​DOCUMENT Cum va decurge campania de vaccinare împotriva COVID-19 în România, pas cu pas. Strategia de vaccinare, publicată în Monitorul Oficial

de Alina Neagu     HotNews.ro
Vineri, 4 decembrie 2020, 10:07 Actualitate | Sanatate


Vaccin coronavirus
Foto: felipe caparros cruz / Alamy / Alamy / Profimedia
​Strategia de vaccinare împotriva COVID-19 în România a fost publicată în Monitorul Oficial. Documentul are în vedere întregul proces și lanț de vaccinare împotriva COVID-19, de la principiile generale până la organizarea vaccinării, depozitarea vaccinurilor, păstrarea lanțului de frig, monitorizarea siguranței și eficacității și managementul deșeurilor. "Este de așteptat ca disponibilitatea și accesul la vaccinurile împotriva COVID-19 să fie limitate în etapele inițiale ce vor urma autorizării, din cauza capacității insuficiente de producție și a cererii extrem de ridicate. Prin urmare, este important ca modalitatea de alocare și distribuire a vaccinurilor să se facă în mod echitabil", se arată în document.

Grupurile prioritare pentru vaccinarea împotriva COVID-19, stabilite în concordanță cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății și Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor, sunt:
 • personalul din domeniul sănătății
 • personalul din centre rezidențiale și medico-sociale
 • populația cu risc ridicat de evoluție severă în cazul infecției cu SARS-CoV2
 • personalul din alte domenii-cheie, esențiale bunei funcționări a societății

În cazul tuturor acestor categorii, vaccinarea împotriva COVID-19 se va face numai după exprimarea consimțământului.


Cum se face estimarea numărului de persoane eligibile care să fie incluse în etapele de vaccinare:
 • Catagrafierea populației se va face pe mai multe niveluri. Se va catagrafia personalul din domeniul sănătății, domeniul social și domeniile esențiale din infrastructura critică, care va beneficia de vaccinare la locul de muncă și/sau în centre de vaccinare.
 • Pentru fazele ulterioare, populația la risc și populația generală vor fi catagrafiate la nivelul rețelei de medicină de familie și/sau al autorităților locale și prioritizate pentru vaccinare în funcție de riscurile de sănătate asociate și în funcție de exprimarea consimțământului.

Etapele de vaccinare:

Definirea etapelor de vaccinare și a momentului probabil pentru inițierea fiecărei etape de vaccinare se va stabili în funcție de momentul estimat de aprobare, producție și alocare a unuia sau mai multor vaccinuri către fiecare țară, se arată în document.

 • Etapa I:
 • definirea timpului de execuție (se va ține cont de schema de vaccinare - una sau două doze)
 • include persoanele din categoria I (lucrătorii din domeniul sănătății și social - sistem public și privat)
 • se derulează prin unități sanitare/centre de vaccinare/echipe mobile de vaccinare, după caz.

 • Etapa a II-a:
 • definirea timpului de execuție (se va ține cont de schema de vaccinare - una sau două doze)
 • include persoanele din categoria a II-a (populația la risc)
 • se derulează prin rețeaua de centre de vaccinare/echipe mobile de vaccinare/medicină de familie, după caz.

 • Etapa a III-a:
 • definirea timpului de execuție (se va ține cont de schema de vaccinare - una sau două doze)
 • include populația generală din categoria a III-a
 • se derulează prin rețeaua de centre de vaccinare/echipe mobile de vaccinare/medicină de familie/centre de vaccinare drive-through, după caz.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7900 vizualizari

 • +4 (20 voturi)    
  Ce se intampla daca un MEDIC refuza vaccinarea? (Vineri, 4 decembrie 2020, 10:31)

  Gryphus [utilizator]

  vad acum ca se spune zilnic in zeci de 'stiri' cum decurge vaccinarea in terorie ca in prctica stim toti ca va fi HAOS, asta e Romania

  dar as avea cateva intrebari pt cei care organizeaza vaccinarea

  - ce se intampla cu MEDICII care refuza vaccinarea?

  - ca cetatean poti alege care VACCIN sa il faci? Poate tu nu vrei de la Oxford, d-ala cu rata de success de 60%, poate vrei RDNA de la Pfizer cu 95% sau de la Moderna!

  - Cine isi asuma raspunderea in cazul in care ti se intampla ceva dupa vaccinare? Probabil te pune sa semnezi un document inainte de vaccin in care spui ca e raspunderea TA
  • +3 (7 voturi)    
   vaccin (Vineri, 4 decembrie 2020, 10:40)

   Adizadi [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   foarte bune intrebari!
  • 0 (10 voturi)    
   Multi medici (Vineri, 4 decembrie 2020, 10:51)

   CristianG [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   refuza vaccinarea. Cei care stiu sa interpreteze datele unui studiu dincolo de sloganurile de marketing ale pharma NU se vor vaccina cu Pfizer sau Moderna. Probabil vor avea o stea galbena cusuta pe halat.

   Cetatenii probabil ca vor putea alege schimbarea vaccinului, contra cost.

   Raspunderea si-o asuma, ca in cazul tuturor vaccinurilor, STATUL (adica tot cetatenii, dar in grup)
  • -7 (15 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 4 decembrie 2020, 11:00)

   [anonim] i-a raspuns lui Gryphus

  • +7 (13 voturi)    
   Si a cui vrei sa fie raspunderea? (Vineri, 4 decembrie 2020, 11:16)

   Martinezu [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   Nu e clar? Nu vrei, nu il faci! Il lasi pentru cei care il asteapta.
   Cand ti se administreaza un medicament il iei pe raspunderea altuia?
   • +3 (7 voturi)    
    Nu e ok (Vineri, 4 decembrie 2020, 15:29)

    RDU2 [utilizator] i-a raspuns lui Martinezu

    @Martinezu, nu e ok sa nu fie nimeni tras la raspundere daca ceva merge prost, ci doar tot omul de rand sa sufere. Si aici vorbim de viata omului pe care si-o risca, nu de bani sau alte bunuri sau beneficii!
    Nimeni nu vrea sa isi asume nicio raspundere, dar toti accepta banii fara retinere.
    De ce nu isi asuma producatorul riscurile, sau cei care dau autorizatia de punere pe piata (in cazul vaccinurilor noi anti-covid, in cazul medicamentelor existente etc)? Sau cei care iau decizia ce tip de vaccin anti-covid se va folosi si va fi disponibil in UE/Romania?
    Uite cum se face la altii mult mai civilizati: https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-24454074-japonia-parlamentul-adopta-legea-privind-vaccinarea-gratuita-anti-covid-19-populatiei.htm :
    "În cazul în care vaccinarea va provoca efecte secundare serioase, guvernul va acoperi cheltuielile medicale şi pensiile de invaliditate rezultate."

    Deci se poate daca vrei. Si ar trebui sa vrei, altfel o sa scoata toti nebunii pe piata toate prostiile de produse periculoase pentru sanatate, cu mentiunea ca le cumperi pe propria raspundere, daca mori tu esti de vina.

    Cum ar fi ca producatorul de masini sa zica ca nu are nicio vina daca s-a intamplat un accindent din cauza unei proiectari gresite a unei piese din masina? Si aici vorbim de un bun foarte optional, nu de un vaccin obligatoriu.
    • +1 (1 vot)    
     Producatorul isi asuma riscuri (Sâmbătă, 5 decembrie 2020, 13:42)

     Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui RDU2

     Anume, riscurile ca vaccinul sa se comporte altfel decat scrie in prospect.

     Ce zic pana acuma rezultatele studiilor clinice: zero efecte secundare grave, oboseala, febra, roseata la locul injectiei sau dureri de cap zdravene intr-un procent mare de cazuri. Astea producatorul ti le zice. Daca esti de acord sa te expui riscului, si faci vreuna dintre chestiile astea, ai facut-o pe raspunderea ta. Daca ca urmare a vaccinarii iti creste un corn in frunte, devii hipertensiv, sau ai alte efecte secundare, despre care se poate demonstra ca sunt urmarea vaccinarii, producatorul e bun de plata, pentru ca n-a zis ca asemenea efecte secundare pot avea loc.

     Mai mult, daca producatorul zice ca dureri de cap, febra sau alte efecte secundare serios de tot neplacute dar care trec relativ repede pot aparea in 35% din cazuri, si tu poti demonstra ca de fapt apar in 50% din cazuri, producatorul iar e bun de plata.

     Producatorul e in general bun de plata pentru orice situatie nasoala care rezulta din utilizarea vaccinului si de care n-a avertizat, sau in general pentru orice abatere de la ce-a zis el despre vaccin. De exemplu si daca el zice ca vaccinul are efect in 95% din cazuri si se constata dupa aia ca are efect in doar 80% din cazuri, tot e bun de plata. Da' efecte secundare poa' sa aibe si ceaiul de musetel, asa ca producatorul nu-si poate asuma raspunderea pentru absolut orice fel de efecte secundare. N-ar mai pune nici o firma farmaceutica nici un medicament pe piata in situatia aia.
     • +1 (1 vot)    
      In cazul acesta (Sâmbătă, 19 decembrie 2020, 10:59)

      CristianG [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

      si al vaccinurilor in general, statul isi asuma raspunderea, nu producatorul. Informati-va si veti vedea ca asa este.
  • +2 (12 voturi)    
   bune intrebari (Vineri, 4 decembrie 2020, 11:16)

   Vecin [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   de exemplu, in Anglia statul da despagubiri de 120.000 de lire daca apar efecte negative grave ale vaccinurilor pt covid, la fel ca si pt alte vaccinuri (gripa porcina, HPV).
  • +2 (10 voturi)    
   bune intrebari (Vineri, 4 decembrie 2020, 11:17)

   legolas13 [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   Singurul raspuns fara echivoc poate fi dat la intrebarea 3: vei semna un document ca o faci pe raspunderea ta.
   De destul de mult timp orice externare din spital, chiar daca se face dupa operatie, dupa vindecare, dupa trecerea bolii etc., este tot "pe proprie raspundere". Adica medicii puteam sa fi uitat niste ustensile in tine la operatie, ca daca pleci acasa si ti se intampla ceva tot vina ta este.
   Din cate stiu, nu exista niciun medic acuzat sau care sa nu mai practice medicina pe motiv de malpraxis. Cu atat mai mult vei fi pe barba ta la un vaccin testat 3-4 saptamani - fata de cele adevarate, din trecut, testate ani intregi.
  • +2 (8 voturi)    
   Medicul care refuza vaccinarea (Vineri, 4 decembrie 2020, 11:25)

   traianw [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   va fi mutat pe o sectie/spital non-COVID.
  • +3 (9 voturi)    
   Ce nu ai inteles (Vineri, 4 decembrie 2020, 12:04)

   Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   Ce nu intelege nimeni este ca Strategia" este de fapt copiata de la altii. Aceasta strategie este rpezentata in Belgia sau UK de mult timp.
   Numarul 2. Nu exista raspunderea nimanui in societate, in teorie toti suntem raspunzatori si trebuie sa ne inhamam la binele comun. Deci daca ei decid ceva si iese prost nu exista raspunzator pentru asta. In caz ca in 5 ani vor fi ceva efecte serioase (ne cad testicolele sau avem cancer) tot noi ca societate vom plati din greu pentru ce tine de asta.
  • +6 (6 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 4 decembrie 2020, 12:43)

   [anonim] i-a raspuns lui Gryphus

 • 0 (6 voturi)    
  Cat dureaza fiecare etapa? (Vineri, 4 decembrie 2020, 11:11)

  Kit_Kat [utilizator]

  Nu am gasit in document informatii legat de timing.

  Daca e normal sa nu existe o data certa pentru inceperea avccinarii, se poate estima totusi cat dureaza (aprox) fiecare etapa?

  Degeaba ne laudam ca incepem in Dec sau Ianuarie daca nu vom incheia nici prima etapa in iunie, de ex...
  • 0 (0 voturi)    
   Nu cred ca exista termene inca (Sâmbătă, 5 decembrie 2020, 13:45)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Kit_Kat

   Depinde de numarul de doze disponibile, si aia depinde de capacitatea de productie pe care reusesc s-o puna pe picioare producatorii. Estimarile sunt de multe sute de milioane pe an de la fiecare producator, da' inca n-a zis nici unul daca livreasa constant aceeasi cantitate de vaccin in fiecare luna sau daca o sa creasca capacitatea de productie pe masura ce trece timpul, asa ca la inceputul anului o sa vina mai incet vaccinuri si pe urma mai repede.

   Oricum, frica mea mai mare, strict la nivel de Romania, e legata de faptul ca multi nu vor sa se vaccineze, nu de disponibilitatea vaccinului.
 • -5 (11 voturi)    
  Imi place ca sunt disperati ca (Vineri, 4 decembrie 2020, 11:13)

  feroviarul123 [utilizator]

  Nu le ajunge vaccinul. Era bine sa faceți o sondare sa vedeți câți vor cu adevărat ca s-ar putea sa aveți surprize. Eu zic ca jumate nu vor sa se vaccineze din diferite motive.
  TEST: CINE VREA SA SE VACCINEZE + CINE NU -.
 • -2 (10 voturi)    
  Primele doze vor fi apă de ploaie (Vineri, 4 decembrie 2020, 11:50)

  Mazeta [utilizator]

  De la a 3a doză încolo va începe distracția.
 • -1 (11 voturi)    
  Ma intreb cum vor fi ... (Vineri, 4 decembrie 2020, 12:14)

  Emma12 [utilizator]

  vaccinati batranii si persoanele la risc de forma grava cu vaccinul care necesita stocare la -80°C. Vor fi adusi pe targi la centrele de vaccinare ? Si o mica remarca: vad in HG, capitolul 2 este denumit "Rezumat executiv" si nu stiu ce inseamna "executiv". O fi vreo traducere din limba engleza ?
  • +1 (1 vot)    
   temperatura (Vineri, 4 decembrie 2020, 17:19)

   was [utilizator] i-a raspuns lui Emma12

   Temperatura de stocare pentru cateva luni este intre -70..-80 grade Celsius. Ideea este ca o temperatura mai scazuta incetineste descompunerea ingredientului activ, adica messenger RNA (ARN mesager). La minus 70 grade Celsius poate fi stocat cateva luni, 6 sa zicem. Dar vaccinul nu pierde in eficienta prea mult nici la -20 de grade Celsius daca timpul de stocare pana la inoculare este mai mica, sa zicem 20 de zile. Apoi vaccinul poate fi stocat si intre 2-8 grade Celsius, dar nu mai mult de cateva zile. Astfel se poate transporta de la un depozit de vaccin la -20 de grade pana in localitatea unde este nevoie, apoi se poate transporta de acolo chiar si la 2-8 grade Celsius pana la centrul de vaccinare unde va fi folosit in decurs de cateva ore sau zile (daca se poate refrigera).
 • +1 (1 vot)    
  Inca o intrebare (Vineri, 4 decembrie 2020, 17:25)

  Vasile-Vasile [utilizator]

  Bun, am vazut, strategie, etc etc ....
  Dar testare de covid inainte de vaccin nu se face?
  asta nu gasesc nicaieri ....
  adica daca ai deja virusul mai faci vaccin??
  din ce stiu pana acum, daca ai o boala nu poti sa faci vaccin impotriva ei pana nu te vindeci, nu?
  • 0 (0 voturi)    
   Depinde (Sâmbătă, 5 decembrie 2020, 13:50)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Vasile-Vasile

   COVID-19, printre altele, de-aia e o boala scarboasa pentru ca in faza initiala a infectiei virusul reuseste sa suprime mecanismele de semnalizare, la nivel celular, care-ar atentiona sistemul imunitar asupra infectiei. Vaccinul de COVID-19, administrat cand deja esti infectat, ar stimula sistemul imunitar chiar si-n cazul in care virusul inca se ascunde. Aia ar fi de natura sa te ajute. Nu faci vaccin cand ai deja o infectie and sistemul imunitar deja a inceput sa lupte cu boala, ca risti o reactie exagerata - ce se intampla cu COVID-19 cand faci pneumonie si o reactie autoimuna iti distruge plamanii mai rau decat virusul in sine. Io la faza asta m-as baza pe medici ca reusesc sa formuleze proceduri si recomandari despre cand sa se faca si cand nu vaccinul. Un medic singur in mod cert mai face si greseli, o breasla intreaga, chiar daca mai greseste si ea, greseste mai rar.
 • +2 (4 voturi)    
  Politicienii trebuie vaccinati primii! (Vineri, 4 decembrie 2020, 19:05)

  BernierC [utilizator]

  Care sunt "grupurile prioritare pentru vaccinarea împotriva COVID-19"? Sunt cele indispensabile societatii, n-asa? Pai atunci sa inceapa vaccinarea cu clasa politica, apoi securitatea, armata, politia si abia apoi personalul medical.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by