În Belgia, ţară în care autorităţile au impus o perioadă de izolare la domiciliu timp de şase săptămâni, din cauza pandemiei de COVID-19, librăriile au rămas deschise, iar cărţile au fost incluse pe lista "bunurilor esenţiale", scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

În condiţiile înăspririi restricţiilor în Belgia începând de luni, librăria Tropismes era unul dintre puţinele magazine din Galeriile Regale - un elegant pasaj cu acoperiş din sticlă situat în centrul oraşului Bruxelles - care atrăgea un flux constant de clienţi, în contrast cu magazinele ciocolatierilor din apropiere, afectate de lipsa turiştilor.

Spre deosebire de Franţa, guvernul condus de Alexander De Croo a introdus librăriile printre activităţile comerciale care pot rămâne deschise "atât timp cât oferă în principal bunuri esenţiale".

"Credem că este esenţial să dezvoltăm o preocupare (...) în ceea ce priveşte sănătatea mintală a tuturor belgienilor. Cultura joacă un rol enorm", a explicat vicepremierul belgian Georges Gilkinet, pentru cotidianul Le Soir.

Librarii din Bruxelles, care au fost nevoiţi să îşi închidă spaţiile de vânzare timp de două luni în primăvară, se declară mulţumiţi de această decizie a guvernului belgian, amintind că au luat toate măsurile sanitare posibile.

"Cartea corespunde unei nevoi evidente într-o perioadă de angoasă, de incertitudini, care ne fac pe fiecare dintre noi să ne gândim la propria mortalitate, la precaritatea existenţei", a spus pentru AFP Marc El Khadem, specialist al departamentului de ştiinţe umaniste din cadrul librăriei Tropismes.

În rândul cititorilor, "există mai degrabă o dorinţă de meditaţie, decât de evadare", cu un apetit deosebit pentru eseistică şi filosofie (stoici, în special), a observat el. "Cartea reprezintă legătura cu tradiţia, promisiunea unui viitor, revenirea în trecut", a adăugat Marc El Khadem.

În alte zone ale oraşului Bruxelles, în cartierul mai puţin populat al instituţiilor europene, Bouquinerie Thomas este o altă librărie care a rămas de asemenea deschisă, dar patronul ei se teme de perspectiva unei penurii de clienţi. ''Din septembrie, am început să ne revenim, dar de trei săptămâni suntem în cădere liberă (...). Birourile clădirilor europene sunt aproape pustii, restaurantele închise, numărul clienţilor şi activitatea au scăzut cu 30%-40%", a constatat unul dintre managerii librăriei. (Sursa: Agerpres)