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by