Vaccinarea românilor incluși în cea de a doua etapă de vaccinare împotriva COVID-19 a început luni, după ce vineri a fost deschisă platforma de programări pentru această etapă, care a funcționat cu numeroase sincope și erori, inclusiv luni dimineață. La acest moment, mare parte din centrele de vaccinare care funcționează sunt cele din spitale, unul dintre acestea fiind la Institutul "Marius Nasta" din Capitală, unde zeci de oameni au stat la coadă, luni dimineață. Managerul spitalului, Beatrice Mahler, spune că au fost mai multe probleme care s-au suprapus, una dintre ele fiind dublarea programărilor.

VaccinareFoto: MApN

La Institutul "Marius Nasta", mulți oameni programați pentru vaccinare au venit încă dinaintea orei 8.00, când a început programul, și a început să se creeze aglomerație, mai ales că plaforma în care trebuiau introduse datele celor vaccinați nu a funcționat, potrivit Digi 24. Unii dintre ei s-au luat la ceartă, acuzând că așteaptă de mult timp și nu le vine rândul.

Potrivit managerului spitalului, s-au suprapus mai multe probleme: vaccinul a ajuns după ora 8.30, platforma nu a funcționat, iar programările erau dublate.

Mahler a spus că până la ora 10.00 în centrul de vaccinare din institut erau programate 80 de persoane, adică dublu față de capacitate, pentru că o parte dintre oameni s-au programat în platformă, iar alții prin call center.

"În mod normal centrul poate avea pe listă 192 de persoane pe zi, iar astăzi vor ajunge probabil la peste 300 (...) Îi vaccinăm pe toţi. Am cerut doze suplimentare să îi vaccinăm pe toţi", a spus medicul, pentru Agerpres.

Ea a mai explicat că în intervalul în care platforma pentru programare la vaccinare nu a funcţionat, datele au fost introduse manual.

Platforma națională de programare pentru vaccinarea împotriva Covid-19 a avut probleme de funcționare, luni dimineață, nefiind accesibilă pagina de autentificare. Problemele au avut loc în condițiile în care luni a început vaccinarea pe scară largă în etapa a doua a campaniei, în care sunt incluse persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cele cu boli cronice și angajații din domenii cheie de activitate.