Europa trebuie "să facă mai mult" în fața "unei situații alarmante", din cauza circulației în regiune a unei noi variante, mai contagioase, de coronavirus, detectată inițial în Marea Britanie, a afirmat joi conducerea regională a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), citată de AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit estimărilor, noua tulpină "ar putea progresiv să le înlocuiască pe celelalte aflate în circulație în regiune, cum se observă deja în Regatul Unit și din ce în ce mai mult în Danemarca", a spus directorul pentru Europa al OMS, Hans Kluge.

22 de țări din Europa, care include în total 53 de state, printre care și Rusia, au înregistrat deja cazuri legate de această nouă tulpină ("VOC 202012/01"), a precizat OMS.

Din cauza transmisibilității sale sporite, varianta riscă să agraveze numărul de cazuri și să contribuie la suprasaturarea sistemelor sanitare, potrivit sursei citate.

"Este o situație alarmantă, care înseamnă că pentru o perioadă scurtă de timp va trebui să facem mai mult decât am făcut până acum și să intensificăm măsurile de sănătate publică și măsurile sociale pentru a fi siguri că aplanăm curbele în creștere foarte puternică în unele dintre țări", a declarat Kluge.

"Sunt măsuri de bază, pe care le cunoaștem cu toții, și care trebuie intensificate pentru a reduce transmisia, pentru a ușura serviciile Covid-19 și pentru a salva vieți", a spus el.

Este vorba despre generalizarea purtatului măștilor, limitarea numărului de adunări sociale, respectarea distanțării fizice și spălarea mâinilor, alături de sisteme de depistare și urmărire a contacților adecvate și de izolarea bolnavilor, a continuat Kluge.

Varianta britanică nu schimbă natura bolii, a reamintit directorul OMS Europa: "Covid-19 nu este nici mai mult, nici mai puțin grav" iar "copiii nu par să fie mai expuși".

OMS recomandă în continuare menținerea deschisă a școlilor dar nu exclude închiderea lor în cadrul măsurilor care vizează reducerea gradului de transmisie.

"Principiul nu s-a schimbat: școlile trebuie să fie ultimul lucru de închis și primul de redeschis", a afirmat Catherine Smallwood, responsabilă pentru situațiile de urgență.

Cu toate acestea, "școlile reflectă transmisia comunitară și deci dacă există o nevoie de a închide școlile în cadrul unei serii de măsuri destinate reducerii contagiunii, acest lucru trebuie să rămână pe masă", a subliniat ea.

Primele informații sugerează că vaccinurile împotriva Covid-19 rămân eficiente în fața variantei britanice.