România își propune să vaccineze 60%-70% din populație - în jur de 13 milioane de români - împotriva COVID-19 în primele 6 luni ale campaniei de vaccinare, a anunțat vineri Valeriu Gheorghiță, medic primar boli infecţioase la Spitalul Militar Central Carol Davila din București și coordonatorul campaniei naționale de vaccinare: "Dacă vom avea 60-70% din populație imunizată, putem asigura începutul sfârșitului pandemiei. Vom putea să ne întoarcem la viața și normalitatea pe care o știam", a declarat medicul Valeriu Gheorghiță. Valeriu Gheorghiță a prezentat, vineri după-amiază, strategia de vaccinare în România, într-o conferință de presă la finalul ședinței de Guvern. Toate detaliile în ceea ce privește lanțul de distribuție și stocare, spune acesta. Strategia de vaccinare anti-COVID-19 în România a fost publicată și în Monitorul Oficial.

Valeriu GheorghitaFoto: AGERPRES

Vaccinarea împotriva COVID-19 se va face numai după exprimarea consimțământului: "Vaccinarea este voluntară și nu este obligatorie, este un drept și nu o obligație."

Declarațiile lui Valeriu Gheorghiță:

  • Perspectiva unui vaccin care să îndeplinească toate criteriile de siguranță și de eficacitate reprezintă o șansă de a ieși din această criză. Apariţia unui vaccin care va fi aprobat de toate agenţiile de reglementare de la nivel european va reuşi să ne confere din nou un control asupra stării noastre de sănătate şi să putem reveni la normalitate.
  • Fiecare țară are propria strategie de vaccinare.
  • Strategia de vaccinare din România este perfect compatibilă cu toate recomandările de la nivelul Uniunii Europene şi Organizației Mondiale a Sănătății.
  • În momentul de față, încrederea publică în vaccinare stă la baza succesului acestei campanii. Fiecare persoană trebuie să aibă suficiente informații.
  • Campania de vaccinare şi cea de comunicare sunt în deplin acord cu toate recomandările de la nivelul Uniunii Europene. Avem datoria să derulăm o activitate de comunicare şi informare transparentă şi onestă pentru ca toate persoanele să aibă toate informaţiile pentru a hotărî dacă se vaccinează sau nu se vaccinează.
  • Cred că prin acţiuni coerente care vor fi aduse în opinia publică, care vor fi comunicate periodic pe măsură ce noi îndeplinim diverse activităţi în toată această activitate de vaccinare, toate aceste lucruri vor sta la baza creşterii încrederii populaţiei generale, dar şi a anumitor categorii socio-profesionale în vaccinarea împotriva COVID.
  • Vaccinul este în curs de obținere a avizului de punere pe piață.
  • Vaccinarea este voluntară și nu este obligatorie, este un drept și nu o obligație.
  • În România se vor folosi doar vaccinuri aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului.
  • Concentrarea tuturor eforturilor la nivel mondial au condus să avem un vaccin într-o perioadă mai scurtă, dar care corespunde tuturor rigorilor.
  • Strategia națională de vaccinare conține câteva principii de bază și principalele etape de vaccinare. Prima etapă a vaccinării se adresează lucrătorilor din sistemul medical.
  • Criteriile care au stat la baza acestei strategii sunt valabile peste tot în lume.
  • De la nivelul centrelor regionale de stocare, vaccinurile vor fi distribuite către centrele locale de vaccinare.
  • Organizarea propriu-zisă a activității de vaccinare se va face la nivelul centrelor de vaccinare, în jur de 900 de centre în toată țara. Fiecare centru va vaccina un număr de aproximativ 5.000 de persoane pe lună. Vor exista și caravane mobile.
  • România își propune să vaccineze 60%-70% din populație împotriva COVID-19 în primele 6 luni ale campaniei de vaccinare.
  • În primele 6 luni de la debutul campaniei de vaccinare, 13 milioane de români ar putea fi vaccinați.
  • Institutul Cantacuzino va fi hub central, de unde vaccinurile vor fi distribuite către centrele regionale.
  • Persoanele care au acces limitat la un centru de vaccinare sau pentru care deplasarea este dificilă vor fi vaccinate de echipe mobile de vaccinare.
  • Toată activitatea de vaccinare se va desfășura în baza unei programări. Programarea se face într-o platformă unică, ce este în curs de dezvoltare. Programarea se face telefonic, online sau prin intermediul medicului de familie.
  • Toată activitatea de vaccinare va fi monitorizată prin Registrul electronic național al vaccinărilor. Datele vor permite în timp aproape real monitorizarea numărului de persoane vaccinate.
  • Este important să încurajăm și raportarea reacțiilor adverse indezirabile. Ele vor fi raportate prin Registrul electronic național al vaccinărilor și prin platforma disponibilă la Agenția Națională a Medicamentului.
  • Copiii nu vor fi vaccinați în primele etape ale campaniei de vaccinare, deoarece nu sunt predispuși la forme grave de COVID-19.

Strategia de vaccinare împotriva COVID-19 în România a fost publicată în Monitorul Oficial. Documentul are în vedere întregul proces și lanț de vaccinare împotriva COVID-19, de la principiile generale până la organizarea vaccinării, depozitarea vaccinurilor, păstrarea lanțului de frig, monitorizarea siguranței și eficacității și managementul deșeurilor. "Este de așteptat ca disponibilitatea și accesul la vaccinurile împotriva COVID-19 să fie limitate în etapele inițiale ce vor urma autorizării, din cauza capacității insuficiente de producție și a cererii extrem de ridicate. Prin urmare, este important ca modalitatea de alocare și distribuire a vaccinurilor să se facă în mod echitabil", se arată în document.

Citește și: