- personalul din domeniul sănătății
- personalul din centre rezidențiale și medico-sociale
- populația cu risc ridicat de evoluție severă în cazul infecției cu SARS-CoV2
- personalul din alte domenii-cheie, esențiale bunei funcționări a societății
- Catagrafierea populației se va face pe mai multe niveluri. Se va catagrafia personalul din domeniul sănătății, domeniul social și domeniile esențiale din infrastructura critică, care va beneficia de vaccinare la locul de muncă și/sau în centre de vaccinare.
- Pentru fazele ulterioare, populația la risc și populația generală vor fi catagrafiate la nivelul rețelei de medicină de familie și/sau al autorităților locale și prioritizate pentru vaccinare în funcție de riscurile de sănătate asociate și în funcție de exprimarea consimțământului.

Etapele de vaccinare:
Definirea etapelor de vaccinare și a momentului probabil pentru inițierea fiecărei etape de vaccinare se va stabili în funcție de momentul estimat de aprobare, producție și alocare a unuia sau mai multor vaccinuri către fiecare țară, se arată în document.
- Etapa I:
- definirea timpului de execuție (se va ține cont de schema de vaccinare - una sau două doze)
- include persoanele din categoria I (lucrătorii din domeniul sănătății și social - sistem public și privat)
- se derulează prin unități sanitare/centre de vaccinare/echipe mobile de vaccinare, după caz.
- Etapa a II-a:
- definirea timpului de execuție (se va ține cont de schema de vaccinare - una sau două doze)
- include persoanele din categoria a II-a (populația la risc)
- se derulează prin rețeaua de centre de vaccinare/echipe mobile de vaccinare/medicină de familie, după caz.
- Etapa a III-a:
- definirea timpului de execuție (se va ține cont de schema de vaccinare - una sau două doze)
- include populația generală din categoria a III-a
- se derulează prin rețeaua de centre de vaccinare/echipe mobile de vaccinare/medicină de familie/centre de vaccinare drive-through, după caz.









dar as avea cateva intrebari pt cei care organizeaza vaccinarea
- ce se intampla cu MEDICII care refuza vaccinarea?
- ca cetatean poti alege care VACCIN sa il faci? Poate tu nu vrei de la Oxford, d-ala cu rata de success de 60%, poate vrei RDNA de la Pfizer cu 95% sau de la Moderna!
- Cine isi asuma raspunderea in cazul in care ti se intampla ceva dupa vaccinare? Probabil te pune sa semnezi un document inainte de vaccin in care spui ca e raspunderea TA
Cetatenii probabil ca vor putea alege schimbarea vaccinului, contra cost.
Raspunderea si-o asuma, ca in cazul tuturor vaccinurilor, STATUL (adica tot cetatenii, dar in grup)
2. Cei sub 60 de ani ar trebui sa faca astrazeneca fara a putea alege
3. Statul.
Cand ti se administreaza un medicament il iei pe raspunderea altuia?
Nimeni nu vrea sa isi asume nicio raspundere, dar toti accepta banii fara retinere.
De ce nu isi asuma producatorul riscurile, sau cei care dau autorizatia de punere pe piata (in cazul vaccinurilor noi anti-covid, in cazul medicamentelor existente etc)? Sau cei care iau decizia ce tip de vaccin anti-covid se va folosi si va fi disponibil in UE/Romania?
Uite cum se face la altii mult mai civilizati: https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-24454074-japonia-parlamentul-adopta-legea-privind-vaccinarea-gratuita-anti-covid-19-populatiei.htm :
"În cazul în care vaccinarea va provoca efecte secundare serioase, guvernul va acoperi cheltuielile medicale şi pensiile de invaliditate rezultate."
Deci se poate daca vrei. Si ar trebui sa vrei, altfel o sa scoata toti nebunii pe piata toate prostiile de produse periculoase pentru sanatate, cu mentiunea ca le cumperi pe propria raspundere, daca mori tu esti de vina.
Cum ar fi ca producatorul de masini sa zica ca nu are nicio vina daca s-a intamplat un accindent din cauza unei proiectari gresite a unei piese din masina? Si aici vorbim de un bun foarte optional, nu de un vaccin obligatoriu.
Ce zic pana acuma rezultatele studiilor clinice: zero efecte secundare grave, oboseala, febra, roseata la locul injectiei sau dureri de cap zdravene intr-un procent mare de cazuri. Astea producatorul ti le zice. Daca esti de acord sa te expui riscului, si faci vreuna dintre chestiile astea, ai facut-o pe raspunderea ta. Daca ca urmare a vaccinarii iti creste un corn in frunte, devii hipertensiv, sau ai alte efecte secundare, despre care se poate demonstra ca sunt urmarea vaccinarii, producatorul e bun de plata, pentru ca n-a zis ca asemenea efecte secundare pot avea loc.
Mai mult, daca producatorul zice ca dureri de cap, febra sau alte efecte secundare serios de tot neplacute dar care trec relativ repede pot aparea in 35% din cazuri, si tu poti demonstra ca de fapt apar in 50% din cazuri, producatorul iar e bun de plata.
Producatorul e in general bun de plata pentru orice situatie nasoala care rezulta din utilizarea vaccinului si de care n-a avertizat, sau in general pentru orice abatere de la ce-a zis el despre vaccin. De exemplu si daca el zice ca vaccinul are efect in 95% din cazuri si se constata dupa aia ca are efect in doar 80% din cazuri, tot e bun de plata. Da' efecte secundare poa' sa aibe si ceaiul de musetel, asa ca producatorul nu-si poate asuma raspunderea pentru absolut orice fel de efecte secundare. N-ar mai pune nici o firma farmaceutica nici un medicament pe piata in situatia aia.
De destul de mult timp orice externare din spital, chiar daca se face dupa operatie, dupa vindecare, dupa trecerea bolii etc., este tot "pe proprie raspundere". Adica medicii puteam sa fi uitat niste ustensile in tine la operatie, ca daca pleci acasa si ti se intampla ceva tot vina ta este.
Din cate stiu, nu exista niciun medic acuzat sau care sa nu mai practice medicina pe motiv de malpraxis. Cu atat mai mult vei fi pe barba ta la un vaccin testat 3-4 saptamani - fata de cele adevarate, din trecut, testate ani intregi.
Numarul 2. Nu exista raspunderea nimanui in societate, in teorie toti suntem raspunzatori si trebuie sa ne inhamam la binele comun. Deci daca ei decid ceva si iese prost nu exista raspunzator pentru asta. In caz ca in 5 ani vor fi ceva efecte serioase (ne cad testicolele sau avem cancer) tot noi ca societate vom plati din greu pentru ce tine de asta.
Daca e normal sa nu existe o data certa pentru inceperea avccinarii, se poate estima totusi cat dureaza (aprox) fiecare etapa?
Degeaba ne laudam ca incepem in Dec sau Ianuarie daca nu vom incheia nici prima etapa in iunie, de ex...
Oricum, frica mea mai mare, strict la nivel de Romania, e legata de faptul ca multi nu vor sa se vaccineze, nu de disponibilitatea vaccinului.
TEST: CINE VREA SA SE VACCINEZE + CINE NU -.
Dar testare de covid inainte de vaccin nu se face?
asta nu gasesc nicaieri ....
adica daca ai deja virusul mai faci vaccin??
din ce stiu pana acum, daca ai o boala nu poti sa faci vaccin impotriva ei pana nu te vindeci, nu?