Într-o clădire din São Paulo „se desfășoară în prezent cel mai promițător proiect din lume de vaccinare împotriva COVID-19”, relatează tagesschau.de. La institutul Cepic se lucrează pe bandă rulantă: voluntarii vin, iau loc în sala de așteptare, apoi primesc vaccinul de la compania Biontech din Mainz injectat sau un placebo. Mai toți producătorii importanți își testează vaccinurile anti-Covid în Brazilia, deoarece găsesc acolo un mediu ideal: multe infecții, mulți voluntari, condiții de testare favorabile. Însă nu tuturor brazilienilor le convine statutul de cobai.

Vaccin coronavirusFoto: SILVIO AVILA / AFP / Profimedia

Vaccinul de la Mainz

Biontech a dezvoltat un nou vaccin bazat pe ARNm, care inhibă multiplicarea coronavirusului în celulă. Compania cu sediul în Mainz lucrează cu compania americană Pfizer în ceea ce privește pregătirea pentru producție și piață.

Directorul studiului, Dr. Cristiano Zerbini, efectuează teste de medicamente pentru Pfizer de 17 ani. Dar niciodată presiunea clientului și a publicului, ca și numărul subiecților de testare nu au fost atât de mari ca în timpul actualei pandemii.

„Cred că acest vaccin de la Mainz este foarte eficient. Ar putea fi unul dintre cele mai importante vaccinuri din lume", afirmă Zerbini. Totul a mers fără incidente până acum, pretinde acesta: „În mod uimitor, în principal acei pacienți care primesc placebo sunt cei care se plâng de dureri de cap și febră”.

La săptămâni sau luni după tratament, Zerbini a stabilit cât de mare este proporția subiecților testați din ambele grupuri care au fost infectați cu coronavirusul. Dacă sunt semnificativ mai mulți în grupul placebo decât în ​​cei care au primit noul vaccin, cresc șansele de aprobare în curând, de către autoritățile SUA. La modul ideal, acest lucru ar putea avea loc chiar anul acesta.

Biontech și Pfizer ar putea fi în frunte în cursa pentru aprobarea vaccinului. În total, aceștia vor să trateze 44.000 de subiecți la nivel mondial, pentru faza III de test final, care este deja în curs de desfășurare. 3.100 dintre aceștia sunt în Brazilia. Aproape jumătate dintre subiecții testați au primit deja doze de vaccin injectat - fie cu noul ingredient activ de la Mainz, fie cu un placebo inofensiv.

Faptul că au ales Brazilia se datorează parțial cunoscutelor institute de stat Butantan și Fiocruz, cu care unii producători cooperează la dezvoltarea și producerea de vaccinuri. Se datorează, de asemenea, costurilor mai mici de studiu, comparativ cu Europa sau America de Nord. Cu toate acestea, cel mai important motiv este un altul: numărul mare de persoane infectate cu coronavirus.

Virus galopant, voluntari pe bandă rulantă

„Guvernul brazilian nu a reușit să încetinească răspândirea virusului, cu măsuri rezonabile”, reclamă Natalia Pasternak, specialistă în microbiologie la Universitatea din São Paulo. Cu peste 160.000 de decese cauzate de coronavirus, de la începutul pandemiei, Brazilia se află pe locul doi, în statisticile de țară. În unele regiuni ale Braziliei, sistemul de sănătate se prăbușise temporar – și din cauză că măsurile stricte de carantină erau rareori aplicate.

Virusul s-a răspândit aproape necontrolat. Se spune că mai mult de un sfert din populația din São Paulo are deja anticorpi. Unii experți cred că nu a existat doar un prim val în Brazilia, ci și un al doilea, care a lovit populația aproape în același timp.

În São Paulo viața de zi cu zi a revenit, pentru mulți oameni. Odata cu aceasta, au revenit ambuteiajele si autobuzele publice supraaglomerate care circulă din zonele periferice spre centru. „Acesta este exact grupul nostru țintă: navetiști și oameni care lucrează în spații publice, cum ar fi angajații din panificație. La aceștia e o mare probabilitate că vor fi încă infectați”, explică directorul de studiu, Zerbini.

Spre deosebire de Germania, voluntarii la testarea vaccinului nu primesc nicio remunerație, deoarece acest lucru este interzis în Brazilia. Sunt acoperite doar prânzul și rambursarea cheltuielilor de călătorie. Zerbini crede că faptul că mulți sunt dispuși să participe datorită faptului că mulți brazilieni „sunt săritori și vor să ajute.“

Însă nu toți brazilienii sunt entuziaști în legătură cu statutul țării, de „cobai de testare” a vaccinului împotriva coronavirusului: demonstranții ieșiți pe străzi în timpul unui protest au agitat in aer o seringă uriașă, fabricată din hârtie.

Voluntarul mort

Toți cei mai cunoscuți producători de vaccinuri din lume atacă, în prezent, locul de testare Brazilia - pe lângă Biontech / Pfizer, dezvoltatorii de vaccinuri din China, Rusia, ca și producătorii Johnson & Johnson și AstraZaneca.

Vaccinul de la Universitatea Oxford și AstraZeneca este considerat unul dintre cele mai promițătoare din întreaga lume. La finele lunii octombrie însă, un subiect din studiul clinic a murit. Nu este clar dacă acesta a primit un placebo sau ingredientul activ.

Potrivit postului de televiziune CNN Brasil, mortul este un tânăr de 28 de ani din Rio, care a murit din cauza complicațiilor legate de Covid-19.

Presa braziliană a relatat că persoana decedată era un medic care fusese implicat în lupta împotriva pandemiei și care participase voluntar la teste.

Cu toate acestea, nici laboratorul, nici centrele de testare, nici Agenția Națională de Supraveghere Sanitară (ANVISA) nu au oferit precizari. S-a spus doar că datele despre voluntari trebuie tratate în mod confidențial, iar cazul este în curs de examinare.

AstraZeneca a oprit temporar studiul clinic pentru promițătorul său vaccin, în septembrie - se pare că nu pentru prima dată. Până atunci, vaccinul AZD1222 era unul dintre candidații promițători, dintre potențialele vaccinuri anti-Covid. În cazul în care moartea voluntarului este legată de vaccin, ar fi o lovitură majoră pentru proiect.

Vaccinul este în prezent examinat de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), într-un așa-numit proces de revizuire continuă. În acest proces, datele din studiul clinic sunt prezentate și evaluate continuu. Uniunea Europeană a semnat deja un acord-cadru cu AstraZeneca, pentru administrarea dozelor de vaccinare.

Potrivit Ministerului Federal al Sănătății, Germania a contractat 54 de milioane de doze de vaccin. Potrivit ministrului de resort, Jens Spahn, acest volum ar fi inițial suficient, pentru aproximativ 27 de milioane de oameni care trăiesc în Germania.