Vaccinarea împotriva COVID este contraindicată la persoanele cu eventuale reacții alergice și la persoanele care fac tratament cu anticoagulante, dar în cazul celei din urmă categorii există soluții, afirmă medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID.

Valeriu GheorghitaFoto: AGERPRES

”În cazul acestora din urmă se pot găsi soluții. Se poate înlocui, de pildă, în acord cu medicul, tratamentul anticoagulant pentru perioada vaccinării, urmând ca apoi să fie reluat”, a explicat coordonatori campaniei naționale de vaccinare, sâmbătă seară, la Digi 24.

În ceea ce privește pacienții sever imunodeprimați, cum sunt persoanele cu infecții HIV/SIDA care nu sunt controlate terapeutic, Gheorghiță spune că vaccinul nu este contraindicat în cazul lor, dar va genera un răspuns imunitar slab. Însă simpla prezență a bolii nu reprezintă o contraindicație pentru vaccinare.

Celelalte categorii de boli cronice nu sunt menționate ca având contraindicații pentru vaccinul anti-COVID.

România își propune să vaccineze 60%-70% din populație - în jur de 13 milioane de români - împotriva COVID-19 în primele 6 luni ale campaniei de vaccinare, a anunțat vineri Valeriu Gheorghiță.

"Dacă vom avea 60-70% din populație imunizată, putem asigura începutul sfârșitului pandemiei. Vom putea să ne întoarcem la viața și normalitatea pe care o știam", a declarat medicul Valeriu Gheorghiță. Valeriu Gheorghiță a prezentat, vineri după-amiază, strategia de vaccinare în România, într-o conferință de presă la finalul ședinței de Guvern.